V stíhačke zvládla náročné podmienky Olsbuová, Kuzminová 9., Fialková 17.

NOVÉ MESTO 22. decembra (Biatlon-Info.sk) Tesne pred Vianocami sledujeme v Novom Měste parádne biatlonové divadlo. Tešili sme sa aj na stíhačku žien, kde sme mali tri pretekárky, z toho dve so šancou na najvyššie priečky. Obe ale absolvovali veľa trestných okruhov a klasifikovali ich na 9., resp. 17. priečke.

Svetový pohár 2018/19: stíhacie preteky žien na 10 km  

Biatlonistkám počas pretekov pršalo a hneď na prvej streľbe na to doplatili niektoré pretekárky. Obidve slovenské reprezentantky putovali na dve trestné kolá, rovnaký rezultát dosiahla aj Haecki a na tri trestné okruhy vybehla Starykchová. Na vedúcej pozícii zostala Olsbuová, za ňou sa nachádzala Dahlmeierová obe tu nemali strelecké problémy. Na vyššie priečky sa posunula Öbergová s Wiererovou.


Po druhej streľbe si užívala vedúcu priečku Olsbuová, aj dnes strieľala veľmi dobre. Rozhodovať však mala stojka a nórska biatlonistka si musela poradiť s nepríjemnými súperkami, pretože Wiererová, Öbergová a Dahlemierová takisto mierili presne a za prvým miestom zaostávali len cez desať sekúnd. Po bezchybnej streľbe sa nachádzala na piatej pozícii Semerenková, ktorá však nebežala tak rýchlo, ako jej konkurentky. Pekný posun predvádzali Hinzová a Vittozziová, šancu na posun stále mali aj Haecki, Zbylutová a Chevalierová.


Na tretej streľbe sa začínali lámať preteky a výbornú pozíciu si tu vybojovali Wiererová s Öbergovou. Obe zostávali strelecky neomylné, talianska biatlonistka bola o čosi rýchlejšia. Olsbuová si pohoršila bilanciu o jednu chybu a Dahlmeierová začala zaostávať po dvoch trestných okruhoch. Haecki, Vittozziová, Valja Semerenková, Hinzová a Chevalierová si to mali rozdať o štvrté miesto, lebo sa k nim priblížila Dahlmeierová. Ani dnes nemala dobrý strelecký deň Mäkäräinenová, ktorá na troch položkách minula až štyri výstrely.


Na rozhodujúcej streľbe sa zdržali aj vedúce pretekárky a po jednom trestnom kole si pripísali na svoje konto Wiererová, Öbergová a Olsbuová, pričom švédska biatlonistka zaostávala sedem sekúnd na vedúcu dvojicu. Na štvrtom meste zostávala Dahlmeierová, ktorej strata na stupne víťazov už bola vysoká, a v tesnom závese jej robili spoločnosť Vittozziová, Valja Semerenková, Hinzová a Chevalierová. Potom už nasledovala s piatimi chybami Haecki, ale jej manko prevyšovalo jednu minútu.


V dramatickej bežeckej koncovke o víťazstvo predviedla lepší finiš Marte Olsbuová a počas dvoch dní si vychutnala druhý triumf vo svetovom pohári. Vzhľadom na podmienky aj dnes veľmi dobre strieľala, plus pridala kvalitný beh, takže prežíva najlepší víkend v kariére. O pár desatín sekundy prišla o výhru Dorothea Wiererová a potvrdila, že v tomto roku má skvelú formu a vždy to dokáže ukázať aj priamo na trati. Aj tentoraz bežala výborne, a keď si vylepšila po včerajšku streleckú bilanciu, opäť sme ju videli na najvyšších priečkach. Vysoké očakávania začína napĺňať Hanna Öbergová. Po výbornom výkone v šprinte potvrdila vysokú streleckú kvalitu a prvýkrát v sezóne sa dostala na stupne víťazov.


Laura Dahmeierová neudržala najvyšší štandard zo včerajška, ale chybovala len na tretej položke, čo ju v konečnom dôsledku pripravilo o stupne víťazov. Výborný posun v poradí predviedli Vittozziová, ktorá si vynahradila šprint, a aj Hinzová. Nemecká pretekárka sa vytiahla stopercentnou streľbou a hneď patrila medzi najlepšie pretekárky. Kvalitnú streľbu využila aj Valja Semerenková, Chevalierová nebola taká razantná ako včera, ale aj po dvoch chybách udržala Top 10. Ešte horšie strieľala Haecki a aj jej to stačilo na najlepšiu spoločnosť  

Slovenské trápenie, Kuzminová a Paulína Fialková so šiestimi chybami

Až tri želiezka v ohni sme mali v stíhacích pretekoch žien, to znamená, že všetky Slovenky zo šprintu sa kvalifikovali ďalej. Dokonca dve z nich mohli pomýšľať na najvyššie priečky aj dnes. Paulína Fialková a Anastasia Kuzminová vo včerajšom šprinte opäť držali slovenskú vlajku veľmi vysoko a položili tak základy k ďalším dobrým výsledkom. Ivona Fialková zase na štarte nebola ďaleko od bodovaných priečok, otázne bolo ale, ako je na tom po zdravotnej stránke.  

Paulína Fialková vybiehala do dnešnej stíhačky z tretieho miesta. Jej strata na víťazku šprintu bola v štartovej bráne minimálna, len šesť sekúnd. Už v prvom kole sa Paulína snažila vedúcu Nórku dohnať, ale dôležité bolo príliš to na trati neprepáliť, aby neprišla pohroma na strelnici, kde panovali zlé podmienky. Momentálne najvyššie postavená Slovenka v hodnotení Svetového pohára preto čo-to nakúpila, ale posunula sa na druhé miesto. Prvú ležku Fialková zahájila dvomi chybami, no ďalšie tri výstrely našli cieľ. Tak či tak prišiel menší prepad, keďže súperky okolo nej zaznamenali lepšie položky. Zatiaľ z toho bolo deviate miesto. Paulína v druhom kole prepla na iný rýchlostný stupeň, ale na najlepšie bežkyne to stále nestačilo. Reparát nezložila ani na druhej streľbe v ľahu, opäť jej zostal visieť jeden terčík a manko sa znovu zvýšilo. Paulína po dvoch ležkách vypadla z Top 10 a ak sa do nej chcela vrátiť musela nájsť streleckú pohodu zo včera. V treťom kole opäť o niečo zrýchlila, no v úvodnej streľbe v stoji vytúžená nula neprišla a Fialková tak išla už do štvrtého trestného kola. Priebežne jej patrilo 11. miesto a ak nechcela prvýkrát v sezóne skončiť mimo Top 10, musela aspoň záverečnú položku vybieliť. To sa jej ale nepodarilo, urobila ďalšie dve chyby a bolo vymaľované. Do cieľa prišla na 17. mieste, čo je zatiaľ jej najhorší výsledok v sezóne.   Ani

Anastasia Kuzminová nebola úplne bez šance, len v jej prípade bolo dôležité postrážiť si strelecké položky. Do stíhačky vyštartovala 42 sekúnd po vedúcej žene zo včerajších rýchlostných pretekov, a len štyri sekundy po vedúcej žene Svetového pohára. Anastastia už v úvodnom okruhu nakopla svoje vrtule, ale podobne ako Paulína Fialková aj ona urobila na úvodnej ležke dve chyby a ďalej pokračovala na 15. mieste. Kuzminová v druhom kole trošku spomalila, na najrýchlejšiu bežkyňu stratila sedem sekúnd. Čo sa týka jej druhej položky, prišlo na nej isté zlepšenie, ale všetkých päť terčíkov nevybielila. Nasťa musela krúžiť jedno trestné kolo. Bežecky bola Kuzminová na tom dobre, dokonca v treťom kole predbehla svoju reprezentačnú kolegyňu a zaznamenala najlepší bežecký čas spomedzi všetkých súťažiacich. Prehnané bežecké tempo sa podpísalo pod jej strelecký kolaps na úvodnej stojke. Nasťa minula tri rany a 450 metrov na viac znamenalo, že najlepšia slovenská športovkyňa v roku 2018 vypadla z Top 20. Anastasia si bola vedomá, že chýb už urobila viac ako dosť, preto vôbec nepustila nohu z plynu. Ďalšie najrýchlejšie kolo a konečne vytúžená nula znamenalo výrazný posun smerom hore. Nasťa sa vrátila do Top 10, do cieľa šprintovala z plných síl, dokonca stiahla takmer 20 sekúnd na deviatu pretekárku a ešte ju stihla predbehnúť. Nakoniec ukončila svoje predstavenie v stíhačke na deviatej pozícii. 

Nasťa Kuzminová v cieli (© Igor Stančík / SZB)

Poslednou našou biatlonistkou v akcii bola Ivona Fialková, ktorej včera nevyšla podľa predstáv streľba v stoji. Inak mala za sebou celkom sympatický výkon, síce po bežeckej stránke to stále nebolo ono, ale s nalomeným zdravotným stavom to vôbec nebola tragédia. Ivona otvorila svoje vystúpenie celkom solídne, dokonca v úvodnom kole bežala rýchlejšie ako jej sestra. Spomedzi našich žien najlepšie zvládla úvodnú položku, do terča sa jej nezmestil len jeden výstrel, ale napriek tomu sa prepadla na 53. pozíciu. Ivona aj v ďalšom kole podala takmer totožný bežecký výkon, na trati predbehla štyri súperky. Potom prišla parádna položka v jej podaní, ani raz nezaváhala a vyskočila už na bodovanú priečku. Nula akoby Ivonu nabudila, tretie bežecké kolo bolo v jej podaní zatiaľ to najlepšie, na Kuzminovú stratila 13 sekúnd. Potom ale prišla jej nočná mora zo šprintu, streľba v stoji. Fialková minula trikrát a rázom prišla o akékoľvek šance bojovať o body. Následne jej došli sily, vo štvrtom okruhu stratila už 22 sekúnd a aj keď si o dve pozície na trati polepšila, od bodov bola veľmi ďaleko. Záverečnú stojku však zvládla dobre, urobila len jednu chybu a tak ukončila svoje predstavenie vo Vysočina aréne na 41. mieste. Len o sekundu jej ušiel bod.

Slovenským dievčatám sa vo veterných pretekoch strelecky nedarilo. Ako Paulína Fialková, tak aj Anastasia Kuzminová urobili až šesť chýb, čo bol jeden z najhorších zápisov v dnešnej stíhačke. So šiestimi trestnými kolami sa len ťažko vyhráva a myslí na nejaké zlepšenia. Nie každý deň je nedeľa a aj takéto preteky proste musia prísť. Obe Slovenky sa z dnešného výkonu musia čo najskôr oklepať, pretože by nemali chýbať v zajtrajšom masáku. Paulína dnes okúsila ako biatlon dokáže bolieť, ale môže ju tešiť fakt, že si udržala druhé miesto v priebežnom hodnotení SP. Zase Nasťu môže hriať pri srdiečku aspoň najrýchlejší bežecký čas, ale vysnívaná nula v niektorých pretekoch stále nie a nie prísť. Možno zajtra. Ivona Fialková dnes svoje vystúpenie na Morave definitívne skončila. V Česku sa prezentovala sympaticky, oproti Hochfilzenu bol vidieť istý progres. Mrzieť ju môže iba streľba v stoji. Tá ju dnes pripravila o bodíky, podobne aj včera.

Vyjadrenie Anastasie Kuzminovej pre RTVS (9. miesto)

„Dneska sa podaril posun dopredu vďaka bežeckej forme. Lyže som mala dobre pripravené, pracovali vynikajúco. Hlavne preto sa mi podarilo posunúť sa do popredia. Dneska to bola na strelnici veľká lotéria. Bolo to aj o šťastí, niektoré dievčatá mali lepšie podmienky a využili to, mne vietor neprial. Na úvodnej stojke ma rozkýval a trikrát som minula. Potešila ma posledná nula, ktorá mi dala šancu posunúť sa do najlepšej desiatky.“

Vyjadrenie Paulíny Fialkovej pre RTVS (17. miesto)

„Podmienky v dnešnej stíhačke boli ťažké. Dážď a vietor, veď už pred pretekmi sme zmokli. Zmrznuté sme išli na štart. Celý čas som sa necítila príliš komfortne. Proste, dnes to bolo ťažké, a preto som sa nedokázala vyvarovať chýb. Zajtra sa budem snažiť ísť čo najlepšie. Pokúsim sa zložiť reparát na strelnici, pokúsim sa položky odstrieľať čisto, ale ak bude takto fúkať, tak neviem ako sa mi bude dariť.“    

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB