Chlapi v štafete nepotešili, celé preteky bojovali vzadu a boli 18., Nóri so zlatom

MS Östersund 16. marca (Biatlon-Info.sk) Po ženskej štafete nasledovala séria mužských odovzdávok a celý biatlonový svet bol veľmi zvedavý, či bude pokračovať nórska dominancia. Medzi štafetovými tímami nechýbal ani ten slovenský, ktorý si robil chuť na umiestnenie v Top 10.

Mužom sa trošku zhoršili podmienky na strelnici, ale na prvom úseku sa objavili kvalitné strelecké položky a medzi tímami sa nevytvorili veľké rozdiely. Prvých desať reprezentácii delilo len desať sekúnd. Najskôr odovzdali ruská, talianska a francúzska zostava, vpredu sa držali aj nemeckí, švédski alebo nórski pretekári. Z vedúcich biatlonistov predviedli čistú streľbu iba Gow a Finello.

Na druhom úseku sa už vyprofilovali na čele pretekov silné zostavy. Plece pri pleci menili štafetu Fillon Maillet a Christiansen, ktorí výborne strieľali a bežali najrýchlejšie.  Tretí v poradí Nelin jazdil so stratou osemnásť sekúnd a zastavil sa na stojke, kde dobíjal dvakrát. Eder trafil všetky terče, ale pomalšie bežal, tak odovzdal štafetu na štvrtom mieste s mankom necelých tridsať sekúnd. Potom nasledovali estónska, bieloruská a nemecká zostava. Tí strácali štyridsať sekúnd. V polovici pretekov sa pohybovali vzadu talianska, ruská a ukrajinská reprezentácia, ktoré nestačili na lyžiach.
      
Na predposlednom úseku nasadil trhák Tarjei Bö. Minul iba dva výstrely na stojke a pomohol si aj silným behom. Desthieux putoval na jedno trestné kolo po stojke a hneď strácal cez štyridsať sekúnd, hoci stále držal druhú priečku. Štafetu odovzdal spolu s Peifferom a medzi nemeckou a francúzskou zostavou sa bojovalo o bronzovú medailu. Domáca reprezentácia  dobíjala šesťkrát a spolu s nimi sa pohybovali na trati slovinskí borci. Českí pretekári urobili len štyri chyby, ale na šiestej pozícii zaostávali osemdesiat sekúnd.

JT Bö naskočil do pretekov s pohodlným náskokom, a keď trafil všetky terče na ležke, získal minútu na druhého v poradí  Dolla. Spolu s nemeckým jazdcom bojoval na trati Fourcade. Na štvrté miesto sa posunula slovinská zostava, ale proti Trsanovi išli Loginov, Eberhard alebo Krčmář. Samuelsson minul na ležke tri výstrely a stratil výhodnú pozíciu.

Na stojke JT Bö netrafil tri terče a hneď mal pred očami svoj výkon zo stíhačky, ale okamžite napravil túto chybu a zo strelnice odišiel bez trestného kola. Aj za ním sa diali veci, keď Fourcade musel ísť na dve trestné kolá, na druhej pozícii vydržal Doll a na bronzovú priečku sa prepracoval Loginov. V popredí sa ukazoval aj Trsan, ale Krčmářho v behu predbehol.

Nórska zostava dnes dosiahla dve výhry v štafetách a muži získali zlatú medailu po suverénnom výkone. Na prvých dvoch položkách sa držali v popredí a následne všetko zakončili súrodenci Böovci. Tí nepripustili žiadne prekvapenie, hoci JT Bö musel predviesť tradičné chyby na stojke. Okrem očakávaného výborného behu zaujali aj presnou streľbou, keď aj v tejto položke patrili medzi najlepších.

Striebornú medailu vybojovali nemeckí reprezentanti, ktorí sa postupne zlepšovali a najlepšie výkony ponúkli v samotnom1 závere. Najmä Doll ustál Fourcadovu osobnosť, hoci ten v tomto roku stratil svoj niekdajší lesk. Ten mal na poslednej streleckej položke na dosah striebro a mohol pri tom využiť svoje bohaté skúsenosti, ale dve trestné kolá boli veľkou stratou koncentrácie. Francúzsko tak kruto zaplatilo za tri trestné okruhy. Na stupne víťazov tak vyskočili ruskí pretekári a pomohol im k tomu najmä Loginov s bezchybnou streľbou. Výborne strieľali česká a slovinská reprezentácia, svoju silnú stránku dnes nevyužili domáci borci, ktorí dobíjali až 11-krát. Posledná streľba nevyšla ani Eberhardovi a rakúsky tím musel prijať ôsme miesto.

Slovenskí muži na záver sklamali, bol z toho najhorší výsledok v sezóne

Poslednýkrát sa na tohtoročnom šampionáte ukázali tiež slovenskí muži, ktorí do dnešnej štafety nastúpili v zložení Michal ŠimaMatej KazárTomáš Hasilla a Martin Otčenáš. Ich šance na dobrý výsledok boli veľké, len museli ruky a nohy poslúchať. Ambíciou našich mužov bolo dostať sa do Top 10 a najlepšie skončiť na lepších umiestneniach ako poľská reprezentácia. To bol hlavný cieľ, ktorým chceli uzavrieť svoje vystúpenia na MS vo švédskom Östersunde.

Veľmi dôležitý vstup mal na starosti Michal Šima a už v prvom kole ukázal, že mu nerobí problémy plniť pozíciu rozbiehača, aspoň zatiaľ. V hustom pelotóne pretekárov našiel spôsob, ako si polepšiť, síce len o jednu pozíciu. Na prvú položku prišiel ako desiaty v poradí a postupovať smerom hore chcel aj na nej. Lenže hneď prvý náboj mal túlavé nohy, išiel tesne mimo k jedenástej hodine. Ani piata rana sa nezmestila do terča, tentokrát to bola siedma hodina. Ostatné tri boli však čisté centre a po troch dobíjaniach padli aj dva zostávajúce terčíky. Bohužiaľ, Michal sa prepadol na predposledné miesto a strata na čelo už v tomto čase bola viac ako pol minútová, presne 38 sekúnd. V druhom okruhu však Šima nechcel predať svoju kožu lacno, nebol najrýchlejším bežcom, ale na toho úplne najrýchlejšieho stratil len osem sekúnd. Veľmi dobrý beh bol však predzvesť veľkej tragédie, na stojke to Šimovi lietalo kade-tade, druhá rana bola na šiestej hodine, tretia na dvanástej, prvá a štvrtá sa krčili na deviatej. Po troch opravách z toho bolo trestné kolo a pád na úplne posledné miesto. Na prvú odovzdávku prišiel ako 26. a jeho manko bolo 1:52.

Zastaviť nepriaznivý priebeh a odlepiť slovenský tím od absolútneho dna, to bola úloha, s ktorou vybiehal do štafety Matej Kazár. Veľmi ťažká situácia bola pred ním, pretože v prvom kole krúžil po okruhu úplne sám, čo je veľká nevýhoda. Ukázalo sa to hneď, len v behu stratil ďalších 22 sekúnd. Pomalší ako on boli len traja biatlonisti. Našťastie, jeho ležka vyzerala úplne inak ako tá prvá. Síce hneď prvý náboj odskočil mimo, ďalšie štyri v peknom tempe skolili rovnaký počet terčíkov. Matej potom šiestym nábojom dokázal opraviť jedno zaváhanie a poskočil na 25. pozíciu. Manko však už presiahlo dve minúty, presnejšie bolo 2:11. V druhom kole Kazár inkasoval ešte viac ako v prvom, nie o veľa, ale o niečo áno. Strata, ktorú nakúpil na trati, bola ďalších 25 sekúnd. Veľmi dôležité však bolo postrážiť si stojku. Matej pálil solídne, po piatich ranách mu zostal visieť len jeden terčík, ten tretí. Na jeho zostrelenie potreboval ďalšie dva náboje a medzera medzi ním a súpermi sa preto zväčšila. Tak či tak však zvládol svoj úsek o dosť lepšie jeho predchodca, na druhú odovzdávku uháňal, čo mu sily stačili. Na poslednom okruhu stratil 18 sekúnd, polepšil si o miesto. Na druhú odovzdávku tak prišiel na 24. pozícii so stratou 2:55.

Pomyselný štafetový kolík prevzal Tomáš Hasilla, teda muž, ktorý súťažil aj v single mixe, ale veľa vody tam namútiť nedokázal. Teraz mal pred sebou jasnú úlohu, dostať tím do Top 20. Tá však na začiatku jeho úseku bola veľmi vzdialená, Rumuni mali náskok celej pol minúty. Tomáš tradične nevletel do pretekov po hlave, jeho tempo v úvodnom kole nebolo zlé, dokonca dvoch súperov predbehol, ale manko slovenského tímu opäť nabralo na hodnote. Hasky dostal od najrýchlejšieho bežca 21 sekúnd. Potom však prišlo to, na čo si musel dať najväčší pozor, teda na streľbu. Hasilla v hustom snežení v ľahu bielil akoby v ruke držal bielitko. Päť rán a päť trafených terčov ho síce vyššie neposunulo, ale okresal stratu o tri sekundy. Druhý okruh v jeho podaní už taký solídny nebol, tentokrát stratil 25 sekúnd. Horšie veci sa ale diali na stojke. Tomáš na trati prišiel o svoje strelecké čaro, druhú nulu nielenže nedokázal zopakovať, ale po troch opravách mu zostal visieť jeden terčík. Po trestnom kole sa vrátil na 22. pozícii, na ktorej dobehol tiež na poslednú odovzdávku. Strata slovenského tímu však bola už príliš veľká, presne 4:36.

Martin Otčenáš bol vôbec posledným biatlonistom v poli, ktorého ešte pustili súťažiť. Ostatné reprezentácie už mali kolo a boli z pretekov stiahnuté. Bola to zúfalá situácia, z ktorej sa musel Martin nejako dostať a zachrániť tak meno slovenského mužského biatlonu. Na úvod však ukázal, že sa nevzdá len tak ľahko, síce na trati mu opäť nohy nefungovali podľa predstáv, kúpil 30 sekúnd od najrýchlejšieho pretekára, úplne najpomalším nebol. Celá šestka biatlonistov bola horšia ako on. Lenže ak nechcel dostať kolo, musel prekročiť svoj tieň na strelnici. Prvá streľba v stoji mu vyšla, päť rán našlo svoj cieľ. Neboli to vôbec náhodné výstrely, skoro všetky leteli do stredu. Obdivuhodná bola tiež rýchlosť a ľahkosť, s akou pálil. V druhom okruhu sa Otčenáš musel poriadne vykrúcať, pretože zozadu sa blížili favoriti. Dokonca sa mu podarilo jedného súpera predbehnúť. Na záverečnej stojke predviedol ďalšiu dobrú položku, použil síce sedem nábojov, ale poskočil na 20. priečku. V záverečnom kole už mohol aj vypľuť  dušu, a aj to urobil. Výsledkom toho bolo, že získal v prospech tímu ďalšie dve pozície. Slováci nakoniec obsadili 18. miesto, ich manko bolo 5:25.

Veľmi zlý začiatok prežil slovenský tím. Šima sa do dnešných pretekov vôbec dobre nevyspal, a to, čo spáchal na prvom úseku, ostatní traja mohli už len horko-ťažko odčiniť. Šima to svojim kolegom prehral už v úplnom úvode. Kazár na druhom úseku bojoval, chcel pri poslednom štarte na MS vo svojej kariére zanechať dobrý dojem, a spomedzi našich sa mu to aj podarilo. V bežeckej časti stratil minútu, ale aspoň strelecky sa mu štafeta podarila. Ďalším osudovým členom bol Hasilla, ktorý prežil preteky dvoch tvárí. Do prvej polovice mu to šlo dobre, potom sa čosi pokazilo a bolo z toho trestné kolo. Na záver Otčenáš už nemohol skoro nič urobiť, a predsa našiel spôsob, ako dostať Slovensko do Top 20. Bohužiaľ, dnešok opäť ukázal, že pozícia rozbiehača je v štafete veľmi dôležitá a náš prvý muž sa ešte má čo učiť.

Aj keď to dnes vyzeralo zle netreba zabúdať, že o sile našej štafety jasne vypovedá konečné hodnotenie štafiet v SP. Ako môžete vidieť pod výsledkami, obsadili smedvanástu pozíciu. Dokonca na Top 10 sme zaostali iba o šesť bodov, teda ak by sme dnes dopadli lepšie, desiatka by bola skvelá.

V epose s názvom boj s Poliakmi v rebríčku národov sa to celý šampionát neuveriteľne zamotávalo. Dnešok nebol výnimkou. Ešte po troch úsekoch sa zdalo, že sme boj definitívne prehrali, pretože nám odskakovali takmer na 80 bodov, ale napokon Janik nezvládol záverečnú položku a Poliaci padli na 16. pozíciu. Zároveň Otčenáš predbehol štyroch borcov, takže našťastie získali iba o 20 bodov viac. To znamená, že pred záverečnou bodovanou disciplínou – šprintom v Osle – máme na Poliakov stratu šiestich bodov, teda bude to priamy súboj kto z koho prakticky z rovnakej štartovej čiary. My máme ale výhodu štyroch borcov na štarte, oni pôjdu traja. Nám sa teda výsledok najhoršieho pretekára rátať nebude.

Záverečné slovo šéfredaktora:

Žiaľ, chlapom na tomto šampionáte takmer nič nevyšlo. Výbornú streľbu zo šprintu nepreniesli do ostatných pretekov a v štafete, ktorá bola v ich podaní veľmi príjemným spestrením sezóny, sa im práve na vrcholnom fóre nedarilo. V našej histórii máme množstvo výsledkov okolo 20. pozície, viackrát nás aj stiahli z trate, no práve na tomto šampionáte po tom priebehu sezóny sa dalo našim veriť. Tak ako Michal zvládol predchádzajúce rozbehy, dnes sa mu to nepodarilo a z poslednej pozície sa dvíhalo len veľmi ťažko. Keďže to Matej s Martinom ako tak potiahli, z tohto pohľadu je už Tomášove zaváhanie na stojke bezpredmetné, pretože tam bol veľký odstup. Do Osla teda ide táto štvorka s nepríjemnými pocitmi zo šampionátu a bude mať nôž na krku, lebo jazdiť svetové poháre vo štvorici je mimoriadne dôležité. Ak sa už v tejto sezóne nič nepodarí, musia aspoň zdolať tých Poliakov a budúcu zimu sa ide odznova.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB