2. kolo IBU Cupu juniorov, miešaná štafeta juniora a juniorky

PREMANON 19. decembra (Biatlon-Info.sk) Vo francúzskom stredisku Premanon neďaleko Station Des Rousses zažili premiéru opačne jazdiace sa miešané štafety, teda najprv mužská, potom ženská časť. Juniori opäť bojovali aj v rebríčku národov.

Suverénnymi víťazmi miešanej štafety jednotlivcov sa stali Slovinci Alex Cisar a Nika Vindisarová. Obaja boli rýchli na trati a tiež presní na strelnici. Viaceré štáty sa tam veľmi trápili. Už po treťom úseku mali vyše minútový náskok a Vindisarová prišla na poslednú položku už s náskokom minúty a pol. Tam síce prišla nervozita s prvými troma výstrelmi mimo, ale dobila to a bez problémov prišla po triumf. Na druhom mieste skončili Francúzi a tretia pozícia prekvapujúco patrila výborne strieľajúcim Poliakom.  

Slováci postavili dvojicu Samuel Hubač – Henrieta Horvátová. Boli to bežecké trojky nášho tímu, teda tréneri Gašperčík a Kamenický chceli to rýchlejšie pošetriť na popoludnie. Teraz sa chceli spoľahnúť na dobrú streľbu. To sa aj stalo. Dobíjali síce desaťkrát, ale v porovnaní s celým štartovým poľom to bola štvrtá najlepšia streľba. Aj preto sa stále držali na rozhraní Top 10. Samo schopne zvládol svoje úseky na trati a súperov úplne vykúpal na poslednej stojke, kde prišiel dvanásty, ale čistou streľbou za 23,6 sekundy predbehol štyroch pretekárov. Síce dobíjal až šesťkrát, ale štafetu zvládol dobre. Heňa bola pomalšia na trati, to bol jej veľký hendikep, ale súperky tiež predbiehala skrz strelnicu. V štyroch položkách položkách potrebovala tri náhradné náboje. Štafetu tak udržala na chvoste Top 10. Na našu častú štafetovú biedu veľmi dobrý výsledok. Klobúk dole.

Slovenská štafeta
10.Samuel Hubač0+2 0+20+4+0:50.0bežecký čas: 12. +11.8
10.H. Horvátová0+0 0+10+5+1:57.7bežecký čas: 14. +47.8
8.Samuel Hubač0+2 0+00+7+2:27.1bežecký čas: 12. +22.4
10.H. Horvátová0+1 0+20+10+3:42.0bežecký čas: 13. +1:26.5

V pretekoch sme videli veľmi nepresnú streľbu. O víťazstvo súperili francúzska a nemecká zostava. Na finálnom úseku obaja ich poslední pretekári absolvovali po jednom trestnom okruhu a do záverečného kola naskočila s miernym náskokom francúzska reprezentácia. Zástupcovia galského kohúta už o víťazstvo neprišli, ale Paula Botetová si jedným trestným kolom na ležke poriadne skomplikovala cestu na najvyšší stupienok, keďže pri odovzdávke viedla s pekným náskokom. Na druhej priečke skončili nemecké farby, ktoré bežali veľmi rýchlo, ale štyri trestné okruhy boli príliš veľa, aby mohli pokoriť lepšie strieľajúcich francúzskych súperov. Tretiu priečku napokon získala poľská zostava, pretože Joanna Jakielová na konci pretekov dokázala jasne pokoriť v bežeckej časti Veroniku Mackovú.  

Aj popoludní dobrý slovenský výsledok, no aj s problémami Popoludní sme nádeje vkladali do kvarteta Ottinger, Sklenárik, Horniaková, Remeňová. Traja v minulom týždni slušne bežali, Ottinger ich mohol podporiť na strelnici. Bežecky najproblematickejší úsek sme sa snažili vyriešiť cez strelnicu a Lukášovi Ottingerovi sa to darilo. Celý svoj úsek nás držal v najlepšej desiatke, keď pri oboch položkách dobíjal iba raz a negoval tak veľmi veľkú stratu na trati, kde dostal takmer až minútu a pol. Odovzdával deviaty so stratou 1:28.  

Tomáš Sklenárik v prvom kole stratil trošku viac ako sme čakali, no bol v kontakte s pretekármi v druhej polovici Top 10. Lenže na ležke prišlo zlyhanie. Fúkal aj vietor, no viacerí to zvládli lepšie. Aj napriek ôsmim použitým nábojom mu ešte dva terče ostali stáť, a to bol obrovský zásek. V druhom kole sa nasrdil a šiel rýchlo. Ešte dvakrát dobíjal, no už hlbšie ako na desiatu pozíciu neklesol, pretože výkonnostná medzera tam bola väčšia. Odovzdával s mankom 2:03.  

Barbora Horniaková mala veľkú medzeru na pretekárky pred ňou, no nešlo jej to na trati tak ako vo Švajčiarku, akoby naši dnes nemali dobré lyže. 17-ročná pretekárka ale výborne strieľala. Na ležke urobila iba jednu chybu a stojku zvládla perfektne. Jej strata sa teda prehĺbila najmä kvôli bežeckej strate, ktorá dnes dosiahla 1:23. Nemohla sa posunúť dopredu, ale bolo jasné, že už skončíme najhoršie na desiatej pozícii, naopak dala ešte kolegyni malú šancu na posun. Odovzdávala so stratou 3:26.  

Aj Mária Remeňová bola trochu pomalšia ako sa čakalo, no mala viac síl ako deviata Švajčiarka, bol to teda strelecký súboj. Tak ako prekvapujúco Barbora streľbu zvládla, Mária prekvapujúco nie. Na oboch položkách musela odkrúžiť po trestnom kole a strata sa výrazne zvyšovala. V cieli sa teda objavila na desiatej pozícii s mankom 5:37.

Slovenská štafeta
9.Lukáš Ottinger0+1 0+10+2+1:28.0bežecký čas: 10. +1:22.6
10.Tomáš Sklenárik2+3 0+22+7+2:03.1bežecký čas: 8. +1:03.5
10.Bar. Horniaková0+1 0+02+8+3:26.5bežecký čas: 10. +1:23.4
10.Mária Remeňová1+3 1+34+14+5:37.8bežecký čas: 10. +1:50.2

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB