Oberhof ukáže trendy nového roka, väčšia pozornosť smeruje na Fourcada a Dahlmeierovú

Banská Bystrica 8. januára (Biatlon-Info.sk) Po súťažnej prestávke čaká na biatlonistov osvedčený trimester a ďalšiu fázu svetového pohára odštartuje Oberhof. Nemecké stredisko by malo vidieť zlepšené výkony oproti starému roku a ešte vyrovnanejšie súboje vo všetkých disciplínach.

Banská Bystrica 8. januára (Biatlon-Info.sk) Po súťažnej prestávke čaká na biatlonistov osvedčený trimester a ďalšiu fázu svetového pohára odštartuje Oberhof. Nemecké stredisko by malo vidieť zlepšené výkony oproti starému roku a ešte vyrovnanejšie súboje vo všetkých disciplínach.

Anastasia Kuzminová v cieli Oberhof 2018 (Zdroj: TASR/AP)

Fourcade musí zabrať okamžite, inak mu JT Bö definitívne ujde

Napriek tomu, že JT Bö perfektne zvládol začiatok sezóny a na čele poradia SP si už vybudoval vysoký náskok, počas krátkeho odpočinku nemohol sedieť s rukami za hlavou. Musel pracovať na tom, aby jeho beh zostal naďalej dominantný v celom štartovom poli a bol pripravený na zrýchľovanie konkurencie, ale najmä sústrediť sa na streľbu v stoji, kde predvádzal zbytočné zaváhania. Doterajšie výsledky a pekná šanca na veľký krištáľový glóbus ho určite veľmi motivovali v tréningu, aby bol stále veľmi silný. Na stojke mal problémy aj jeho brat Tarjei a ak sa mu podarilo vylepšiť túto položku, určite doplní svoje jediné pódium v tejto sezóne.

Vo francúzskej zostave budú zvedaví, ako sa dostane z nepoznanej situácie Martin Fourcade. Obhajca žltého dresu doteraz predviedol niekoľko streleckých výbuchov, ale najmä mu to nešlo po bežeckej stránke. Fourcade sa potrebuje dostať do svojej starej bežeckej formy, čo býval vždy základ jeho strojovej koncentrácie na každých pretekoch. Sezónu odštartovali veľmi dobrými výkonmi DesthieuxGuigonnatFillon Maillet a pred všetkými tromi teraz stojí neľahká úloha, aby svoju výkonnosť udržali aj v najdôležitejšej časti sezóny.

Zmeny k lepšiemu sa očakávajú v nemeckej zostave. Peifferova forma rástla už na konci minulého roku, ale určite dokáže bežať ešte rýchlejšie a strieľať presnejšie. Doll si potrebuje udržať svoj výborný beh, ale teraz musí vylepšiť svoju úspešnosť streľby, lebo miesta v Top 10 sa mu vzdialia. Sklamanie naďalej pretrváva u Simona Schemppa. Už druhý ročník po sebe nie je dostatočne rýchly a len niekedy predvedie presnú streľbu. Určite neprežíva najvydarenejšie obdobie, no pred domácimi priaznivcami dostane šancu naskočiť na pozitívnejšiu vlnu. 

Arnd Peiffer pred štartom (© Igor Stančík / SZB)

Základom úspechov ruského celku bol Alexander Loginov. Patril k najrýchlejším na lyžiach a zdobila ho aj výborná streľba, hoci ani on sa nevyhol niekoľkým zaváhaniam, ktorého ho pripravili o ďalšie stupne víťazov. Nachádza sa vo veľmi dobrom rozpoložení a vo SP zbiera svoje najlepšie výsledky, preto sa bude snažiť, aby mu táto fazóna vydržala čo najdlhšie. Simon Eder je aktuálne najpresnejším strelcom zo všetkých biatlonistov, a keď bude pôsobiť na strelnici koncentrovane aj naďalej, má nábeh na ďalšie pekné výsledky. Julian Eberhard predviedol niekoľko sľubných zábleskov, ale musí vystihnúť aj strelecký deň, aby bol z toho kvalitný výsledok, a nechajme sa prekvapiť, ako sa zmobilizuje Dominik Landertinger, ktorého najlepším výsledkom je iba šestnáste miesto zo šprintu v Hochfilzene.  

Do dobrej formy sa dostal Weger, ktorý je silný v behu a aj na strelnici a môže tak dosiahnuť aj pekný úspech v celkovom hodnotení SP. Hofer potrebuje zabrať na strelnici, lebo po bežeckej stránke patrí k tomu najlepšiemu, a presne opačne je na tom Fak. Ale aj skúsený slovinský pretekár môže byť ešte výraznejší na strelnici. V českej zostave sa budú spoliehať na to, že Krčmářovi s Moravcom to pôjde lepšie najmä v bežeckej položke.

Návrat Dahlmeierovej bude motivovať ostatné favoritky

Medzi ženami zvládla najlepšie úvodný trimester Dorothea Wiererová a len ukázala, že sa dostáva do najlepšieho obdobia svojej kariéry. Zrýchlila na lyžiach, vyrovná sa tým najlepším bežkyniam, a tým pádom môže ešte viac vyniknúť jej presná a najmä rýchla streľba. Vianočný odpočinok jej padol vhod, aby bola pripravená aj v kľúčovej časti ročníka podávať stabilne vysoké výkony. Talianska reprezentantka v takejto forme musí myslieť na celkový triumf vo SP a aj na cenné kovy na MS, preto budeme zvedaví, či Oberhof potvrdí jej tohtoročnú pohodu.

Podobným typom pretekárky je aj jej kolegyňa Lisa Vittozziová. Ako vynikajúca strelkyňa naplno využíva svoje kvality a v tomto ročníku sa výrazne zlepšila aj po bežeckej stránke. V tomto smere patrí do Top 10. V pretekoch dosahuje stabilne vysoké umiestnenia, ale potrebuje ešte vylepšiť rozhodujúce výstrely, aby sa dostala na stupne víťazov. Kaisa Mäkäräinenová sa nepredviedla v najlepšom svetle vo Vysočina Aréne, čo mierne zhoršilo jej tohtoročný dojem, no stále ukazuje veľkú kvalitu a schopnosť súperiť s mladšími konkurentkami. Udržiava si rýchlosť na lyžiach a prvé kolá SP ju presvedčili, že dokáže aj parádne strieľať. Oberhof bude pre ňu dôležitým streleckým testom.

Kaisa Mäkäräinenová (© Igor Stančík / SZB)

Nábeh na životnú sezónu bude chcieť udržať Monika Hojniszová, ktorá sa bude umiestňovať na vysokých priečkach len v tom prípade, keď bude naďalej výborne strieľať, a bolo by pre ňu parádne, ak by k tomu pridala aj rýchlejší beh. Nórska zostava sa bude spoliehať na výborné bežecké výkony a čakať, ako to pôjde na strelnici Olsbuovej s Eckhoffovou. Prvá menovaná dostala ohromnú motiváciu v Novom Meste, že potrebná streľba v jej podaní znamená kvalitný výsledok, no Eckhoffová zatiaľ nepredvádza žiadne zlepšenie v tejto položke. Nárast formy by mala predviesť Hanna Öbergová. Pomalší vstup do ročníka môže byť jej výhodou v nasledujúcich kolách SP.  

Motivácia nechýba vo francúzskom celku. ChevalierováBraisazová a Simonová dokázali v niektorých prípadoch atakovať stupne víťazov, ale chýbala im dlhotrvajúca stabilita výkonov. Vo francúzskom celku je však veľký predpoklad, že by sa mal zlepšiť v novom roku, a to môže byť prípad Anais Bescondovej, ktorá sa doteraz len hľadala. Ruský celok sa spolieha na presnú streľbu Starykchovej a Jurlovovej, a keď obe budú naďalej isté na strelnici a ešte dokážu zrýchliť na lyžiach, môžu v cieli pravidelne útočiť na najlepšiu desiatku. Aj v českom tíme museli riešiť cez prestávku bežeckú položku, pretožeVeronika Vítková ako biatlonistka s mimoriadne vysokou úspešnosťou streľby sa ešte nedostala do Top 10.

Anais Chevalierová s radosťou v cieli (© Igor Stančík / SZB)

Veľké očakávania budú sprevádzať nemeckú reprezentáciu. Počas otváracích kôl SP nepatrili jej členky k najsilnejším pretekárkam na trati, na čo sme boli naučení, a teraz by mal  prísť čas, aby sa to zmenilo. Hildebrandová potrebuje zrýchliť na lyžiach a v tomto smere dokáže byť silnejšia aj Herrmannová. Tá navyše musí zlepšiť 77-percentnú úspešnosť streľby. Hinzová s Preussovou jazdia približne rovnako ako v predchádzajúcom ročníku a budeme zvedaví, či sa uspokoja „len“ s bojom o najlepšiu desiatku. Pre nemecký tím prináša veľkú úľavu Laura Dahlmeierová. Jej viac ako povzbudivý výkon v šprinte v Novom meste ukázal, že bude perfektne pripravená na rozhodujúcu časť sezóny a mala by konkurovať doteraz najsilnejším biatlonistkám. A pred nemeckými fanúšikmi sa bude chcieť vytiahnuť čo najlepšie hneď v aktuálnom kole SP. 

Program 4. kola SP v Oberhofe  

10. január štvrtok 14:30 rýchlostné preteky žien na 7,5 km (Kuzminová, Poliaková, P. Fialková, I. Fialková) 11. január piatok 14:30 rýchlostné preteky mužov na 10km ( Kazár, Otčenáš, Hasilla, Bartko) 12. január sobota 12:45 stíhacie preteky žien na 10km 12. január sobota 15:00 stíhacie preteky mužov na 12,5km 13. január nedeľa 11:45 štafetové preteky žien na 4x 6km (P. Fialková, Kuzminová, Poliaková, I. Fialková) 13. január nedeľa 14:30 štafetové preteky mužov na 4x 7,5km (Šíma, Kazár, Hasilla, Otčenáš)  

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB