Nóri v silnej zostave víťazmi štafety, naši s trinástou pozíciou

Ruhpolding 18. januára (Biatlon-Info.sk) V druhom trimestri sú štafety v rýchlom slede. Kým v Oberhofe nenastúpili viacerí favoriti, dnes už mnohé krajiny skúšali optimálne zloženie pre MS. Platí to aj pre našich, ktorým to celkom vyšlo v nedeľu, a tak zostavu zopakovali.

Dnes mali muži na programe už tretie štafetové preteky v tejto sezóne, a zároveň predposledné pred svetovým šampionátom. Veľa tímov tak pokračovalo v hľadaní ideálnej zostavy. Nové zloženie, už aj s dvomi najväčšími hviezdami, skúšali v nórskom tíme, ale aj v švédskom či francúzskom. Pokope nezostali ani Rusi, ktorí v minulom týždni  v Oberhofe suverénnym spôsobom deklasovali ostatnú konkurenciu. Tentokrát ich štafetu nerozbiehal Tsvetkov, na prvom úseku ho nahradil Jelisejev.

Možno vôbec poslednýkrát sa na štart postavil Rösch, ktorý v Ruhpoldingu oznámil koniec kariéry, na mieste, kde pred 13 rokmi vyhral vôbec svoje prvé individuálne preteky ešte ako člen nemeckej reprezentácie. Teraz už ako Belgičan zvládol svoj úsek bravúrne po streleckej stránke. Najrýchlejší strelecký čas a ani jedno dobíjanie, to bola jeho vizitka. Na trati už taký svetoborný nebol, ale pomyselný štafetový kolík odovzdával na peknom ôsmom mieste. Na prvom úseku z favoritov výrazne stratili len Rakúšania. Na vine bol pomalý Leitner. Inak sme sledovali veľmi tesný súboj. Na prvej odovzdávke delila PrymuJacquelinaStenersenaBirkelandaMoravca a Reesa len sekunda. Všetci z vyššie menovaných sa na výborne pripravenej trati prezentovali nielen kvalitným behom, ale aj zodpovedným streleckým výkonom. Ani Jelisejev nezažil veľký prepadák. Rus však na treťom okruhu stratil kontakt. Jeho manko ale nebolo veľké len päť sekúnd.

Na druhom úseku už vznikli väčšie medzery medzi prvými šiestimi tímami. Najsilnejšieho pretekára, aspoň na papieri, mal ten francúzsky. Fourcade na zostrelenie desiatich terčíkov potreboval len jedenásť výstrelov. To isté platilo aj o Christiansenovi, ktorý použil náhradný náboj v stoji. Potom však nórsky biatlonista zapol raketový pohon a v treťom kole Fourcada dokázal odpárať. Francúzi tak po polovici pretekov strácali na prvé miesto päť sekúnd. Svoju reprezentáciu v popredí udržal Nelin. Švéd sa poriadne vytrápil v ľahu, kde sa len tak-tak vyhol trestnému kolu. Následne si vstúpil do svedomia a už ani raz nechyboval. Prekvapivo slabší strelecký výkon na druhej položke predviedol Garaničev. Aj preto Rusi prišli na odovzdávku až ako piaty v poradí. Pred nich sa dostal ešte český výber. Krčmář ukázal, že streľba je jeho silnou stránkou. Síce musel dvakrát dobíjať, svoje zaváhania na strelnici dokázal dobehnúť na trati. Kontakt s najlepšími držali zubami nechtami tiež Nemci. Kühn ešte v ľahu obstál, no v stoji ho muška sklamala. Našťastie pre jeho tím z toho nebolo trestné kolo.

Skoro celý tretí úsek krúžil v popredí len jeden muž. Bol ním Tarjei Bö, solídny bežec a fantastický strelec. Bö dobru streleckú formu potvrdil v ľahu, no potom prišla stojka a veľký kolaps v jeho podaní. Nórsky pretekár netrafil úvodné dva terče a stratil tak pohodlný náskok. Jeho menšiu športovú tragédiu využili Peiffer a Landertinger. Obaja totiž nemuseli použiť náhradný náboj. Kľúčový však bol aj ich beh. Nielen Nemec, ale aj Rakúšan dnes bežali lepšie ako Tarjei Bö a preto stále o víťazovi nebolo rozhodnuté. Dobrý strelecký zápis mal aj štvrtý Ponsiluoma. Len málo pretekárov dnes nemuselo siahnuť do zásoby náhradných nábojov, on bol jedným z nich. Švédov tak delil od pódia len jeden skok. Tretí úsek sa nie celkom podaril Malyškovi a Fillon Mailletovi. Francúz sa ešte vyhol trestnému kolu, ale o 150 metrov na viac musel odbehnúť Rus. Aj preto sa pred nich dostal Štvrtecký, ktorý použil len jeden náhradný náboj a darilo sa mu aj po bežeckej stránke.   

V prvom okruhu štvrtého kola sa na pódiových miestach nič nezmenilo. JT BöDoll a Eberhard spolu zaľahli na prvú položku. Veľmi dobrý výkon na nej podal Nór, síce strieľal pomalšie a opatrnejšie, neurobil však ani jednu chybu. Kontakt s ním udržal Doll. Benedikt spustil veľký strelecký koncert, no potreboval jeden náboj naviac. Rakúšan tak bol jediným z úvodného tria, ktorý ležku bude hodnotiť negatívne. Jeho dve zaváhanie využili Desthieux a Flemling, ktorí chceli zamotať boj o bronz. Z neho vypadol Krupčík, po dvoch dobíjaniach.

Neskutočná dráma, inými slovami sa nedá opísať to, čo sa udialo na poslednej stojke. JT Bö na ňu prišiel s menším náskokom, ale urobil na nej tri chyby, a otvoril dvere domácej reprezentácii v boji o víťazstvo. Ani Doll však záverečnú položku neabsolvoval bez dobíjania, no oproti nórskemu pretekárovi mu stačil len jeden náhradný náboj. Posledná položka nerozhodla ani súboj o bronz. Desthieux zvládol súboj nervov o niečo lepšie ako Eberhard, ale ani Rakúšan nemusel ísť na trestné kolo a stratu, ktorú nabral, nebola veľká.

Johannes Thingnes Bö nenechal nič na náhodu. V prvom prudšom stúpaní nastúpil a Benedikt Doll bol bez akejkoľvek šance. Akýkoľvek odpor bol zbytočný. Nóri tak po piatykrát v rade ovládli štafetové preteky v Ruhpoldingu. Od roku 2015 tu na najvyššom stupienku zakaždým stál len nórsky tím. Najlepší výsledok v tejto sezóne dosiahli aj Nemci, ktorí vylepšili tretie miesto z Hochfilzenu.

Julian Eberhard vyzeral na trati lepšie ako Simon Desthieux. Lepší bežecký čas mal v prvom aj druhom okruhu. Tiež v záverečnom kole ukázal, že je na trati rýchlejší, podarilo sa mu stiahnuť náskok tretieho Francúza. Stálo ho to však veľa síl a o ďalší útok sa už ani nepokúsil. Desthieux energiou zbytočne neplytval, počkal si na cieľovú rovinku a v záverečnom šprinte vyhral. 

Najzaujímavejšie štafetové preteky v tejto sezóne budú kladne hodnotiť aj tréneri švédskeho tímu. Tí dlho mútili vodu na popredných miestach, no doplatili na slabšiu nomináciu. Ich najväčšia hviezda kvôli zdravotným problémom vynechala dnešnú štafetu. V dobrom svetle sa ukázali aj ukrajinskí a českí muži. Zas ruský tím bude dnešný výsledok brať za sklamanie. Piate miesto a jedno trestné kolo vyznie oproti minulotýždňovému výsledku katastrofálne. 

Naši sa nedostali k jednocifernému výsledku, prekvapilo trestné kolo Otčenáša

V A-tíme máme piatich mužov, a tak Daniel Kuzmin skúša nájsť to optimálne zloženie na svetový šampionát, kde máme vysoké ciele. Vo svetovom pohári sa chcú naši dostať minimálne do Top 10 a jazdiť na týchto pozíciách pravidelne. Pred týždňom sa im podarilo obsadiť jedenáste miesto, keď vynechali zo zostavy Bartka. Dnes to skúšali opäť.

Výborne odštartoval štafetu v Oberhofe Michal Šíma a priestor dostal aj dnes. V úvodnom kole si počínal dobre, nič zásadné sa mu nestalo a pozíciu okolo desiatej pozície udržal. Na strelnicu teda prišiel so zanedbateľnou stratou a snažil sa znova odstrieľať bez chyby. Nepodarilo sa mu to, musel dobíjať štvrtý terč, no hoci opúšťal strelnicu pätnásty s mankom desiatich sekúnd, veľmi rýchlo sa dotiahol k tým najrýchlejším a šiel s nimi. Rozdiely boli absolútne minimálne. Na strelnicu prišiel v obrovskom vláčiku na desiatej pozícii. Bohužiaľ, na stojke prišli podobné problémy ako pred týždňom. Síce sa uchránil trestného okruhu, no tri dobíjania ho tam zdržali až 50 sekúnd a vypadol z dlhého vláčika, ktorý sa ťahal v Top 10. Do posledného kola teda vyrážal s mankom 28 sekúnd na šestnástej pozícii. Nemal hneď pred sebou nikoho. V poslednom kole ale ďalej skvelo bojoval a približoval sa súperom. Predbehol Číňana aj Kazacha. Odovzdal štrnásty s mankom 40 sekúnd. Na svojom úseku bežecky stratil iba 21 sekúnd, to bolo slušné.

Matej Kazár dostal pred sebou ako výzvu do prvého kola Slovinca s Fínom, ale nechytil sa ich, zvolil jazdu s Kazachom Jereminom, no ani jeho sa tesne pred dojazdom na štadión už neudržal, stratil 22 sekúnd a snažil sa poriadne vydýchať, aby dal peknú nulu, ktorú v štafete vie veľmi dobre. Stalo sa, Matej sa nepomýlil a vybavil to za parádnych 22 sekúnd. Pokračoval tak s mankom 43 sekúnd na štrnástej pozícii. Na čelo teda nestratil takmer nič, no neposunul sa dobredu, lebo strieľalo sa dobre. V druhom kole dostal k sebe trinásteho Fína Hiidensala. Za nimi bola menšia medzera. Nebežali ideálne rýchlo, v druhom kole stratu zvýšili na minútu. No stojka mala možnosť veľa zmeniť. Maťo ju pálil parádnym spôsobom, iba desať sekúnd sa pripravoval a šiel na slovenský rekord sezóny s dvadsiatimi sekundami, no posledný výstrel nepadol. Rýchlo ho ale dobil a pokračoval na jedenástej pozícii s mankom 52 sekúnd. Pred sebou nemal nikoho, no za ním boli Američan Doherty a dnešný parťák Hiidensalo. S nimi šiel posledný okruh. Obaja ho predbehli a trošku mu ušli, odovzdával teda trinásty so stratou 1:09.

Tomáš Hasilla tak mal pred sebou Fína s Američanom, no neboli to pretekári zo špičky. Dúfali sme, že Tomáš bude rýchlejší. Bolo to tak. Oboch v prvom dlhšom stúpaní predbehol, no zozadu sa už rútil rýchly Talian Montello. Tomáš túto skupinu od jedenástej po štrnástu pozíciu viedol takmer celé kolo a takto prišli na strelnicu. V prvom kole rodák z Brezna stratil 18 sekúnd. Strata na Top 10 sa prehĺbila. No podarila sa mu dobrá nula a síce vyrážal do okruhu dvanásty, hneď pred sebou mal Fína a kvôli trom dobíjaniam mali nadohľad aj Kanaďana Millara, ktorý predstavoval vytúženú desiatku. Tomáš mal opäť veľmi rýchly úvod kola a poradil si s oboma súpermi. Opäť tak viedol skupinu, do ktorej sa dostal aj Talian Montello. Bolo to ako cez kopirák. Znova bol pretekár pred nimi veľmi ďaleko. No bol to Belgičan, takže dúfali sme, že máme kvalitu na jeho porazenie. V druhom 2500-metrovom okruhu dostal „Hasky“ iba jedenásť sekúnd, bolo to úplne v poriadku. Stojka mu vyšla parádne. Ani teraz nepotreboval náhradný náboj a so stratou 1:16 sa dostal na deviatu pozíciu. Pred sebou nemal nikoho, takže to vyzeralo na súboj s Montellom o deviatu pozíciu v závere tohto úseku. Podarilo sa, Tomáš odovzdával deviaty s mankom 1:25. Na jeho úseku sme teda stratili iba šestnásť sekúnd. Beh nebol až taký úžasný v Oberhofe, ale hlavne dal dve nuly.

Prišiel záverečný úsek a verili sme Martinovi Otčenášovi, že predvedie svoj štandardne dobrý štafetový výkon a udrží nás v Top 10, kde by sme skončili po troch rokoch. Malá šanca bola na ôsmu pozíciu Ukrajinca, pri sebe mal Windischa a Fínsko otvárajúce druhú desiatku strácalo dvadsať sekúnd. Windisch Martinovi v prvom kole trochu ušiel, no všetko bolo otvorené. Žiaľ, ležka nášmu reprezentantovi vôbec nevyšla, zo zásobníka netrafil dva terče a tri náhradné náboje zostrelili iba jeden terč. Nasledovalo trestné kolo, ktoré nás vyhnalo z desiatky. Bol dvanásty. Pred sebou mal Fína, no za ním neďaleko už šli rýchli borci Švajčiar Jäger s Bulharom Anevom. Náš borec vôbec nemal svoj deň, v druhom kole stratil až pol minúty a dobehli ho súperi. Na strelnici si dal veľký pozor a dobíjal iba raz, no jeho súperi boli tiež dobrí a nenaskytli mu šancu na posun. Zo strelnice odchádzal na trinástej pozícii, no videl pred sebou jedenásteho Aneva i dvanásteho Jägera a za ním tesne šiel Fín Seppala. Martin veľmi chcel ukázať, že má na to a súperov porazí. V prvom dlhom kopci sa dostal cez nich na jedenástu pozíciu, no tuho sa ho držali. V druhom kopci zapol Švajčiar a odišiel im, takže ostal súboj o dvanástu pozíciu. Žiaľ, náš biatlonista ho prehral a v cieli sa objavil na trinástej pozícii s konečnou stratou 2:52.

Sledovali sme ďalší solídny výkon našej štafety, ktorá znova nevybuchla ani nesklamala. No nedosiahla ani na métu, ktorú si predsavzala. Michal to opäť solídne rozbehol a vyzeral veľmi živo. Dve tretiny svojom úseku sa držal s najlepšími, veľká škoda stojky, ktorá ho odpojila a keď šiel sám či vo dvojici, nebolo to už také rýchle. No opäť svoj úsek zvládol dobre. Matej nás udržal nadohľad dobrého výsledku, na trati bol dosť pomalý, až v 22. bežáku svojho úseku, no perfektne rýchlo a presne pálil. Na svojom úseku stratil iba 28 sekúnd. Tomáš predviedol najlepší výkon z našich. Tento rok je (nebyť pádov minulý týždeň) z našich najlepším štafetovým koňom. Celkom držal krok na trati (hoci štatistiky ukázali, že šiel rovnako ako Kazár) a nabral iba šestnásť sekúnd straty, takež nás posunul z trinástej na deviatu priečku. Nepotreboval náhradné náboje, a to je u neho menšia senzácia. Snáď sa už konečne chytil. Krízovou napokon bola ležka u Martina, ktorá mu vôbec nesadla a po trestnom kole sme vypadli z desiatky. V záverečnom kole mal šancu na zopakovanie minulotýždňového jedenásteho miesta, ale necítil sa dobre a súperom podľahol.

Bežecké časy našich: Šíma 15:59, Kazár 16:14, Hasilla 16:12, Otčenáš 16:16. Vzhľadom na to, že Michal mal mierne kratšie úvodné kolo, dá sa povedať, že naši šli na trati úplne rovnako. Zaujímavé tiež je, že ak nebežíte trestné kolo, je jedno koľko nábojov dobíjate, ide o to, ako rýchlo dokážete opustiť strelnicu. V tom bol Kazár suverénny, keď mu to trvalo s jedným dobitím iba 49 sekúnd, Hasilla bez dobíjania tam strávil 55 sekúnd.

Vzhľadom na to, že nasledujúca štafeta, posledná pred MS, je v Canmore, kde už z dlhodobého plánu nebude cestovať Bartkoopäť nastúpi naše kvarteto v tomto zložení. Teda na 99 % to už takto bude aj na MS. Tým pádom by najmladší člen nášho tímu možno ani necestoval do Östersundu, pretože v individuálnych disciplínach môžeme postaviť iba troch ľudí.

rebríčku národov sme si dnes trochu pomohli, takmer sme sa dotiahli na šestnástych Američanov. V porovnaní s nebezpečnými Poliakmi sme si polepšili a máme k dispozícii 164 bodov. To by nám už za ideálnych okolností mohlo stačiť za mix štafety v Salt Lake City, no potrebovať budeme ešte nahnať ďalších 250 bodov za rýchlostné preteky. Ak sa nám to nepodarí, už nebudeme pretekať v pretekoch SP vo štvorici.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB