Famózna Ema Kapustová získala pre Slovensko medailu z mládežníckych Majstrovstiev sveta po 13 rokoch

Kapustová získala pre seba aj Slovensko neuveriteľný bronz v individuáli. Mládežnícky šampionát odštartoval disciplínou vytrvalostných pretekov kadetiek, kde sme mali šancu na úspech. Všetky štyri naše dievčatá sa vyznačujú dobrou streľbu, a tak sme dúfali, že ich tlak nepremôže a dostanú sa k pekným výsledkom.

Všetky štyri Slovenky majú povesť dobrých strelkýň na svoj vek. Dnešné preteky boli preto pre ne ideálne na štart MS. Potrebovali ale zvládnuť nemalý psychický tlak, pretože v tejto covidovej sezóne nesúťažili v medzinárodnej konkurencii a dokonca pre Makovínyovú aj Holmikovú to bol vôbec medzinárodný debut. Bolo teda dôležité nespanikáriť a len si robiť to, čo vedia. Bežecký odstup od najlepších sa čakal. Tam mala byť z našich na tom určite najlepšie Ema Kapustová. Ale ani ona už mesiac nepretekala, takže ťažko sa to odhadovalo. Pre ostatné naše bolo dobrou správou, že nebolo príliš teplo a trať veľmi kvalitne držala.

V prvej štartovej skupine sme mali práve naša najhorúcejšie želiezko. Ema Kapustová šla už s číslom deväť a mala jasný cieľ posunúť kariérne maximum z MS, teda 21. miesto. O jej výkone sme museli písať s odstupom, pretože v tom čase bolo takmer nereálne odhadovať jej umiestnenie. Po prejazde všetkých pretekárok mala 18. beh prvého kola s odstupom 16 sekúnd. Výborný začiatok. Prvú položku ale strieľala pomaličky, iba za 39 sekúnd, lebo aj cvakala. Ale všetko padlo. Pokračovala teda v dobrej nálade. Už v druhom kole ju ale nohy poslúchali menej s odstupom 37 sekúnd. Ale aj stojka dobre popadala, už aj rýchlo. Posunula sa na priebežné druhé miesto. Wow. No ďalej spomaľovala, aj keď stále to bolo bežecky okolo Top 30. Tretiu položku opäť zvládla pomalšie ale čisto a ostávala virtuálne na medailovej priečke. A prišla zlomová posledná položka. Zvládla ju za 26 sekúnd bez nervov ako na tréningu, druhá rana hranovo padla, terč sa sklápal veľmi pomaly, ale sklopil a neuveriteľné veci sa diali pre náš biatlon. Boli z toho štyri nuly. Pred posledným kolom bola druhá s 15-sekundovým odstupom. V poslednom kole lapala po silách, dostala 50 sekúnd, ale hnaná celým tímom popri trati šla z posledných síl do cieľa. Tam o pol sekundy zdolala Švédku Anderssonovú. Umiestnila sa na tretej priečke (+1:03). Dnes jej všetko sadlo. Vybojovala pre seba i Slovensko neuveriteľnú bronzovú medailu.  Obrovská gratulácia!

Sára Pacerová štartovala na svojich druhých MS a v nominačkách vyzerala byť z našich hierarchicky na druhej priečke bežecky. Streľba je však u nej mierne nevyspytateľná. Bolo to tak aj dnes. Dokázala síce byť konkurencieschopná na trati, kde mala bežáky zhruba v polovici štartového poľa, ale nevyšlo jej to na strelnici. Na prvej položke hore vytiahla poslednú ranu. A možno aj to ju trochu rozhodilo a nepadalo jej to ani ďalej. Na druhej aj tretej položke urobila dve chyby. Aj na druhej ležke vypálila dve rany príliš hore. V závere pridala ešte jednu chybu a po celkovo 48. bežeckom čase s odstupom 4:29 obsadila 54. priečku (+7:12).

Kristína Makovýniová je našou najmladšou pretekárkou na MS. Do kategórie staršieho dorastu prešla len pred touto sezónou a podarilo sa jej v nominačkách zdolať viaceré krajanky, a tak mohla naštartovať až šesť rokov na MS. Ak bude napredovať. Bežecky to dnes podľa očakávania nebolo veľké terno. Strácala najprv pod minútu, potom už cez minútu na kolo. Ale sadli jej strelecké položky. Prvú ležku mala mierne vľavo, ale všetky padli. Takže dostala pokyny, čo má robiť potom pri druhej ležke. Prechádzala jej ešte veľmi pekná prvá stojka, ktorá ju vytiahla na devätnástu priečku. A zvládla aj tretiu položku, takže po troch nulách bola stále na 19. priečke. Vyzeralo to na úžasný výsledok. Len sa nerozklepať na poslednej položke. Predsa len, Kristína ešte nemá toľko skúseností. Hneď prvú ranu netrafila, ale ostatné v pomalšom tempe áno. Rezultovalo to vo výborné 29. miesto (+4:53). Na prvý medzinárodný štart úžasný výsledok.

Veronika Holmiková sa dostala do nominácie na úkor Barbary Skačanovej, ktorá absolvovala vlaňajšie MS. Nemala teda čo stratiť a chcela skúsiť prekvapiť výsledkom, ktorý by potešil ju aj celý tím. Začala rýchlo s odstupom len 47 sekúnd. Trochu to však prepálila. Minula totiž prvé dve rany a rýchlo bolo po šanciach. Potom už prišli bežáky s odstupom minúty a pol okolo 80. pozície. No a pokračovalo nie najlepšie na strelnici. Urobila tam postupku 2+2+1+1. Vďaka tomu vylepšenému záveru sa umiestnila aspoň na 66. priečke (+9:21).

Slovensko sa naposledy tešilo z medaily na mládežníckych MS v roku 2008, keď bronz v rovnakej kategórii vybojovala Natália Prekopová. Odvtedy sme trinásť rokov čakali na takýto výsledok.