Bartko sa veľkého masáku nezľakol, obsadil 20. miesto, vyhrali Francúzi

IBU Cup Martell V. Martello 17. marca (Biatlon-Info.sk) IBU neprestáva vymýšľať rôzne mutácie rôznych disciplín. Na záver sezóny zaradila do kontinentálneho pohára veľké preteky s hromadným štartom, v ktorom sa nestratili ani slovenské nádeje. Medzi mužmi vyhral Francúz.

Úplne prvé veľké preteky s hromadným štartom najviac radosti priniesli do francúzskeho tábora. Víťazom sa stal Aristide Begue, pretekár, ktorý by sa dnes mohol živiť aj ako snajper. Francúzsky biatlonista totiž vybielil nielen obe ležky, ale aj stojky. Proti takým rukám sú často aj nohy bezmocné, Begue tak opäť demonštroval svoju silu na strelnici. Na trati nepatrí medzi oslnivých bežcov, ale jeho ruky mu dokážu vyčarovať výborné výsledky. Dnešný triumf bol jeho tretím v tejto sezóne.

Druhý skončil rakúsky reprezentant. Ani Harald Lemmerer dnes neurobil veľa chýb, iba jednu. Rakúsky flegmatik dokonca najlepšie ustál súboj nervov, keďže na poslednej položke strieľal o víťazstvo a trafil všetky terčíky, a to pálil z čela úplne najrýchlejšie. Lenže jeho nohy sú na tom ešte o niečo horšie ako nohy dnešného víťaza. Bronzovú priečku si vybojoval Mathias Dorfer. Nemec sa od začiatku až do konca držal v hre o zlato, lenže v záverečnom kole mu došli sily a bolo po ambíciách. Možno keby sa vyhol jednému trestnému kolu, ale na možno sa biatlon nerobí.  

Bartko ukončil sezónu na 20. pozícii, ostatní naši mimo bodov

Do veľkých pretekov s hromadným štartom sa dostali všetci traja Slováci štartujúci v Taliansku. Šimon BartkoMatej Baloga a Matej Lepeň sa pokúsili ukončiť sezónu vo veľkom štýle, teda najlepšie na bodoch. Všetci traja však museli zvládnuť súboj nervov na strelnici, čo bol kľúč k úspechu. Na trati sa mohli potiahnuť za súpermi.

Šimon Bartko v úvodnom kole nenakúpil hrôzostrašných šesť minút, keďže bol členom Top 30, krúžil o jedno kolo viac. Na najlepších vo svojej skupine stratil len 17 sekúnd, čiže prišiel na prvú položku spolu s nimi. Na nej sa mu však príliš dobre nedarilo, až dva terčíky mu zostali visieť a rezultát bol jasný. Momentálne mu patrilo 39. miesto. V druhom kole Šimon nič nevzdal, opäť sa prezentoval solídnym bežeckým časom, na najlepšieho stratil len 16 sekúnd. Vo svoj prospech získal šesť pozícii len na trati. Druhá ležka bola v jeho podaní kvalitnejšia ako tá prvá, tentokrát sa netrafil len raz. Bartko uháňal opäť. Aj v treťom okruhu udržal tendenciu, zrýchľoval. Tentokrát nakúpil len 14 sekúnd na najlepšieho. Prvá streľba v stoji bola rovnaká ako druhá ležka, bolo z toho jedno trestné kolo. Pred poslednou streľbou bol ešte rýchlejší, jeho manko sa zvýšilo len o 11 sekúnd. Ani druhú stojku ale nevybielil, no zmýlil sa len raz. Šimon Bartko nakoniec obsadil 20. pozíciu, sezónu tak ukončil solídne.

Matej Baloga sa nachádzal v druhej skupine, čiže v úvodnom kole krúžil menej. Ani on si vo svojom pelotóne pretekárov neviedol zle, síce na trati žiadnu pozíciu nezískal, na úvodnú ležku prišiel so stratou 14 sekúnd, čiže v balíku. Matej na úvodnej ležke strieľal v pomerne slušnom tempe, lenže nie úplne presne. Jeden terčík minul. Druhé kolo sa Balogov čas porovnával už s tými najlepšími a preto je pochopiteľné, že strata narástla. Jeho časová medzera sa zväčšila o celých 33 sekúnd. Na rad prišla druhá ležka, aj na nej sa mu jeden náboj zatúlal inde, ako mal. Pred úvodnou stojkou Matej spomalil, zatiahol ručnú brzdu. Tentokrát už patril medzi najhorších bežcov, manko sa mu zväčšilo o 43 sekúnd. Len kvalitná položka ho mohla udržať v hre, ale Baloga prvú stojku totálne pokazil. Boli z toho tri trestné okruhy a prepad až skoro na samé dno. Sám si veľmi dobre uvedomoval, že musí ešte zabojovať. Pred poslednou streľbou zrýchlil, jeho strata sa opäť pohybovala na úrovni pol minúty. Druhá stojka však dopadla úplne rovnako ako tá prvá, tri chyby. Matej Baloga v posledných pretekoch tejto sezóny obsadil 48. miesto.

Aj Matej Lepeň štartoval v skupine, ktorá v úvodnom kole krúžila o kolo menej. Lenže on si už tak dobre neviedol. Pomalší bežec už v prvom okruhu stratil skoro celú pol minútu, je pravda, že sa držal v balíku, ale na jeho úplnom chvoste. Matej musel dúfať, že ho dokážu podržať ruky, na začiatok to bola pekná nula. Tá mu vytúžený vietor do plachiet nepriviala, v druhom kole stratil 50 sekúnd. Horšie však bolo, že kríza sa dostavila na strelnici. Druhá položka bola za dve chyby. Kolo číslo tri bolo skoro totožné ako to predtým, teda manko narástlo skoro rovnako. Bol z toho nákup za 53 sekúnd. Horšie ako on bežali už len traja biatlonisti. Úvodná stojka ale dopadla dobre, päť terčíkov skolil, akoby sa nechumelilo. Predposledný okruh si udržal svoj bežecký štandard, dôležité bolo nezosypať sa na záverečnej položke. Nič také sa neudialo, ďalšia rýchla streľba a ďalšia nula. Matej Lepeň tak na záver sezóny prežil celkom dobré preteky, aj keď nakoniec obsadil 44. priečku

Už po mužskom veľkom masáku sa dalo zhodnotiť, že ide o veľmi chaotické preteky, najmä na začiatku. Uvidíme, ako bude vyzerať budúcnosť tejto disciplíny. Šimon Bartkoaj napriek tomu v nedeľu ako-tak obstál, získal aj posledné body do IBU Cupu, konkrétne 21. Matej Lepeň a Matej Baloga boli dnes bez bodov.  

Aj u žien veľký masák vyniesol na najvyšší stupienok francúzsku reprezentantku. Caroline Colombová síce nenapodobnila streleckú parádu svojho krajana, lenže ani tri hrúbky ju nepripravili o víťazstvo. Colombová pošetrila sily do posledného kola, v ktorom predbehla svoju najväčšiu súperku. Bola ňou Karoline Knottenová z Nórska, ktorej to lepšie strieľalo ako víťazke, ale na trati taká oslnivá už nebola. Tretie miesto obsadila Stefanie Schererová z Nemecka.

Machyniaková opäť bodovala, Smerčiaková opäť zle strieľala

Ani slovenské dievčatá nechýbali vo veľkých pretekoch s hromadným štartom. Viac šancí mala Veronika Machyniaková, ktorá už včera ukázala, že vie zbierať body, a na rovnakú strunu mohla zahrať aj dnes, šanca bola viac ako veľká. Anete Smerčiakovejto v závere sezóny nestrieľa dobre, takže ak sa dnes chcela rozlúčiť so sezónou v najlepšom možnom svetle, kľúč sa nachádzal na strelnici.

Veronika Machyniaková vstúpila do pretekov opatrnejšie, snažila sa vyviesť za svojou reprezentačnou kolegyňou. Prvé bežecké kolo nebolo úplne najhoršie, ale 17 sekúnd už bola citeľná strata. Veronika sa snažila na strelnici svoju stratu dohnať, lenže urobila jednu chybu. Po trestnom kole sa vrátila na 39. mieste, čo bola bodovaná priečka. V druhom kole o niečo spomalila, jej čas sa už porovnával s tými najlepšími. Tentokrát na trati stratila 45 sekúnd, bola tretia od konca. Pozíciu ale nestratila. To sa stalo až po druhej ležke, na ktorej Machyniaková nezatvorila posledné tri terče. Vypadla tak z bodovaného miesta. Tretí okruh bol z jej strany ešte o niečo horší, jej manko narástlo o 56 sekúnd a spadla na samé dno vo výsledkovej listine. Pomalšie tempo však prinieslo vytúžený úspech na strelnici, tretia položka bola bezchybná. Preto Veronika naďalej pokračovala v nastolenom trende, pred poslednou streľbou mala rovnaký bežecký čas ako kolo predtým. Posledná položka bola za jednu chybu. Nakoniec pribehla do cieľa na 40. pozícii.

Druhou Slovenkou v akcii bola Aneta Smerčiaková, lenže ani ona v úvodnom kole veľa vody nenamútila. Predbehla svoju krajanku a spolu prišli na prvú položku. Aneta však už na úvod nezatvorila dva terče, čiže nezačala úplne najlepšie. V druhom kole si udržala svoju bežeckú stratégiu, nakúpila 43 sekúnd a stratila jednu pozíciu. Druhá ležka v jej podaní však bola ešte horšia, boli z toho tri chyby. Klesla na posledné miesto. Aneta nespomalila, ale ani nepridala. Ďalšie kolo bolo skoro totožné ako to predtým, preto sa dalo očakávať, že aj na strelnici zopakuje podobný výkon. Obavy sa naplnili. Na úvodnej stojke urobila dve hrúbky. Potom Smerčiaková zvoľnila, sily už dochádzali veľmi rýchlo a sedem trestných kôl si vyžiadalo svoju daň. Na záver urobila ďalšie dve chyby, v cieli jej patrilo 44. miesto.


Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB