Excelentne zvládnutý IBU CUP Brezno – Osrblie

Aj napriek nepriaznivej epidemiologickej situácii sa v Osrblí podarilo usporiadať 3. a 4. kolo Európskeho pohára v biatlone IBU CUP BREZNO – OSRBLIE za účasti 215 športovcov z 29 krajín, ktoré skončilo v nedeľu stíhacími pretekmi žien. Podujatie sa konalo v prísnej „bubline“, v ktorej boli všetci účastníci, športovci aj usporiadatelia pravidelne kontrolovaní PCR testami.

Všetci športovci vyšli v testoch negatívni, čo sa zatiaľ tento rok na svetových a európskych pohároch ešte nestalo. „Musíme oceniť vysokú úroveň organizácie a disciplíny u všetkých účastníkov, či už rozhodcov, športovcov ale aj poskytovateľov ubytovacích služieb v regióne“ , uviedol Peter Vozár, prezident Slovenského zväzu biatlonu.  

„Máme za sebou jedno z najťažších podujatí, ktoré sme kedy organizovali v Národnom biatlonovom centre v Osrblí. Zožali sme gratulácie a obdiv zo strany predstaviteľov IBU (Medzinárodnej biatlonovej únie), ktorí boli na mieste, ale aj od tých, ktorí to sledovali popri MS v Pokljuke. Pred zástupcami iných národných federácií nám gratuloval v utorok počas online konferencie generálny sekretár IBU Niklas Carlsson za excelentné zvládnutie prípravy a priebehu Pohára IBU“ ďakuje všetkým usporiadateľom a partnerom Ivor Lehoťan,  prezident Organizačného výboru IBU Cup BREZNO – OSRBLIE

Z celkovo 1438 odobratých vzoriek bolo len 5 pozitívnych a tie sa podarilo izolovať hneď na začiatku ešte pred akreditáciou t.j. vstupom do tzv. bubliny resp. červenej zóny.

K bezproblémovému priebehu testovania a udržaniu „negatívnej“ biatlonovej bubliny počas dvoch týždňov prispela vynikajúca spolupráca a profesionalita partnerov:  spoločnosti MultiplexDX, ktorá poskytla diagnostické kity na  dvojstupňové PCR vyhodnotenie každej jednej vzorky tak aby sa eliminovala akákoľvek falošná negativita a spoločnosti AGEL SK, v ktorej laboratóriu vo Zvolene sa vzorky promptne vyhodnocovali.

Neprítomnosť divákov a pravej fanúšikovskej atmosféry sa snažili športovcom vynahradiť dobrovoľníci z radu usporiadateľov, ktorí okrem povzbudzovania na trati, nechávali pretekárom milé pozdravy, básničky, kresby, dokonca pesničky. Nosičom týchto odkazov boli najmä igelitové obaly na vrchné oblečenie, ktoré čakajú pretekárov v cieli  a  stali sa tak milou a úsmevnou súčasťou tohtoročného IBU CUPu.

„Slovenská reprezentácia nastúpila vo veľmi mladom zložení – s juniormi a dorastencami. Najviac sa darilo Tomášovi Sklenárikovi, ktorý si vybojoval dve 28. miesta. Do bodovanej štyridsiatky sa dostali ale aj Mária Remeňová a Lukáš Ottinger. Lepšie dopadli pre našich prvé dva štarty, kde sme nasadili silnejší výber“, zhodnotil prezident SZB Peter Vozár

Ďakujeme všetkým partnerom a tešíme sa na ďalšiu úspešnú spoluprácu.