Paulína Fialková po skvelom treťom mieste v masse s červeným číslom, Kuzminová 14.

Ruhpolding 20. januára (Biatlon-Info.sk) Druhý raz v sezóne prišli na rad preteky s hromadným štartom. Keďže sa v Ruhpoldingu veľmi dobre strieľalo, každá chyba pretekárku mimoriadne bolela. My sme dúfali, že sa bude dariť našim pretekárkam, ktoré nám robia túto zimu veľa radosti.

Ruhpolding bol vľúdny aj k ženám a pretekárky si mohli vychutnať masový štart v ideálnych podmienkach. Osemnásť biatlonistiek neurobilo na prvej položke ani jednu chybu a najrýchlejšie strieľali Haecki s Wiererovou, na samom čele sa držala Fialková.Na jednom trestnom okruhu sa objavili Vittozziová, Öbergová alebo Bescondová, v tejto spoločnosti sa pohybovala Kuzminová. Na začiatku sa vôbec nedarilo Dahlmeierovej s Mäkäräinenovou, ktoré minuli dva terče a pohybovali sa na konci štartového poľa.

Aj po druhej streľbe pokračovali vo výbornej streľbe Haecki s Wiererovou a po prvej časti pretekov im sekundovala aj Fialková. Na tejto položke už nezaváhali Öbergová s Vittozziovou a ich strata sa pohybovala na úrovni desiatich sekúnd. Dobrú streleckú formu zatiaľ ukazovali aj Preussová, Hauserová alebo Jurlovová, vo vedúcej skupine sa stále pohybovalo desať biatlonistiek so šancou na stupne víťazov. Na konte Dahlmeierovej s Mäkäräinenovou pribudli ďalšie dve trestné kolá, svoju druhú chybu urobila aj Bescondová.

Streľba v stoji už dostala do úzkych väčší počet biatlonistiek. Stopercentnú streleckú úspešnosť mali na svojom konte Preussová, Tandrevoldová a Perssonová, pričom ako prvá opustila strelnicu nemecká pretekárka. Na druhú priebežnú pozíciu sa už dostala Vittozziová, ktorá nabehla na svoj neomylný strelecký rytmus. Jej kolegyňa Wiererovápredviedla dve chyby, Haecki, Hauserová a Jurlovová putovali na jedno trestné kolo. Výborne išla aj Herrmannová, ktorá na piatom mieste strácala šestnásť sekúnd, a pódium mala na dosah ešte aj Öbergová. Výborne bežala Fialková a aj ona sa chcela ešte popasovať o stupne víťazov.

Dramatickú záverečnú streľbu zvládli najlepšie Preussová s Tandrevoldovou, ktoré dnes vybielili všetky terče. Nemecká reprezentantka strieľala rýchlo a presne, čím si vybudovala pekný náskok na čele pretekov. Na priebežnú tretiu priečku sa zaradila Perssonová, aj ona trafila všetkých dvadsať terčov, ale švédska pretekárka si musela dať pozor na Lisu Haecki a Fialkovú, ktoré jej šliapali na päty. Öbergová strieľala o čosi pomalšie ako ostatné pretekárky a jedno trestné kolo zastavilo Vittozziovú s Wiererovou.

V záverečnom bežeckom kole Tandrevoldová dobehla Preussovú a vo finále mala viac energie domáca zástupkyňa, ktorá vybojovala svoj prvý triumf vo svetovom pohári. Bitku o stupne víťazov si podmanila Paulína Fialková, v druhej skupine pretekárok bola jasne najsilnejšia po bežeckej stránke.

Aj ženský masový štart ponúkol dramatické preteky, o víťazke sa rozhodlo len na cieľovej čiare. O titul bojovali dve pretekárky, ktoré trafili všetkých dvadsať terčov, a pred nemeckými fanúšikmi si užila najkrajšie momenty kariéry Franziska Preussová. Momentálne najlepšie pripravená nemecká biatlonistka sa konečne dočkala svojho prvého víťazstva vo SP. Nepatrí medzi  pretekárky s vysokou úspešnosťou streľby, ale dnes jej to na strelnici išlo perfektne, preto tvrdo bojovala až do konca o životný výsledok v individuálnej disciplíne.

Šancu prepisovať osobné maximá dostala aj Ingrid Tandrevoldová. Ani ona nepatrí medzi najlepšie strieľajúce pretekárky, ale zmohla sa k parádnemu výkonu na strelnici, čo bol základ jej prvého pódia v kariére. A okrem toho patrila k najsilnejším biatlonistkám na lyžiach. Veľmi dôležitý a povzbudzujúci výsledok dosiahla Paulína Fialková a po vynikajúcom výkone nielen na streľbe, ale aj v behu, sa opäť dostala na stupne víťazov. Silný výkon predviedla najmä v záverečnom bežeckom kole, keď ju hnala túžba dobyť pódium.

Hanne Öbergovej s dvomi chybami ušlo miesto medzi tromi najlepšími, a pomalší beh zase pripravil o túto výsadu Lisu Haecki. Ale švajčiarska pretekárka sa nemusí sťažovať, veď do Top 10 sa pozrela len druhýkrát v ročníku. Vittozziovú s Herrmannovouzabrzdila posledná streľba, pekným výkonom sa predviedli ďalšie dve švédske zástupkyne Perssonová s Brorssonovu, medzi najlepšími sa opäť objavila Kryuková a po zlepšenom predstavení v druhej časti pretekov sa posunuli v poradí Olsbuová s Bescondovou.

Fialková s ideálnymi pretekmi, Kuzminová minula priveľa terčov na Ruhpolding

Naše pretekárky mali len tie najvyššie ciele. Nasťa sa už plnohodnotne dostala do životnej formy, ktorú mala počas vlaňajšej sezóny. Na trati jej málokto dokáže konkurovať a v Oberhofe s Ruhpoldingom zlepšila aj svoje strelecké ukazovatele. Paulína veľmi dobre spomína na masový štart pred Vianocami, kde skončila druhá a bol to jej posledný veľký výsledok v Top 10. Tak nasledovali 21., 32. a 14. miesto.

Paulína Fialková druhý raz v tejto disciplíne nemusela štartovať zo záveru alebo aspoň polovice štartovej skupiny, takže v úvodnom kole mala výhodu, že sa mohla pohybovať hneď v čele a vyhýbala sa rizikám pádov a rôznym iným problémom. Hneď sa zaradila za Nasťu a šla na druhej pozícii. Potom sa cez ňu predrala Mäkäräinenová s Wiererovou a trošku sa zosunula, no bola stále úplne v čele. Prvú položku zvládla perfektne. Vyčistila ju za 25 sekúnd a vyrážala na druhý okruh s Wiererovou na čele pretekov. Paulíne sa nepozdávalo tempo vedúcej ženy SP a rozhodla sa viesť celý vlak. Pomohla jej aj superrýchla Herrmannová, ktorá prekvapujúco zvládla úvodnú položku bez chyby. Platilo ale, že táto skupina sa šetrila, boli ďaleko rýchlejšie pretekárky v druhom kole. Paulína teda prišla na druhú ležku vo výborných tepoch a bez akéhokoľvek stresu. Opäť dala päť na päť a šla do tretieho kola znova v čele pretekov. V prostrednej časti pretekov už nechala viesť Wiererovú. Bolo tam ešte jedenásť pretekárok. Všetky šli spolu, naša reprezentantka nemala čo vymýšľať. Stále sa dalo hovoriť o tom, že šetrí sily. No potrebovala sa zmáčknuť na ďalšom okruhu, pretože na prvej stojke minula prvý terč a po 150-tich metroch navyše klesla na desiatu pozíciu so stratou 23 sekúnd. Podľa očakávania túto stratu kompenzovala na trati, predbehla štyri súperky a už mala pred sebou iba prvých päť, no tie ostali pred ňou o 16 sekúnd. No Paulína predviedla tretiu nulu a ostala v hre o pódium. Bola piata s mankom 19-tich sekúnd, ale pred sebou blízko Švédky Öbergovú i Perrsonovú. Rozhodne sme jej mohli veriť, že sa dokáže dostať na tretiu pozíciu. Zvládla to v prvom kopci okruhu a už len dúfala, že sa za ňou niektorá z pretekárok nezmáčkne tak, že ju predbehne. Nestalo sa. Bez problémov si prišla po bronzovú pozíciu a v cieli to bolo iba pätnásťsekundové manko. Získala parádnych 48 bodov.

Anastasia Kuzminová zvykne v úvodnom kole viesť štartové pole, aby tiež nemala problémy. Hneď v prvej zákrute sa tam dostala, obe Talianky z prvého radu jej to umožnili, nechceli viesť. Celé úvodné kolo šla na čele tak ako to u nej býva. Ušiel jej však hneď prvý terčík. Ostatné padli, no musela absolvovať trestné kolo. To znamenalo zdržanie a zosun na 22. pozíciu s makom 23 sekúnd. V druhom kole sa to podľa očakávania znižovalo, predbiehala pretekárky, no nedokázala sa dostať na koniec vlaku od prvej po pätnástu pozíciu. Bolo to príliš veľké sústo. Ale stiahla dvanásť sekúnd, teda pred streľbou strácala už iba jedenásť. Škoda, že opäť raz minula, pretože by sa dostala do čelnej skupiny a vymazala tak svoju minelu. Tak ostávala vzadu na 21. pozícii s mankom 37 sekúnd. Už to bolo problematické, pretože nutne potrebovala chyby súperiek na to, aby sa dostala do boja o najvyššie priečky. Mala tam skupinu, snažila sa ísť čo sa dalo. Mala druhý najrýchlejší bežecký čas a odstup znížila na 24 sekúnd. No prišla zlá streľba číslo tri. Minula až dvakrát, a to bol koniec nádejám na výsledok v Top 10. Strata narástla na 66 sekúnd a bola na 22. pozícii. Vo štvrtom kole šla opäť parádne a manko znížila až o osem sekúnd. Nemala už čo stratiť, a tak to na záver riskla. Mala to za sebou za 23 sekúnd a čisto, takže sa posunula na 16. pozíciu. Strata ostala na úrovni minúty. V závere si poradila s dvoma pretekárkami a keďže už potom nasledovala veľká diera, obsadila štrnástu pozíciu (+1:04).

Pre Paulínu to dnes dopadlo takmer ideálne. Pomýlila sa iba raz a podľa Murínovej to bola ďaleká strhnutá rana, takže nemôžeme diskutovať o nedostatku šťastia. Vyhrali pretekárky, ktoré sa nepomýlili. S piatym pódiom sezóny, aj keď najmenej cenným, môže byť veľmi spokojná. Dôležité pre ňu bolo, že Vittozziová skončila až jedenásta a Wiererová dokonca devätnásta. To znamená, že v celkovom poradí SP sa dostala bližšie k nim. Ešte dôležitejšie však je, že získala červené číslo za líderskú pozíciu v pretekoch s hromadným štartom, keďže bola v prvých pretekoch druhá, dnes tretia. V Anterselve teda zažije premiéru v špeciálnom čísle. Tešiť ju môže aj to, že v ôsmom kole SP v Salt Lake City sa nebežia preteky s hromadným štartom, teda môže bojovať o malý glóbus.

Pred pretekmi sme písali, že streľby tu budú dobré a je možné, že niektoré pretekárky sa ani nepomýlia, takže každá chyba bude veľkým problémom. Nasťa nemala dnes svoj deň a mimo poslala štyri výstrely. Najmä na prvej stojke si definitívne prehrala preteky. No to sa stáva čoho príkladom sú práve aj talianske líderky SP. Paradoxne aj dnes sa jej podarilo stiahnuť manko na veľký glóbus, a to o päť bodov.

Vyjadrenie Paulíny Fialkovej pre RTVS (3. miesto)

Som šťastná, lebo trošku som sa obávala toho, že tá forma odchádza, alebo odišla. Ale vidím, že aj pri tom pocitovom poklese som schopná spraviť pódium, takže nemám sa na čo sťažovať. Je to šport, aký krásny, že raz hore, raz dole. Možno ak by to bolo v inom stredisku, dalo by sa s jednou chybou pomýšľať aj na viac, ale Ruhpolding je špecifický tým, že príchod na štadión je jednoduchší a problémy nerobil ani vietor, takže sa dobre strieľalo, dalo sa to čakať.Pred poslednou položkou som neuvažovala nad tým, kde som, nad nejakým umiestnením. Len som tam chcela streliť nulu a keď sa to podarilo, potom som už videla, že sú predo mnou dve pretekárky, ktoré potrebujem stiahnuť na pódium. Takže potom som už dala do toho všetko a podarilo sa.Jasné, že škoda tej chyby, bola to moja chyba, určite som tú ranu vytiahla niekam v laktáte a vysokých tepoch. Ale v štyroch položkách je jedna chyba úplne v poriadku.Sú to skvelé pocity, že budem mať o týždeň v Anterselve červené číslo. Nikdy som v takejto pozícii nebola, určite si to veľmi užijem, super, teším sa.

Vyjadrenie Anny Murínovej pre RTVS (strelecká trénerka Paulíny Fialkovej) „No bola tam jedna chybička, ktorá nás stála víťazstvo, ale myslím si, že to bolo dnes naozaj perfektné. Bola to ďaleká chyba. Práve na tej stojke dostala k sebe na vedľajší stav Nórku Tandervoldovú, ktorá je ľaváčka, teda strieľa opačne, takže stáli tam akoby tvárou v tvár, čo môže trošku periférne pretekár vnímať. Bola tam tá jedná chyba, tak neviem. Ale nevadí.To červené číslo je úžasné. Priamo vo svojom tíme som to nezažila, keď som súťažila, žiadna z nás to číslo nemala. A ani teraz pri trénovaní. veľmi sa tešíme.“

Vyjadrenie Martina Bajčičáka pre RTVS

(kondičný tréner Paulíny Fialkovej) Paráda! Dnes perfektne bežala, urobila z toho tretie miesto. Fú… Fantastický výsledok. Dnes boli pre ňu perfektné podmienky – tvrdo, rýchly sneh, ona je silový a rýchlostný typ, takže absolútne perfektný výkon. Aj zafinišovala, dobre si rozložila sily. Jednoznačne som po poslednej streľbe tipoval tretie miesto. Takže dnes ukázala, na čo má.
To už je samozrejmé, že môže aj v Anterselve podať podobné výkony. Snáď sa tá forma už tak rýchlo nestratí. Ešte pôjde do Kanady a potom tú šnúru prerušíme, aby sa mohla vo vyššej nadmorskej výške pripraviť už na MS. To je pre nás jasný vrchol sezóny.“

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB