Bežkárske trate v Osrblí otvárame aj pre verejnosť

Národné biatlonové centrum (NBC) v Osrblí bude od tejto zimnej sezóny otvorené aj pre verejnosť. Návštevníci si budú môcť zašportovať na trojkilometrovom okruhu s umelým zasnežovaním a profesionálne upravenými traťami. Ide o výsledok spolupráce s Banskobystrickým samosprávnym krajom.

Spolupráca Banskobystrického samosprávneho kraja a Slovenského zväzu biatlonu začala v roku 2018 pri Majstrovstvách sveta  juniorov v biatlone, kedy sa Rozvojová agentúra BBSK, n.o. aktívne zapojila do organizácie podujatia vytvorením atraktívnej diváckej fanzóny, ktorú navštívilo za päť dní takmer 20-tisíc ľudí.

Banskobystrický samosprávny kraj zároveň zabezpečil pre stredisko mobilnú prečerpávaciu stanicu s dvomi novými snežnými delami. Táto investícia pomohla vytvoriť perfektné podmienky pre  svetové podujatia  a prispela k získaniu najvyššej A-licencie. Areál NBC má tak možnosť uchádzať sa o organizáciu najvýznamnejších medzinárodných IBU podujatí – svetových pohárov a majstrovstiev sveta už od roku 2023.

„Banskobystrický kraj vnímame aj ako biatlonový kraj. V Osrblí na Horehroní je jediné národné biatlonové centrum na Slovensku. Na Králikoch pri Banskej Bystrici buduje Slovenský zväz biatlonu pod patronátom Nasti Kuzminovej biatlonové tréningové centrum s online dráhou pre kolieskové lyže v dĺžke 1200 metrov. Slovenský zväz biatlonu sídli v Banskej Bystrici a nedá mi nespomenúť aj blízku mekku bežeckého lyžovania na Skalke pri Kremnici,“  menuje Ondrej Lunter, podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

„Biatlon nie je len výsadou v horských regiónoch ako Horehronie alebo okolia Banskej Bystrice a Kremnice, veľmi aktívne kluby sú aj v Revúcej na Gemeri alebo vo Vyhniach pri Banskej Štiavnici. Teší nás, že deti a mládež sa môžu tomuto atraktívnemu športu venovať a  ako Banskobystrický samosprávny kraj chceme byť nápomocní pri vytváraní čo najlepších podmienok pre výchovu úspešných športovcov alebo len pre všeobecnú fyzickú zdatnosť,“ uviedla doktorka Katarína Belicová, poslankyňa BBSK a predsedníčka Komisie pre mládež a šport.

Osrblie je zároveň strategickým aktívom aj z pohľadu rozvoja cestovného ruchu. Podujatia ako svetový pohár dokážu vygenerovať až 4 000 zahraničných prenocovaní za jeden týždeň a biatlon je jedným z nasledovanejších zimných športov u nás aj v Európe.

„Chceli by sme, aby sa Osrblie opäť dostalo na mapu najlepších svetových biatlonových štadiónov pravidelne hosťujúcich top podujatia a zároveň veríme, že sa  NBC Osrblie môže stať významným celoročným športovým areálom,“ zhodujú sa  Ondrej Lunter z BBSK a Peter Vozár, prezident SZB.

Aj keď sa strategické partnerstvo Slovenského zväzu biatlonu a Banskobystrického samosprávneho kraja len formuje, spoločne sa dohodli, že vytvoria lepšie podmienky pre využívanie areálu verejnosťou.

„Národné biatlonové centrum v Osrblí je primárne určené pre športovú prípravu členov biatlonových klubov a veľmi nás teší, že sa nám aj vďaka investícii Banskobystrického samosprávneho kraja  podarilo vysnežiť okruh na štadióne rekordne skoro a športovci môžu areál využívať už od konca novembra. Najmä teraz, keď je cestovanie za snehom do zahraničia obmedzené, je táto možnosť veľmi vítaná a športovci už naplno trénujú,“ uviedol Peter Vozár, prezident Slovenského zväzu biatlonu.

Verejnosť je v NBC vítaná, je však potrebné dodržiavať prevádzkový poriadok a rešpektovať pravidlá a obmedzenia. „Počas konania športových súťaží nie je možné pustiť na trate verejnosť ale snažíme sa, aby mimo športových podujatí našla verejnosť v Osrblí kvalitné športové vyžitie,  služby aj zážitky,“  dopĺňa Peter Vozár.

Okrem kvalitných tratí v dĺžke tri kilometre bude v Osrblí k dispozícii vyhrievaná šatňa, sociálne zariadenia a tzv. „biatlonová obývačka“ s TV obrazovkami a výhľadom na celý areál. Požičanie športovej výstroje a kvalitnú gastronómiu poskytne blízky Hotel Zerrenpach, ktorý je zároveň ideálnym riešením pre bežkárov hľadajúcich „ski in ski out“ ubytovanie.

Vďaka spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus je v príprave aj špeciálny skibus z Banskej Bystrice a lyžiarske kurzy, kde je možné, že svoje know-how odovzdajú aj populárne osobnosti biatlonu ako Paľko Hurajt, Marek Matiaško alebo dokonca Nasťa Kuzminová.  Pilotná sezóna 2020/2021 je pre návštevníkov zdarma, avšak bežkári môžu podporiť upravovanie bežeckých tratí v Banskobystrickom kraji dobrovoľným príspevkom, prípadne kúpou tematickej funkčnej čelenky.

Sezóna pre verejnosť začína už  12.12.2020. Aktuálne informácie aj kalendár termínov pre verejnosť budú zverejňované na www.biathlon.sk/nbc-osrblie a na FB profile NBC Osrblie.