Rýchla Nasťa bojovala o pódium aj v stíhačke, opäť skončila piata

Salt Lake City 16. februára (Biatlon-Info.sk) Stíhacie preteky v Soldier Hollow boli poslednými individuálnymi pretekmi pred svetovým šampionátom a biatlonová verejnosť bola zvedavá, či sa súperky Dorothey Wiererovej priblížia v celkovom i stíhačkovom poradí bližšie k nej, keďže štartovala až s osmičkou. Tá napokon šla tak zle, že prišla o žlté číslo.

Najlepšiu východiskovú pozíciu si vo štvrtok vyjazdila Röiselandová, ktorá do pretekov vyštartovala štvrť minúty skôr ako všetky ostatné pretekárky. Nórku už v úvodnom kole dobehla Mäkäräinenová, ale obe vedúce ženy na prvej položke zlyhali. Marte chybovala raz, Kaisa dvakrát. Novovzniknutú situáciu využili bezchybné KuzminováHojniszová a Hildebrandová. Hore sa posunuli aj ďalšie čisté strelkyne, Herrmannová bola piata, Vittozziová siedma. Veľké prekvapenie zo štvrtku, Žuková, už v ľahu nezatvorila jeden terčík a prepadla sa mimo Top 10. Najväčšou katastrofou si na úvodnej ležke prešla Wiererová, minula až trikrát.

Kuzminová na druhom úseku zvýšila svoj náskok, ale na druhej ležke nedokázala zopakovať bezchybný zápis, zostali jej visieť dva terčíky. Hodenú rukavicu zo zeme zdvihli nemecké ženy. Ako Hildebrandová tak aj Herrmannová sa vyhli trestnému kolu a ujali sa vedenia. Rovnaký scenár platil tiež v prípade Hojniszovej, či Vittozziovej, Talianka sa ale ešte nedokázala dotiahnuť do úplného čela. Podmienky na strelnici boli výborné, čo konečne dokázala využiť aj Mäkäräinenová. Tá na druhej položke zložila reparát a vrátila sa do hry. To isté sa nedá povedať o Röiselandovej. Víťazka šprintu prvú polovicu pretekov ukončila ďalšími dvoma hrúbkami.

V treťom kole vpredu krúžilo poľsko-nemecké duo, a obe biatlonistky bežali ako o život. Hojniszová na rýchly beh doplatila, dve chyby v jej prípade znamenali,  že stratila kontakt s čelom. Naopak, Hildebrandová bola opäť bezchybná, ani úvodná stojka ju nevyviedla z miery. Prvý nepresný výstrel na tretej položke zaznamenala už aj Herrmannová, a ďalšiu chybu si na svoje konto pripísala tiež Mäkäräinenová. Pätnásť z pätnástich zostrelila Vittozziová, ktorá sa posunula už na priebežné tretie miesto. Talianka však strácala na trati. Zas Kuzminová bola v bežeckej časti veľmi rýchla, no na prvej streľbe v stoji znovu nezatvorila dva terčíky.

Vedúca Hildebrandová sa v ďalšom okruhu nikam nehnala, ale v porovnaní so súperkami skoro nič ani nestratila. Bolo jasné, že ak poslednú položku vybieli, zvíťazí. Franziska však dnes štyri nuly nezaznamenala, ušiel jej tretí výstrel. Ponúknutú šancu nevyužila Herrmannová, aj Denise raz chybovala. Najhorší zápis z čela pretekov však mala Vittozziová, Talianke asi zakalila zrak vidina žltého čísla. Lisa minula dvakrát. Posledné položky vyšli podľa predstáv MäkäräinenovejKuzminovej a RöiselandovejHojniszová na záver nedokázala byť bezchybná a preto o pódium bojovať nemohla.  

Veľkú bitku o prvé miesto zviedli Franziska Hildebrandová a Denise Herrmannová. Druhá menovaná sa v poslednom kole dotiahla na líderku pretekov, a v poslednom kopci súperke nastúpila. Bitku na cieľovej rovinke sme tak nevideli, lebo Franziska sa vôbec o nič nepokúšala, akonáhle jej krajanka zrýchlila, Hildebrandová sa zmierila s druhým miestom. Herrmannová tak zaznamenala prvé víťazstvo v sezóne a tretie v kariére.

Nemeckému duu robila spoločnosť na stupni víťazov Kaisa Mäkäräinenová, ktorej forma pred blížiacim sa svetovým šampionátom neskutočne graduje. Fínka dnes zostrelila 17 terčíkov, čo je obdivuhodný výkon v jej podaní. Po veľkých streleckých trápeniach tak prišlo veľké zlepšenie. Kaisa má konečne dôvod na radosť.

Zaujímavo vyzeral boj o štvrté miesto. Marte Olsbu Röiselandová v role mŕtveho chrobáka prekvapila Anastasiu Kuzminovú a na cieľovej rovinke ju prešpurtovala. Slovenka však netušila, že je niekto za ňou, preto boj o štvrtú priečku prehrala. Úsmev v cieli zdobil aj tvár Lisy Vittozziovej, ktorej šieste miesto stačilo k tomu, aby sa dostala do čela Svetového pohára. Jej súperka, krajanka a kamarátka, Dorothea Wiererová, totiž dnes urobila až osem chýb a skončila na 20. pozícii.

Už od Oberhofu sa začalo diskutovať o možnej talianskej výmene na čele poradia SPa Vittozziovej sa napokon táto rošáda podarila dnes, teda tesne pred MS. Za šiestu pozíciu získala 38 bodov, Wiererová za dvadsiatu iba 21. To znamená, že medzi nimi je po novom sedem bodov. Nasťa stráca na novú líderku 93 bodov.

Preteky Nasti Kuzminovej v kocke

Anastasia Kuzminová už veľakrát v kariére dokázala zúžitkovať takúto dobrú východiskovú pozíciu na štarte a aj dnes bola rozhodnutá rýchlo zlikvidovať 28 sekúnd. V prvom kole sa parádne priblížila, skresala takmer polovicu zo svojho manka. Predbehla Hojniszovú aj Hildebrandovú. Toto superrýchle tempo ju našťastie vôbec tak nevyčerpalo, aby mala problémy s dýchaním a za 27 sekúnd vyčistila ležku. To znamenalo posun na čelo, keďže Roeiselandová i Mäkäräinenová chybovali. Za ňou boli jej súperky z prvého kola.

Logicky bola opäť rýchlejšia a náskok deviatich sekúnd na tri súperky v druhom kole natiahla na pätnásť, no pred príchodom na strelnicu trošku spomalila aby sa vydýchala. No nepomohlo jej to. Dve rany poslala veľmi tesne vľavo. Ostatné boli prakticky centre. Po odkrúžení dvoch trestných kôl padla na štvrtú pozíciu so stratou 24 sekúnd. Zatiaľ to bolo ešte fajn, pred ňou boli dve pomalšie pretekárky Hildebrandová s Hojniszovou a strelecky otázna Herrmannová. Za ňou sa s odstupom pätnásť sekúnd zišla VIttozziová s Mäkäräinenovou.

V treťom kole šla Nasťa svoje tempo, nepozerala sa na Herrmannovú, ktorá jej trošku odchádzala. Stiahla stratu na 16 sekúnd. Vedela, že teraz bude správne dýchanie kľúčové. No prejavila sa aj únava a znova prišli dve chyby. Pred tretím výstrelom poriadne predýchavala, zdržala sa tam 35 sekúnd. Nebolo to ideálne. Navyše, súperky boli presnejšie a dostali sa cez ňu Vittozziová aj Mäkäräinenová, teda bola na šiestej pozícii so stratou 1:07.

Vo štvrtom okruhu videla pred sebou Fínku, no nenechala sa vyprovokovať a šla si svoje. Za sebou už cítila štvrtkovú víťazku Olsbuovú, ktorá ju predbehla v poradí SP, teda jej mala čo vracať. Potom už bola medzera väčšia. Rozhodla posledná položka. Tú Nasťa zvládla perfektne. Nepomýlila sa a do záverečného kola vyrážala na štvrtej pozícii tesne za Mäkäräinenovou a pred Roeiselandovou.

Kaisa ale nastúpila hneď na štadióne a súperky boli bez šance. Nasťa si teda strážila štvrtú pozíciu. Na nej šla celé kolo, ale v cieľovej rovinke si nevšimla mohutne finišujúcu Nórku, ktorá využila to, že sa nepozerá, a na páske sa hodila cez ňu. Bolo z toho teda smolné piate miesto (+0:27) asi o tri centimetre. Škoda, že prišla o tri body, ale snáď už tento rok takýto malý rozdiel o jej konečnom umiestnení rozhodovať nebude.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB