Najúspešnejšie mládežnícke Majstrovstvá sveta v našej histórii

V rakúskom Tirolsku sa v uplynulom týždni konali Majstrovstvá sveta juniorov a kadetov. Napriek pandémii sa podarilo odjazdiť všetkých šestnásť súťaží a nezaznamenali sme žiadne problémy s Covidom-19. Pre našu výpravu to bol najúspešnejší šampionát.

Nikdy predtým sa nášmu tímu nepodarilo získať viac medailí, umiestnení v Top 10, bodovaných umiestnení a ani tých v Top 60. Rovnako sa nikdy nedostalo až dvanásť Slovákov do stíhačky. Dokonca len traja zo 17 ľudí nefigurovali ani raz v šesťdesiatke. Na práci a vízii hlavného trénera mládeže Petra Kazára vidíme jasné prvky koncepcie i progresu, na oslavy a bombastické vyhlásnia je ale veľmi skoro. Budeme si musieť počkať na ďalšie šampionáty. Neradi by sme prišli na to, že Obertilliach 2021 bol len ostrovom v mori neúspechov. Základným poznatkom je, že najmä do dievčat sa oplatí investovať a nedávne vyhlásenia niektorých osôb o tom, že tu talentované pretekárky nemáme, sú vyslovene bludné.

Po dvoch medailách z vytrvalostných pretekov prišli zbabrané rýchlostné, kde si naši vybrali všetkú smolu a problémy. Aj skvelí strelci pokazili niektorú položku a v tíme vládlo sklamanie. V stíhačkách sa siedmi Slováci posunuli spolu o 92 miest, takže radosť vystriedala ešte väčšia frustrácia zo šprintu, lebo keby bolo keby… V kolektívnej disciplíne dopadli všetky kategórie lepšie ako pred rokom, hoci kadetky ani juniorky nešli v plnom zložení. Absencia Henriety bude dlho mátať…

Môžeme si ešte pripomenúť medailové zápisy z minulosti. Ako prvá pre Slovensko priniesla medailu z mládežníckych MS Martina Halinárová v roku 1993. Štafeta bola vtedy strieborná. Marek Matiaško sa presadil hneď na dvoch šampionátoch v rokoch 1996 a 1997. Sadli mu rýchlostné preteky, keď získal striebro aj bronz. Marcela Paukovčeková bola vicemajsterkou sveta v roku 1997. O šesť rokov neskôr pribudlo striebro v rodine Matiaškovcov od Miroslava. O rok neskôr sa darilo bronzovej štafete dievčat. No a posledný cenný kov dosiahla v roku 2008 Natália Prekopová, keď bola tretia vo vytrvalostných pretekoch s triufom Wiererovej. Všetci Slováci okrem spomínaného Mareka sa presadili vo vytrvalostných pretekoch. Kapustová s Horvátovou tak získali deviatu, resp. desiatu medailu. Zlato si nikto nikdy na krk nezavesil.

Viac na:

www.slovenskybiatlon.sk