Na otvorenom európskom šampionáte výborné výsledky Šimu, ukázali sa aj ďalší Slováci

Počas uplynulého týždňa v bieloruskom Minsku reprezentovali slovenskú biatlonovú školu štyria muži a štyri ženy. Viacerí z nich si siahli na body, najlepšie výsledky dosahoval Michal Šima, ktorý v jednom prípade nebol ďaleko od Top 10.

Od stredu do nedele biatlonisti a biatlonistky z celého sveta, nielen zo starého kontinentu, súťažili na podujatí v Minsku, na ktorom sa bojovalo aj o európske tituly. Slovenskú zástavu na ňom reprezentovali Michal Šima, Šimon Bartko, Martin Otčenáš a Matej Baloga medzi mužmi, a Terézia Poliaková, Veronika Machyniaková, Aneta Smerčiaková a Henrieta Horvátová u žien.

Spomedzi našej osmičky najvyrovnanejšie výsledky predvádzal Michal Šima, ktorý sa v dvoch prípadoch prehrýzol do Top 20. Už v úvodnom dni sa blysol, zvládol kvalifikáciu superšprintu, v ktorej obsadil 22. miesto, v poobednom finále svoje umiestnenie vylepšil o tri priečky. Ani v klasických rýchlostných pretekoch nešiel zle, práve naopak. Šima si v ňom na konto pripísal najlepší slovenský výsledok na práve skončenom ME, bolo ním 13. miesto. Na záver sa mu už tak nedarilo, keďže v stíhacích pretekoch urobil šesť streleckých chýb, štyri na poslednej položke. Bola z toho 48. pozícia. Celkovo tak získal 50 bodov do hodnotenia IBU pohára.

Bez bodov domov neodišli ani Šimon Bartko a Martin Otčenáš. Bartko sa ešte v superšprinte hľadal, do finále sa nedostal, ale v klasickom šprinte ukázal svoju lepšiu tvár. Zmýlil sa v ňom iba raz a vyšvihol sa na 21. miesto. Na ďalší deň v stíhačke na svoj výkon na strelnici nadviazať nedokázal, po šiestich chybách sa pre neho ušla 39. pozícia. Otčenáš ešte v superšprinte neštartoval, ale v ďalších dvoch individuálnych disciplínach bodoval, v rýchlostných pretekoch mu patrila 35. priečka, v stíhačke 31. miesto. Dva individuálne štarty absolvoval aj Matej Baloga, ale jemu sa v Minsku nedarilo podľa predstáv. Po 94. mieste v superšprinte vybojoval 66. priečku v šprinte.

Zo slovenských žien sa ku bodom dostala iba Terézia Poliaková, v jednom prípade. Počas kvalifikácie superšprintu sa ocitla aj v trestnom kole, takže do finále sa nedostala. Pri prvom vystúpení na ME sa pre ňu ušlo 55. miesto. Už v rýchlostných pretekoch však zložila strelecký reparát, tentokrát jej nezostal visieť ani jeden terč, a po prejdení poslednej pretekárky cez cieľovú čiaru pri jej mene svietilo 29. miesto. Poliaková sa tak predstavila tiež v stíhacích pretekoch, ale do cieľa sa už nedostala. Po tretej položke ju rozhodcovia stiahli z trate. Dovtedy mala na konte dve chyby.

Veronika Machyniaková, Henrieta Horvátová a Aneta Smerčiaková si na konto pripísali zhodne dva individuálne štarty. Prvá menovaná si z ME odniesla 62. a 71. miesto, Horvátová 77. a 92. priečku a Smerčiaková 84. a 89. pozíciu. Na európskom šampionáte súťažili aj dva slovenské tímy, v miešanej štafete dvojíc nastúpili Horvátová a Baloga, lenže boli z trate stiahnutí z 23. miesta. Rovnaký osud postretol aj klasický mix, do ktorého nastúpili Machyniaková, Poliaková a Hasilla, pretože Šima sa už na trať nedostal. Im po diskvalifikácii Nórom patrilo 15. miesto.