Aj v mužskej štafete triumf Rusov, vyrovnaní Slováci so solídnym 11. miestom

Oberhof 13. januára (Biatlon-Info.sk) V úvodnej štafete sezóny zaskočili najväčších favoritov stále sa zlepšujúci Švédi, no tradične silné krajiny im to dnes chceli prekaziť. Slováci s pozmenenou zostavou verili v lepší výsledok. Dosiahli ho.

Obhájiť víťazstvo z Hochfilzenu, to bola úloha, s ktorou vstupovali švédski biatlonisti do dnešnej štafety. Oproti rakúskemu podujatiu urobili v zostave jednu zmenu, druhý úsek namiesto Ponsiluomu odbehol Nelin. Ani ďalšie celky neštartovali v rovnakých kvartetách ako v doposiaľ jediných štafetových pretekoch, Nórom dnes chýbal Tarjei Böa dokonca neštartoval ani jeho brat JT Bö, v nemeckej reprezentácii Kühna nahradil Lesser a Francúzi  zase mohli počítať so službami Martina Fourcada, ktorý v Hochfilzene do štafetových pretekov nezasiahol.

Zmeny v zostavách tak naznačili, že dnešné preteky budú vyzerať úplne inak. Svoje určite zohralo aj počasie, ktoré sa s tým z Hochfilzenu nedalo vôbec porovnať. Výborne dnešnú štafetu rozbehla domáca reprezentácia a to zásluhou Lessera, ktorý chcel trénerom dokázať, že si miesto v nemeckom kvartete zaslúži. Lesser svoj strelecký výkon ozdobil len jedným náhradným nábojom, rovnako jeden náboj na viac použili aj Moravec a Švajčiar Wiestner, ale ten s najlepšími krok neudržal. V úplnom čele na prvú odovzdávku prišli aj Francúzi a Rusi, ktorých hore posunuli Guigonnat, respektíve Tsvetkov. Nie zrovna najlepší štart zaznamenali Nóri. Christiansen musel v stoji dvakrát dobíjať a stratu, ktorú nabral, na trati už stiahnuť nedokázal. Ešte horšou nohou do štafety vstúpili Švédi. Femling musel absolvovať jedno trestné kolo a z obhajobou víťzastva to ružovo nevyzeralo.

Druhý úsek začal pomaly rozdeľovať zrno od pliev. V spanilej jazde pokračoval ruský tím povzbudený úspechom ženskej reprezentácie. Garaničev nepoužil náhradný náboj nielen v ľahu, ale ani v stoji. Kde trošku strácal bola bežecká časť, ale v tej streleckej bol excelentný. Rusi boli v tomto okamihu jediným tímom, ktorý stále nemusel dobíjať a ich náskok sa pohyboval na úrovni pol minúty. Na stupne víťazov sa vrátil nórsky tím. Birkeland zvládol svoj úsek s tromi náhradnými nábojmi, ale nemusel absolvovať trestné kolo, čo bolo veľmi dôležité. Na popredných miestach sa stále držali aj Francúzi a Česi, no ako Desthieux tak aj Krčmář na stojke vyhoreli a za trest museli odkrúžiť o 150 metrov na viac. Výborné úseky mali za sebou aj Eder a Nelin, ktorí vrátili svoje tímy späť do hry. Švéd dobíjal raz, Rakúšan dokonca ani raz. Druhá časť štafety sa absolútne nepodarila domácim borcom. Schempp zlyhal po bežeckej a tiež streleckej stránke a Nemecko sa tak prepadlo až do druhej desiatky.

Podľa papierových predpokladov mal byť najslabším ruským článkom Malyško, ale najslabších pretekárov poslali na trať aj ostatné krajiny. Náskok vedúceho tímu sa preto nestenšoval, práve naopak. Malyško síce v bežeckej časti trošku hľadal správnu rýchlosť, no na strelnici dokázal konkurenciu doslova odpárať. Na zostrelenie desiatich terčíkov potreboval dvanásť nábojov. Pomyselný štafetový kolík preto odovzdával s vyše minútovým náskokom pred francúzskym výberom. Tí mali na treťom úseku Fillona Mailleta, ktorý v porovnaní s ostatnými súpermi ešte obstál solídne. Tri dobíjania nebola žiadna tragédia. Na stupňoch víťazov sa stále držali aj Nóri, síce Bjöntegaard mal čo robiť, aby odrazil útok hladných Rakúšanov. Landentiger totiž strieľal omnoho lepšie ako Bjöntegaard, ktorý sa na strelnici poriadne trápil. Kontakt s tretím miestom držali aj Švédi, Švajčiari, Taliani a aj Česi. To nemecký výber už na debnu pomýšľať nemohol, Peifferpokračoval v trende, ktorý nastolil najmä Schempp a po katastrofálnej streľbe Nemci stále okupovali jedenástu pozíciu. 

Záverečný úsek mal v ruskom tíme na starosť víťaz zo šprintu. Loginov vedel, že len veľká pohroma mohla pripraviť jeho a ruskú reprezentáciu o výhru. Loginov mohol hospodáriť s gigantickým náskokom, takže na trati nemusel zo seba vypľuť dušu. Plány ruského tímu nepokazilo ani jeho úvodné vystúpenie na strelnici. Dva náhradné náboje našli cieľ a aj keď sa jeho náskok zmenšil, stále nebol pod takmer žiadnym tlakom. Fourcade bol v ľahu bezchybný, ale jeho strata bola markantná.

Aj na stojke si Alexander Loginov mohol dopriať nejaké zaváhanie, hlavné bolo, aby nemusel ísť na trestné kolo. Rus sa s nervami svojich kolegov poriadne pohral, lebo opäť mu po piatich výstreloch zostali visieť dva terče. Loginov pritom strieľal vo veľmi rýchlom tempe, výstrely si vôbec nestrážil. Nakoniec ale ruská biatlonová rozprávka dobre dopadla a v poslednom kole už mohol Loginov úplne zvoľniť a Rusov o víťazstvo nikto nemohol pripraviť. Napodobnili tak výsledok ženskej reprezentácie a podčiarkli tak vzostup ruského biatlonu aspoň v štafetových pretekoch.

Martin Fourcade po úvodnej položke trochu rezignoval. Francúz si uvedomoval, že dnes ani jeho bezchybný výkon na výhru stačiť nebude a preto od druhého kola zvoľnil v bežeckej časti. Náladu mu zlepšila aspoň jeho strelecká forma, veď aj stojku zvládol bez dobíjania a do cieľa prišiel ako druhý v poradí. Zaujímavejšie vyzeral boj o tretie miesto, do ktorého zasiahli Nóri a Rakúšania. Na záverečnej položke strieľali proti sebe Henrik L’Abée-Lund a Julian Eberhard, ale druhý menovaný súboj nervov zvládol a zo strelnice odchádzal s pohodlným náskokom. O tretie miesto ho nepripravil ani pád v poslednom kole. Nór musel na trestné kolo a prepadol sa na konečne siedme miesto.

Výbornú biatlonovú nedeľu prežili českí fanúšikovia. Tomáš Krupčík v záverečnom úseku milo prekvapil, udržal kontakt so silnejšími súpermi a výsledné štvrté miesto je najlepšie umiestenie pre český tím za posledný rok a pol. Do najlepšej päťky sa dostali ešte Švédi, ktorí na strelnici zaznamenali druhý najlepší výkon. Lepší strelecký zápis mali dnes len Rusi. Druhá štafeta v sezóne nedopadla najlepšie pre domácich pretekárov. Aj keď Benedikt Doll na záverečnom úseku robil, čo len vedel, na lepšie ako ôsme miesto svoj výber vytiahnuť nedokázal.

Naši po veľmi solídnom výkone siahali na Top 10 aj napriek dvom kolám

Aj naši muži vyskúšali nové zloženie štafety, dokonca vymenili aj pretekára, takže dúfali sme, že im to vyjde podobne dobre ako ženám. Obhajovali sme pätnástu pozíciu z Hochfilzenu a osemnástu z OH.

O prvý úsek sa postaral Michal Šíma, ktorý nikdy štafetu nerozbiehal a bol to iba jeho druhý štart vo svetovom pohári túto zimu. Treba povedať, že s prvým kolom sa vysporiadal perfektne. Našiel si cestičky dopredu a na strelnicu prišiel siedmy s mankom iba troch sekúnd. Paráda a klobúk dole. A ešte väčší za ležku, ktorú vyčistil za 29 sekúnd. Vzhľadom na to, že mu ležky ešte aj robili problémy, sme ho nespoznávali. Strácal štyri sekundy na šiestej pozícii. V druhom kole dokonca predbehol Belgičana Roescha a dotiahol sa na Taliana s Rusom, ktorí otvárali skupinu od tretej priečky. nestrácal prakticky nič. To bolo až neuveriteľné. Prišla veľmi dôležitá stojka. Tú pokazil a bolo po všetkej chvále. Zo zásobníka netrafil dve rany, no nepodarilo sa mu dobíjať a jeden terč ostal. Zvládol to aspoň rýchlo, no trestné kolo ho stálo veľmi veľa času. Do posledného okruhu odchádzal so stratou 57 sekúnd, no nepadol až tak výrazne, iba na desiatu pozíciu. Za ním to ale bolo nabité. No Michalov skvelý výkon na trati pokračoval. Predbehol Švéda a dotiahol sa na Švajčiara. Až sme ho nespoznávali. Už bolo jasné, že aj napriek trestnému kolu to bola dobrá voľba na úvod. Odovzdával ôsmy s mankom 1:09. Kto by to bol povedal po trestnom kole? Jednoznačne si vypýtal stabilné miesto v štafete. na svojom úseku bol siedmy najrýchlejší na trati s mankom iba 29 sekúnd.

Matej Kazár dostal na úvod k sebe Bielorusa a rýchlo ich dobehli Švajčiar so Švédom. V prvom okruhu zaostal iba o osem sekúnd, teda bagatel. Matej chcel hlavne potvrdiť veľmi dobrú streleckú bilanciu z Oberhofu. A ležku zvládol s bravúrou. Za 26 sekúnd to mal za sebou odchovanec biatlonu z Predajnej. Posunul sa na siedmu pozíciu s mankom 1:06. Pred sebou mal Schemppa s Hoferom, no to boli pre neho príliš rýchli súperi. Maťo sa ich chcel držať, no musel si hlavne udržať tepy, lebo stojky tu sú mimoriadne náročné. Neudržal sa súperov, no aj tak sa nám zdalo, že toto kolo zvládol rýchlejšie ako jazdil posledné dni. Nakúpil iba dvanásť sekúnd. Prekvapujúco rýchly beh našich teda pokračoval, servis dnes zjavne zabral. No ani on nezvládol stojku ideálne. Pálil to tam v rýchlom tempe, ale jeden terč nezdolal a po ďalšom trestnom kole strata narástla na dve minúty. No keďže sa mýlili aj iní a ozaj sme dobre bežali, ostávali sme na dostrel Top 10, konkrétne na jedenástej pozícii. Za nami bola menšia diera. Maťo šiel slušne aj v závere, Poliak mu na veľa neušiel a dobehol dokonca Schemppa. Odovzdal desiaty (+2:09), hoci Nemci šli o jedno trestné kolo menej. Pretierali sme si oči. Na svojom úseku síce dostal 41 sekúnd, no bol tam rýchly Hofer.

Nasledoval úsek, na ktorý sme boli veľmi zvedaví. Konkrétne na to, či Tomáš Hasillazopakuje parádny bežecký výkon zo šprintu. No či zvládne aj streľbu. Hneď v úvode dobehol Poliaka Kubinieca a viedol skupinu, do ktorej sa pridal aj Nemec Peiffer. Žiaľ, nemali koho naháňať, ôsmy Rakúšan bol pred nimi o štyridsať sekúnd. Našťastie aj za nimi bola menšia medzera. Tomáš v prvom kole dostal iba tri sekundy. Na strelnici mierne zaváhal, no dve rany dobil a pokračoval ďalej na desiatej pozícii s mankom 2:22. Znova mal pred sebou Poliaka a za nimi s menším odstupom šiel Peiffer. Opäť ich dobehol. No Tomáš mal veľkú smolu. Poliak pred ním v zjazde spadol a keď sa mu vyhýbal, musel na zem aj on. Peiffer im preto ľahko ušiel a priblížili sa aj ľudia za nimi. No Tomáš sa oklepal a držal našu vlajku pekne vysoko. No kvôli tomu pádu stratil dosť veľa, 31 sekúnd v druhom kole. Stojku zvládol obstojne. Nezostrelil posledné dva terče, no dobil ich. Pokračoval desiaty pred Nemcom. V poslednom kole ale zrejme znova spadol, pretože mu rapídne narástla strata medzi dvoma medzičasmi. Bola to veľká škoda, lebo dnes opäť bežal dobre. No tak jeho manko narástlo na 3:35. Odovzdával teda jedenásty.

Martin Otčenáš musel ísť aspoň úvod svojho úseku úplne sám. Nebyť tých pádov, mal by nadostrel Nemcov i Švédov, no bolo to tak ako bolo. Za ním bol Poliak Janik. Dúfali sme, že veľmi slušné jedenáste miesto udrží. V prvom okruhu zaostal o šestnásť sekúnd. Osamotený beh sa podpísal pod jeho výkon. Ale ležku zvládol suverénne ako to u neho býva zvykom. Za 28 sekúnd odchádzal preč. Pred sebou mal veľkú dieru, no poistil si jedenástu pozíciu. Ani v druhom kole vôbec nikoho pred sebou nevidel. Už sme len museli dúfať vo veľké strelecké zaváhanie Slovinca Drinovca. Zaváhal ale Martin. Videl tam stáť mladého súpera a snažil sa zariskovať. No urobil to príliš zbrklo a prvé dve rany mu ušli. Potom si urobil polohu nanovo a až tak to padalo. Odstup ale stúpol na 4:07 a bolo po šanciach na vysnívanú desiatku. Naozaj škoda tých dobíjaní, lebo mal na to pobiť sa o deviatu priečku. Dokonca mal v poslednom kole najrýchlejší čas zo všetkých a takmer Slovinca so Švajčiarom dostihol.

Naši dnes predviedli veľmi solídny výkon. Michal veľmi prekvapil na trati, skvelo si poradil s problematickým prvým kolom a zdá sa, že po Ivone máme vhodného rozbiehača aj u mužov. Na trati zaostal iba o 29 sekúnd aj keď nemal tam najrýchlejších bežcov. Strašná škoda trestného kola. Aj napriek nemu odovzdával ôsmy s odstupom iba 69 sekúnd. Ešte raz klobúk dole nad našim mužom číslo päť v hierarchii. Matej predviedol na trati podobný výkon ako Michal, už tam mal rýchlejších borcov. Aj on po perfektnej ležke pokazil stojku. To nás prekvapilo, určite aj Maťa, lebo kolo v štafete si u neho nepamätáme. Tomáš predviedol ďalší solídny výkon, síce nebielil, ale nedostal sa ani do rizika trestného kola, a to je vzhľadom na jeho minulosť dobré. Škoda dvoch pádov na trati, tie veľa znegovali a v konečnom dôsledku nás stáli aj miesto v Top 10. Martin predviedol z našich najlepší výkon na trati, no risk na stojke mu nevyšiel.

Naši dnes mali aj na viac ako dosiahli, ak by im aspoň pár vecí sadlo lepšie, mohli byť krásne vysoko, no asi by sme veľa chceli. V náročnej konkurencii majú za sebou veľmi dobrú štafetu a pomohli si aj v rebríčku národov. Žiaľ, Poliaci, s ktorými súperíme, skončili tesne za nami. V každom prípade sme sa posunuli cez Američanov na 16. priečku, no obe spomínané krajiny sú tesne za nami. Keďže vynechávame ôsme kolo SP, budeme musieť ešte získať dosť bodov, aby nás nepredstihli. V hodnotení štafiet sme sa posunuli na jedenástu priečku. Teda o týždeň v Ruhpoldingu budeme štartovať s týmto číslom.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB