V šprinte mužov tri body pre Otčenáša, v stíhačke tesne aj Hasilla s Kazárom

POKLJUKA 7. decembra (Biatlon-Info.sk) Prvé rýchlostné preteky sezóny suverénne ovládol Johannes Thingnes Bö, ktorý aj napriek jednej chybe zdolal i čisto strieľajúcich rýchlych súperov. My sa môžeme tešiť zo svetového výkonu Otčenáša na strelnici.Naši s prvými bodmi a troma pretekármi v stíhačke.

Slovenskí reprezentanti sa snažili zabudnúť na vytrvalostné preteky a nanovo sa zahriznúť do sezóny. Chceli najmä potvrdiť, že pracovali na streľbe a ak to niekomu z nich sadne, mohol sa dostať na body. Tiež sme dúfali vo viacnásobné zastúpenie v nedeľňajších stíhacích pretekoch. To sa aj stalo, strelecké výkony boli až na jednu výnimku v poriadku, no nesadlo im to na trati.  

Keďže vlani bodovali iba Kazár s Otčenášom, v prvých dvoch štartových skupinách mohli byť iba oni. Matej si vybral prvú a s číslom 28 sa vydal na prvých desať kilometrov v sezóne. Začal tak ako to u neho niekedy je keď štartuje v prvej skupine, zaradzoval sa na priebežné posledné miesto. V prvom okruhu dostal až 43 sekúnd. No prišla parádna bezchybná ležka za 28 sekúnd. Mohol tak ostať pozitívny a pomaličky zrýchľovať ako to u neho býva zvykom. Stalo sa tak, keď druhé kolo bolo trošku pozitívnejšie, ale aj tak tam dostal štyridsať sekúnd. Stojku vypálil rýchlo, no škoda-preškoda, že tretí terčík nechal stáť. Po odkrúžení trestného kola jeho strata stúpla na 1:22. Ak chcel body, musel poriadne zabrať v poslednom kole. No nešlo mu to vôbec, dostal tam ďalších 50 sekúnd, súperi boli jednoducho rýchlejší. Napokon sa mu tesne podarilo postúpiť do stíhačky. Obsadil 60. miesto s mankom dvoch minút. Zachránili ho necelé dve sekundy. Bolo by veľmi zlé ak by v celom úvodnom kole SP štartoval iba raz.

Matej Kazár na trati (© Igor Stančík / SZB)

Martin Otčenáš sa včera vôbec necítil vo svojej koži na trati ani strelnici. Dnes teda veľmi chcel ukázať, že rýchlostné preteky mu idú a v minulej sezóne v nich robil priemerne iba jednu chybu. Aj on odštartoval typicky rýchlo, no ku koncu kola spomaľoval (dostal 33 sekúnd), aby sa vydýchal a za 23 sekúnd bez chyby vybavil ležku. Klobúk dole. Zaradil sa do druhej desiatky a strata bola iba 23 sekúnd. V druhom kole ale výrazne spomalil, dostal tam až 55 sekúnd. Aspoň pošetril pred streľbou, kde to opäť napálil bez chyby a po dvoch nulách mal veľkú šancu na výsledok. Ostával v tretej desiatke, ale potreboval zrýchliť. Jeho fanúšikovia určite verili, že si nechal niečo na posledné kolo. No nešlo to a nešlo. Aj v závere veľa stratil, až päťdesiat sekúnd, a napokon bolo z toho 38. miesto (+1:40), teda prvé tri mužské bodíky v tejto sezóne.

Martin Otčenáš (© Igor Stančík / SZB)

Malým plusom vytrvalostných pretekov bola streľba Tomáša Hasillu. Boli sme zvedaví, či bude vo svojom streleckom výkone pokračovať. Mimochodom, aj v mix štafete dobíjal iba raz. V prvom kole šiel v porovnaní s našimi dobre, dostal tam iba 27 sekúnd. No urobil chybu pri štvrtom terči, to bola veľká škoda, lebo mohol byť virtuálne na bodoch. Boli sme ale zvedaví, či udrží nastúpený trend na trati. Neudržal, no nebol to taký prepad ako u Otčenáša, v druhom kole nakúpil 41 sekúnd. Dalo sa s tým pretekať. Žiaľ, ostal mu stáť aj terč číslo osem a na body pomýšľať nemohol. Snažil sa zabojovať o stíhačku. Bol výrazne rýchlejší ako jeho starší kolegovia z reprezentácie, dostal na posledných 3300 metroch iba pol minúty, teda dvadsať sekúnd menej ako oni. Aj jemu sa to našťastie tesne podarilo. S konečnou stratou 1:59 obsadil 59. pozíciu, teda v nedeľu vybehne spolu s Matejom.

Tomáš Hasilla na strelnici (© Igor Stančík / SZB)

Šimon Bartko debutoval v pretekoch SP s číslom sto vlani v Annecy a toto isté číslo si nasadil aj v tomto šprinte. Ešte sa nikdy nedostal do stíhacích pretekov, takže dnes bolo jasnou úlohou zabojovať o to najmä na strelnici, lebo bežecky na to mal mať. V úvodnom okruhu stratil tridsať sekúnd. Chybu urobil už hneď pri prvom výstrele, no našťastie ostatné padli, takže ešte ostal v hre. Bol na tom zhruba tak ako Hasilla. Bežecky šiel rovnomerne, aj v druhom kole to bola polminúta. No na stojke sa totálne vytrápil, urobil tri chyby a prišiel o šancu na Top 60. Padol až do desiatej desiatky. Otázkou už len bolo, či bude z našich najrýchlejší na trati. Bolo to tak. V poslednom kole nakúpil 25 sekúnd. So stratou 2:42 obsadil 85. miesto.

Šimon Bartko na trati (© Igor Stančík / SZB)

Mužský šprint pre našich priniesol viacero dobrých správ. Prvé body a aj fakt, že sa až traja objavia v stíhacích pretekoch. To je nadpriemerné štandardu posledných rokov, ale dôvod na plesanie je predčasný. Podarilo sa to iba o chlp. Martin Otčenáš už bol doma na strelnici a štvrtý raz v živote vyčistil všetkých desať terčov v pretekoch SP a tejto disciplíne. To je skvelý moment, rovnako ako to, že si na stave počínal suverénne, obe položky zvládol spolu za 49 sekúnd vo štvrtom najrýchlejšom čase. Strelecky predviedol svetový výkon. No paradoxne sa mu to podarilo v pretekoch, kde bežal najhoršie za dlhé roky. 89. bežecký čas a strata 2:06 je hlboko pod jeho možnosťami. Pripomeňme, že vlani mal priemernú stratu na úrovni 1:28. To je obrovská škoda.  

Bežecký výkon Tomáša Hasillu už mal konkurencieschopné parametre, na bodoch by bol aj s jednou minelou. Tá raz určite príde. V Pokljuke má za sebou osem položiek, tri čisté, päť s jednou chybou. To je úplne iný Tomáš ako v minulom roku. Z jeho strany to boli slušné preteky, všetky štatistiky ho zaradili do polovice štartového poľa. Rýchlosť streľby pod minútu je u neho často nevídaný fakt, vidíme, že si už viac verí. Matej Kazár predviedol svoj štandard na strelnici – bol tam rýchly, urobil jednu chybu. No aj on prekvapil slabším bežákom. Zvyčajne v druhej polovici pretekov zrýchľoval, ale dnes sa mu to nepodarilo. Kalkulovalo sa s tým, že bude oddýchnutý, ale ukázali sa zrejme zdravotné problémy z prípravy. Budeme sa ho na to pýtať. U Šimona Bartka sa potvrdzuje, že asi bude z našich najrýchlejší na trati. V oboch doterajších štartoch to tak bolo. Jeho kameňom úrazu ostáva strelnica, kde je nepresný a navyše aj veľmi pomalý. Veď na Otčenáša tam stratil 23 sekúnd, teda hodnotu trestného kola. Zatiaľ si na položke neverí a v nedeľu bude stáť.

Finiš Mateja Kazára (© Igor Stančík / SZB)

Keďže sa stíhacie preteky do rebríčka národov nerátajú, chlapi sa posunuli na 19. pozíciu. Dnes boli trinástou najlepšou krajinou. Manko kvôli vynechaniu jednej z mix štafiet je znateľné, no ak by takto jazdili, mohli by sa do cieľovej Top 15 dostať.  

Na záver zaujímavosť o troch slovenských mužoch v stíhacích pretekoch. Naposledy sa v takomto počte dostali do stíhačky v decembri 2016, a to V Östersunde aj Novom Meste. Bola to rovnaká trojica ako dnes. Z toho je zrejmé, že sa im to podarilo po dvoch rokoch.