JT Bö opäť kraľoval na trati a vyhral šprint, Otčenáš zrýchlil a skončil 27.

HOCHFILZEN 14. decembra (Biatlon-Info.sk) Slováci dúfali, že sa dostanú k bodom aj stíhačke. Napokon sa to podarilo iba jednému, za to slušne. Otčenáš skončil 27. Naši zrýchlili na trati a Otčenáš s pekným výsledkom   Tak ako pred každým štartom, aj dnes sme očakávali útok na pekné pozície od našich chlapov. Viacerí v Pokljuke ukázali zlepšenie v streľbe, všetci v tíme dúfali, že pridajú k tomu aj bežecký výkon. Pohľad na štartovú listinu pekne ilustroval rozdiel medzi ženským a mužským tímom. Zatiaľ čo naše dievčatá štartovali vo výhodnejších prvých skupinách, z našich chlapov bodoval iba Otčenáš, preto iba on mohol štartovať s nižším štartovým číslom v druhej skupine. Ostatní chlapi až v druhej polovici a závere. Dúfali sme, že dnes to nebude veľká nevýhoda. Trate sa zdali dobre upravené, včera ani dnes už nesnežilo.  

Martin Otčenáš v Pokljuke už od prvých medzičasov naznačoval, že s ním niečo nie je v poriadku, všetci sme boli v napätí, ako to bude v Hochfilzene. Úvod nemal zlý, prvé dva kilometre zvládol veľmi slušne, no typicky zvoľnil v závere úvodného 3300-metrového okruhu. Dostal tam 37 sekúnd. Chcel nulu, dnes ich až toľko nepadalo. Neprišla ani v jeho prípade, škoda-preškoda, ušla mu štvrtá rana. Pomohol si aspoň ďalšou rýchlopaľbou. 23 sekúnd bolo na úrovni najrýchlejšieho Edera. V druhom okruhu to bolo rovnaké, veľmi rýchly začiatok na úrovni širšej svetovej špičky, následne spomalenie. No aj napriek tomu to bolo z jeho strany najlepšie kolo sezóny. stratil tam iba 21 sekúnd. S tým mohol pomýšľať na slušný výsledok aj napriek chybe z ležky. Chcelo to nulu. A prišla. Za 23 sekúnd vybielil terče a bolo jasné, že ak predvedie také kolo aké bolo to druhé, bude to pekný výsledok aj okolo Top 30. Po 6600 metroch strácal iba 56 sekúnd. A výbornou správou bolo, že makal aj v poslednom kole. Trošku mu došli sily v poslednom kopci, ale dostal iba pol minúty a s konečnou stratou 1:20 čakal na svoj ortieľ. Body mal ale isté. Napokon to bola veľmi pekná 27. pozícia a 14 bodov. Konečne niečo, s čím môže byť spokojnejší.  

Matej Kazár začal opäť veľmi pomaly, Už po kilometri nakúpil devätnásť sekúnd. No narozdiel od Martina mal prvé kolo vyrovnanejšie, teda v jeho závere rapídnejšie nespomalil. Dostal tam ale nepríjemných 39 sekúnd. Zdalo sa ale, že za 26 sekúnd vyčistí ležku, no prišiel posledný terč a chyba. Bola to veľká škoda. Po odkrúžení trestného kola strácal 63 sekúnd a bol mimo stíhačkových pozícií. Žiaľ, v druhom kole nezrýchlil. Zdalo sa, že narozdiel od Otčenáša, sa on medzi dejiskami SP až tak výrazne nezlepšil. Ale posun tam bol. 35 sekúnd na 3300 metroch nebola katastrofa. Tá prišla na streleckom stave. Minul dva terče a bilancia 1+2 mu nemohla stačiť na stíhacie preteky. To by ťažko riešil aj v lepšej forme. V poslednom okruhu sa mu snaha uprieť nedala, no dnes si to odpálil, bohužiaľ. Ani posledné kolo nebolo také zlé ako pred týždňom, pol minúty nebolo nič hrozné, no tri chyby boli skrátka priveľa. Obsadil 70. priečku s mankom 2:31.

Tomáš Hasilla predviedol z našich najlepšie prvé kolo, ale stále veľmi podobné, dostal 33 sekúnd. Za slušných 29 sekúnd vybielil položku a vyzeralo to s ním veľmi zaujímavo. Strácal iba 34 sekúnd. Bola to úplne hrateľná strata na úrovni Top 20. Tieto vysoké priečky na trati úplne neudržal, ale ani nevybuchol. 31 sekúnd stratil v druhom kole. Bolo to v strede štartového poľa. Mal obrovskú šancu na výsledok. Prišli však dve chyby pri treťom a piatom terči. V trestnom okruhu si Tomáš musel spytovať svedomie, znova sa zdalo, že mu jedna rana nebude stačiť na body a veľmi ohrozená bola aj stíhačka. Navyše veľmi mu to nevyšlo ani na trati posledného kola, dostal tam až 40 sekúnd a bolo s jeho účasťou rovnako ako pred týždňom veľmi tesné. Tri sekundy mu nestačili a obsadil 64. pozíciu so stratou 2:11.  

Na záver prišiel Šimon Bartko. Mladík chcel byť opäť najrýchlejší z našich na trati a jeho kolegovia zrýchlili, takže to rozhodne nemal vyhraté už dopredu. V prvom kole síce tesne najrýchlejší bol s mankom 32 sekúnd, no len pomalšou streľbou stratil oproti krajanom všetkú výhodu. A prišla aj chyba pri treťom terči. Zaradil sa tak mimo Top 60 so stratou 63 sekúnd. Rýchlym druhým kolom sa posunul zo 68. miesta na 53. Na tomto príklade sme pekne videli vyrovnanosť štartového poľa i to, ako pomáha dobrý bežecký výkon s mankom iba 22 sekúnd. Mohol si dovoliť iba jednu chybu, aby sa prepracoval k životnému výsledku. Tretia rana nepadla, preto sa snažil upokojiť a dlhšie váhal so štvrtým výstrelom. Nepadol však a bolo aj v jeho prípade bolo po výsledku. Dlho mu to aj trvalo na strelnici, až 43 sekúnd. So stratou 2:06 šiel do posledného kola. Mohol aspoň zdolať Kazára. Nestalo sa tak. Skončil jednu pozíciu za ním na 71. mieste so stratou 2:33.  

Spoločným menovateľom našich pretekárov bolo zlepšenie na trati. Martin Otčenáš zrýchlil o štyridsať sekúnd oproti Pokljuke a ešte o viac miest v tejto štatistike vyletel hore. Aj napriek jednej chybe sa tak dostal k 27. pozícii, teda piatemu najlepšiemu výsledku v celej jeho kariére v SP. To je veľmi povzbudzujúca správa pre dnešný deň. Smutná však je, že v zajtrajšej stíhačke ostane sám. Na vine je najmä streľba ostatných jeho kolegov. Tomáš šiel výborne, ale zlomili ho dve chyby na stojke a posledné kolo chcelo o tri sekundy lepší výkon. Ostal našim smoliarom dňa. Matejovi povzbudzujúce zlepšenie na trati nestačilo, pretože s troma chybami sa do stíhačiek nepostupuje. Dve chyby by mu boli stačili, pred týždňom tesne iba jedna. Šimon znova neustál ten náročný tlak na strelnici a aj keď tri chyby nie sú na jeho pomery hrozné, v najvyššej lige to na výsledok nestačí. Na trati bol na tom dobre, 38. čas je super, takmer prvá tretina štartového poľa, no zlepšiť musí aj čas streľby, pretože bol druhý najpomalší a za Otčenášom zaostal o hrozivých 35 sekúnd, to je jeden a pol trestného kola. Mimochodom, od Martina to bola opäť rýchlopaľba za 46 sekúnd. Klobúk dole.  

Slováci a ich zmena v bežeckom výkone oproti Pokljuke: Otčenáš 89. > 40. (+49), Kazár 85. > 60. (+25), Bartko 42. > 38. (+4), Hasilla 53. > 56. (-3). V rebríčku národov sa po vynechanej mix štafete posúvame každými pretekmi, tentoraz cez Litvu a Spojené štáty na 17. pozíciu. Jasným cieľom je Top 15. Na Bielorusov ale strácame 88 bodov, takže teraz to už tak rýchlo nepôjde.