Kuzminovej triumf po suverénnom výkone s dvoma nulami, Fialková 14.

Ruhpolding 17. januára (Biatlon-Info.sk) Kolotoč svetového pohára sa presunul do Ruhpoldingu, kde bol celý svet zvedavý, či Vitozziová udrží perfektný štandard z Oberhofu. My sme dúfali, že ju potrápia naše pretekárky. Kuzminovej sa to podarilo dokonale, o triumf ju pripravila.

Aj v ženskom šprinte panovali na trati prajné biatlonové podmienky a od začiatku pretekov sme videli dobré strelecké výkony na ležke, ale na druhej položke sa mnohé pretekárky trápili. Eckhoffová a Vítkovou vybehli na tri trestné okruhy, dve chyby urobili na stojke Tandrevoldová a Valja Semerenková. Na druhej strane Chevalierová potvrdila veľmi dobrú výkonnosť z minulého týždňa a po čistej streľbe mohla atakovať v cieli tie najvyššie pozície.

V ešte lepšej forme však momentálne jazdí Vittozziová a talianska pretekárka to ukázala na oboch položkách, keď sklopila všetkých desať terčov, a znovu bežala veľmi rýchlo. V cieli sa zaradila na vedúcu priečku, no čoskoro ju z nej zosadila mimoriadne bežecky disponovaná Anastasia Kuzminová. Ďalšia talianska biatlonistka Wiererová vybehla na jedno trestné kolo na prvej položke, ale stojku zvládla vynikajúco, a mierila na vysoké priečky v poradí. Mäkäräinenová netrafila po jednom výstrele na oboch streľbách a znovu zaostala za vysokými očakávaniami. Olsbuová musela absolvovať len jedno trestné kolo a výborne bežala, preto sa zaradila k tomu najlepšiemu na trati.

Bezchybne strieľali Öbergová s Bescondovou, ale len jedna z nich sa dokázala dostať na priebežné pódium. Švédska pretekárka využila na to svoju rýchlejšiu streľbu. Všetky terče sklopila aj Braisazová, no francúzska biatlonistka nepredviedla potrebný bežecký výkon. Nemecká zostava musela čakať až na Preussovú, aby dostala svoju zástupkyňu do najlepšej desiatky, ktorá sa zaradila s jednou chybou na jej koniec. Potom domáci priaznivci sledovali výkon Dahlmeierovej, ktorá sa však nevrátila takým výrazným spôsobom, aký sme u nej videli v Novom Meste. Na strelnici bola výborná, nepredviedla ani jedno zaváhanie, ale po bežeckej stránke má ešte čo doháňať. Stačilo jej to však na Top 10.

Anastasia Kuzminová podala perfektný výkon a najlepšie to dosvedčuje fakt, že pokorila vo vynikajúcej forme jazdiacu Lisu Vittozziovú. Slovenská pretekárka ju podľa predpokladov pokorila v bežeckej časti, ale aj strieľala rýchlejšie o dve sekundy. Talianska biatlonistka si naďalej užíva perfektnú pozíciu vo svetovom pohári a aktuálne dokáže ako jedna z mála podávať maximálne výkony pri každom štarte. Aj dnes trafila všetkých desať terčov a bola veľmi silná aj v bežeckej časti. V tomto smere dosiahla druhý najrýchlejší čas.

Tretie pódium v sezóne vybojovala Hanna Öbergová a jej forma stúpa každým týždňom. Základom jej úspechu bola stopercentná streľba a posúva sa smerom nahor aj v bežeckej časti. O  stupne víťazov však zviedla tesný súboj s Marte Olsbuovou. Nórska reprezentantka putovala na jedno trestné kolo a práve tam stratila dôležitý čas, keďže po bežeckej stránke bola podstatne silnejšia ako jej švédska konkurentka. Štvrtým miestom len potvrdila, že momentálne preteká na vysokej úrovni.

Zlepšená výkonnosť musí tešiť Anais Bescondovú, ktorá v novom roku viditeľne pridala. Dnes trafila všetky terče, čo je vždy veľmi povzbudzujúce, a rastie aj po bežeckej stránke. Dorothea Wiererová raz zaváhala na prvej položke, ale bola parádna na druhej streľbe. Oproti začiatku ročníka jej však chýba väčšia razancia na lyžiach. Medzi najlepšími finišovali aj francúzske zástupkyne Chevalierová s Braisazovou, ktoré boli na strelnici neomylné a ponúkli takmer identický bežecký výkon. Na tie najlepšie to však nestačilo. Záver najlepšej desiatky patril zase nemeckej zostave. Dahlmeierová zvolila pokojnejší návrat do SP z hľadiska fyzickej kondície, keď dosiahla osemnásty najrýchlejší čas, no streľba jej vyšla vynikajúco. Preussová minula jeden výstrel a stále si môže povedať, že disponuje najstabilnejšou formou v domácej reprezentácii.      

Nasťa s druhým dokonalým výkonom za sebou, Paulína blízko Top 10

Narozdiel od našich mužov, ktorí chceli preniknúť na nejaké body, ženy mali vyššie ciele. Nasťa s Paulínou chceli zabojovať o triumf, ďalšie body aj financie, no a Ivona mala pred sebou víziu druhého masového štartu kariéry v najvyššej lige. Terézia mala šancu pookriať rezultátom blízko polovice výsledkovej listiny.

Nasťa Kuzminová už s číslom 24 mala dobrý prehľad o súperkách, keďže takmer všetky najrýchlejšie už boli na trati. Hneď od úvodu chcela ukázať, že v bežeckej stope bude opäť konkurovať najlepším a skúsi sa už dnes posunúť na štvrtú pozíciu poradia SP. Podarilo sa jej to s bravúrou. Prvá bola štart-cieľ, na všetkých jedenástich medzičasoch. V prvom okruhu nadelila druhej najrýchlejšej Vitozziovej štyri sekundy. Za 27 sekúnd si poradila s ležkou a konečne bola bezchybná. Pokračovala teda s náskokom šiestich sekúnd na Vitozziovú. V druhom kole to bol ešte parádnejší výkon. druhej najrýchlejšej Mäkäräinenovej nadelila sedem sekúnd a už mala k dispozícii pred Vitozziovou štrnásť. Stojka bola tiež výborná, síce zaváhala pred záverečným výstrelom, kde čakala päť sekúnd, ale hlavne, že padol a fantázia pokračovala. Mala naďalej štvrťminútový náskok na prvú prenasledovateľku a hoci už v závere nebola najrýchlejšia, náskok vôbec nebol podstatný, šlo o triumf a na ten dosiahla. Zvíťazila pred Vitozziovou a Öbergovou. Je to pre ňu pätnásty triumf v pretekoch SP (v rátane MS a OH).

Naša kométa tejto sezóny, Paulína Fialková, sa vydala na trať tradične v druhej štartovej skupine a tiež ako Nasti jej už mohli Bajčičák so servisákmi hlásiť to najdôležitejšie, za ňou už neboli na štarte favoritky. Začala trošku pomalšie, keď už po 1100 metroch strácala osem sekúnd, no zo štvrtej desiatky sa postupne posúvala dopredu a napokon bolo v jej neprospech bolo iba dvanásť sekúnd. Pri streľbe v ľahu mala tesnú prvú ranu, no nepadla tretia. Škoda tohto škrtu cez rozpočet, pretože jej manko vystúpilo na 38 sekúnd a bola v tretej desiatke. V druhom kole to bolo na trati podobné, mala tam trinásty bežák. Dôležité bolo, že si so stojkou poradila suverénne. Trvala jej iba 26 sekúnd a bola čistá. Vrátila sa tak nadostrel výborného výsledku. Hoci bola po druhej položke osemnásta s mankom 58 sekúnd, výborným posledným kolom to vylepšila na štrnástu pozíciu s mankom 1:03.

Aj keď má Ivona Fialková za sebou ešte iba deväť bodovaných pretekov vo svetovom pohári, v takýchto podujatiach ako teraz, keď sa pretekár má šancu dostať do najelitnejšej disciplíny iba cez jeden štart, nemala Ivona iné ciele, len zaútočiť na umiestnenie okolo 18-20. pozície. No potrebovala udržať superbežecký štandard z Oberhofu. To sa nestalo. Nebolo to pre ňu ideálne. V prvom okruhu už zaostala o dvadsať sekúnd. No najväčší problém prišiel vzápätí, keď urobila na ležke až dve chyby a na dnešné podmienky to nebolo dobré. Jej strata sa zvýšila na 76 sekúnd a dobre vedela, že dnes už má po výsledku. V druhom kole zaostala o 26 sekúnd. Pred týždňom na celej trati stratila 29. Chybu urobila ešte pri deviatom výstrele a s bilanciou 2+1 sa nachádzala mimo Top 60. V poslednom kole ešte predviedla, že sa nezlomila a šla pekne, no keďže sa dnes dobre strieľalo, nemohla počítať s bodmi. Na 60. priečku (+2:22) bude chcieť čo najskôr zabudnúť.

Terézii Poliakovej včera a dnes vyjadrovali podporu stovky ľudí cez sociálne siete. Platí u nej, že nie je zdravotne úplne v poriadku, no chce súťažiť a pomáhať tímu najmä v štafetách. Jej výkon na trati sa postupne zhoršuje a aj dnes bolo zrejmé, že to bude horšia ako dvojminútová strata. V úvodnom okruhu to bolo 45 sekúnd. Ležku strieľala dobre, ale posledný terč netrafila, takže ostávala až v desiatej desiatke. Žiaľ, nepohla sa z nej celé preteky. V druhom kole prišlo ďalších 48 sekúnd a opäť chyba pri poslednom terči. Aj záverečné kolo znamenalo stratu 48 sekúnd a v cieli finálne manko 3:22. Bola z toho 91. pozícia.

Úžasná Nasťa naďalej odkrojuje z náskoku Wiererovej na čele poradia SP a po dnešku je to už iba 89 bodov. Navyše, na konci sezóny sa budú dva najhoršie výsledky škrtať a u Nasti sa toho zatiaľ škrtá menej. Hoci sa jej v Ruhpoldingu ideálne nedarilo, dnes to všetko zmenila a už aj tu sa radovala z najcennejšej pozície. Pohľad na poradie SP vyzerá neuveriteľne. Kto by to bol pred sezónou povedal, že na čele budú dve Talianky? A kto, že za nimi dve Slovenky? Na to sa dlhoročým či celoživotným priaznivcom tohto športu ťažko hľadajú slová.

Vyjadrenie Anastasie Kuzminovej pre RTVS (15. víťazstvo)

„No som rada, že hlavne na strelnici sa to podarilo vybieliť, presne tak ako v oberhofskej štafete. Sú to pekné dve nuly, hoci pomalšie. Pred každou jednou ranou som sa narobila, ale teší ma to. Snažila som sa byť najrýchlejšia na trati, aj dnes sa dobre strieľalo kvôli bezvetriu. Bojím sa zakríknuť svoju streleckú formu, ale aspoň už konečne vidím výsledok tvrdej dlhodobej práce nielen strieľať, ale aj triafať. Pred sebou máme ešte masový štart, ktorý sa mi páči viac než stíhačka. Dnes mám ešte lepšie lyže než včera, bála som sa, že po mužských pretekoch to bude rozbité, ale chvalabohu, je to dobré. Ruhpolding nás veľmi potešil, počasím aj traťou. Diváci sú tu blízko trate, je to niečo iné než v ďalších strediskách. Sú strediská, kde pretekár akoby vchádza do náručia divákov a tu sú len na jednej strane, takže je to o niečo príjemnejšie. Pretekár sa lepšie sústredí na trať a na vlastnú prácu.“

Vyjadrenie Paulíny Fialkovej pre RTVS (14. miesto)

„Nie som tak celkom spokojná, myslela som si, že sa mi bude bežať lepšie. Bohužiaľ, prvé kolo naznačilo, že ešte stále asi nie som v takej dobre forme, ale strelecky… Musím si to pozrieť ešte s trénerkou, lebo neviem, kde padla tá jedna chyba, keďže je tu úplne jednoduchá strelnica, bezvetrie, takže nemám vedomosť o mojej vlastnej chybe. Bude ma to dlho mrzieť, lebo som dnes mala na 0-0. Snažila som sa dostať do dobrej pozície, hoci to možno bolo na úkor času, ktorý bol trošku dlhší než obvykle, ale hlavne že to bola nula a mohla som v poslednom kole ešte bojovať o nejaké sekundy. Rozhodne sa tu cítim lepšie, hoci nie som stopercentne spokojná s dnešnými pretekmi, ale prežila som tu pekné chvíle, takže budem rada na tunajšie trate spomínať. Masák je nový deň = nový štart a všetko môže byť všelijako, takže sa musím namotivovať a pokračovať v dobrých výkonoch.“

Vyjadrenie Ivony Fialkovej pre RTVS (61. miesto)

Tri chyby sú zlá strelecká bilancia, nieto ešte tu v Ruhpoldingu, kde sú dobré strelecké podmienky a strelnica je v zjazde, čiže tu sa strieľajú nuly a súboj je skôr bežecký. Ja som nemohla moc pretekať, hneď na ležke som dala dve trestné kolá, čo ma asi z dnešného preteku bude mrzieť najviac. Myslela som si, že ležku mám celkom vyšperkovanú, dávam samé nuly a vážne neviem, čo sa stalo, kde padli rany, lebo ani nefúkalo. Možno som zaujala zlú polohu. Už dávno sa mi to nestalo, tak to s trénerkou vyhodnotíme. Potom som sa snažila dobiehať na trati, ale s tými kolami sa ťažko bežalo. Trošku som zariskovala na stojke, rýchlejšie som ju odstrieľala a prišla jedna chyba. Keby bola tá ležka stopercentná, tak by to vyzeralo ináč. Ja sa na každý pretek teším, no dnes to nevyšlo. V Oberhofe to dvakrát vyšlo, tak verím, že je v mojom prípade sínusoida šťastia, hore-dole, a budem sa snažiť tak ako v Oberhofe aj tu v Ruhpoldingu podať stopercentný výkon.“

Vyjadrenie Daniela Kuzmina, hlavný tréner Nasti Kuzminovej

„Dnes to boli úžasné preteky. Prvýkrát v Ruhpoldingu za celú Nastinu kariéru získala pódium a víťazstvo, takže to je úžasný pocit. Perfektne pracovala, je to výnimočné. Ja som šťastný, že tá strelecká forma ide, graduje hore, prosto je to fajn, super. Dúfame, že bežecky to bude dobré a musíme to potiahnuť na majstrovstvá sveta.“

Vyjadrenie Tomáša Kosa, streleckého trénera Nasti Kuzminovej

„Dnes boli konečne dve nuly za sebou, potvrdila to hlavne v tej ležke, ale aj v stojke a potvrdila svoju výkonnosť z Oberhofu. Teraz sa dostala do pohody, takže aj do budúcna môžeme čakať podobné výsledky ako dnes. Pri streľbe nadobudla istotu, zmenila polohu hlavy na lícnici, čo si myslím, že jej pomohlo. Ak bude všetko v poriadku, tak ženská strelecká forma je tak dobrá, že ak bude v pohode ako dnes, tak bude pokračovať v tomto smere. Jej ležka bola super, bola taká, aká mala byť. So stojkou bojovala, ale každú ranu vybojovala a to dnes bolo podstatné..“

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB