Šieste Slovenky boli v štafete najbližšie k medaile v celej našej histórii

MS Östersund 16. marca (Biatlon-Info.sk) Svetový šampionát sa posunul do najdôležitejšej fázy pre tímy ako také. Štafetové preteky sú výkladnou skriňou úrovne biatlonu v daných krajinách. Aj Slovenky chceli ukázať, že šieste miesta z posledného obdobia nie sú náhodou. Bola to zároveň posledná štafeta s Nasťou Kuzminovou.

Všetky ženské tímy postavili na štart to najlepšie, čím momentálne disponovali. Chýbala len Wiererová. Prvý úsek zvládli najlepšie Merkušinová s Perssonovou, ktoré trafili všetkých desať terčov. Až tri chyby urobila Vittozziová, no vďaka veľmi dobrému behu odovzdala štafetu na vedúcej pozícii. S menším odstupom nasledovala Merkušinová, na tretej priečke sa vymenila Dunkleeová s dvomi nepresnosťami a domáca Perssonovása prepadla na štvrtú pozíciu s mankom štrnásť sekúnd. Chevalierová minula dva terče, ale jej strata sa vyšplhala až na 53 sekúnd, a zle odštartovala aj nemecká zostava. Hinzová musela absolvovať jedno trestné kolo na stojke, ale ešte sa dokázala dostať pred Chevalierovú. Ešte horšie dopadla Puskarčíková s tromi trestnými kolami na ležke. 

Na druhom úseku sa zachovalo stasus quo na vedúcich priečkach. Gonteirová sa vypäla k výbornému streleckému výkonu a udržala líderskú pozíciu, hoci sa jej vyrovnala Eganová, ktorá zvládla bez zaváhania obe svoje streľby. Semerenková spravila jednu chybu, ale odovzdala štafetu na pódiových priečkach. Brorssonová udržala švédsku zostavu na štvrtej pozícii, keď minula jednu chybu na stojke, a dopredu sa natlačila Tandrevoldová. Nórska biatlonistka vybielila všetky terče a strácala 27 sekúnd, čo stále znamenalo šancu na pódium. Hildebrandová minula až štyri terče a na desiatej pozícii jazdila s mankom minúta štyridsať. Na tri trestné kolá musela ísť na stojke Aymonierováa pre francúzsky celok sa preteky skončili.

Na treťom úseku vypadli zo súboja o titul talianske farby. Runggaldierová putovala na trestný okruh na stojke a pri odovzdávke sa prepadla na desiatu pozíciu. Svoj úsek výborne zvládla Magnussová a získala 15-sekundový náskok pred Reidovou. Americká reprezentácia stále bojovala o medailu. Džimová predviedla dve chyby na stojke, na treťom mieste zaostávala štyridsať sekúnd a muselo ju vyrušiť, že sa dostala za ňu Eckhoffová, ktorá musela absolvovať jedno trestné kolo po streľbe v stoji. Na piatom mieste sa držali ruské pretekárky, nemecký tím strácal jednu minútu a Dahlmeierováchcela ešte útočiť na cenný kov.

Öbergová to mala výborne rozohrané, aby doviedla domácu zostavu za víťazstvom. Na ležke síce dvakrát dobíjala, ale zostalo jej k dobru dvadsať sekúnd na americkú reprezentáciu. Tridsať sekúnd strácali Olsbuová a Semerenková, na stupne víťazov mohla ešte mieriť aj Jurlovová. Dahlmeierová sa tu zastavila dvomi chybami.

Na poslednej streľbe sme však videli veľkú drámu. Öbergová netrafila jeden terč a potrebovala naň tri dobíjania. Švédska pretekárka sa tu zasekla a to perfektne využila Olsbuová, ktorá poslednú streľbu zvládla vynikajúco a nórsku zostavu dostala na vedúcu priečku. Öbergová strácala dvanásť sekúnd, tretia v poradí Semerenková sa osamostatnila na bronzovej pozícii. Potom nasledovali Jurlovová s Dahlmeierovou,americká biatlonistka Dreissigackerová sa odpálila dvomi trestnými kolami.

Marte Olsbuová sa presvedčila, že na svetovom šampionáte sa oplatí bojovať až do samého konca. V rozhodujúcom momente si udržala nervy na uzde a pripravila domácu zostavu o takmer isté zlato. Dobre bojovala aj Eckhoffová, hoci musela absolvovať jedno trestné kolo. Nórske pretekárky sa presadili po bojovnom výkone.

Celý čas sa pohybovali na vedúcich priečkach švédske farby a chýbal im len kúsoček, aby pred domácimi priaznivcami získali zlatú medailu. Výkon celej zostavy mala vystupňovať Öbergová, ale tá bude ešte dlho spomínať na jeden terčík na poslednej položke. Aj keď stále vybojovali pekný úspech, toto mali premeniť na najcennejší kov. Na parádnu streľbu sa mohli spoľahnúť ukrajinské pretekárky, ktoré si držali vysoký štandard počas celého dňa a v cieli mohli osláviť bronzovú medailu.
           
Pretekmi prechádzali nenápadne ruské biatlonistky, ktoré bojovali o stupne víťazov, ale v kľúčových momentoch museli dobíjať. Nemecká reprezentácia doplatila na slabší vstup do štafety, ale v druhej časti sa dokázala posunúť v poradí vyššie. Väčšinu dňa sa trápili francúzske biatlonistky, ktorým nešla streľba, a výborne rozbehnuté preteky nedotiahli do želaného konca taliansky a americký tím.

Výborná streľba vyniesla Slovenkám ich klasické šieste miesto

Predposledný deň svetového šampionátu nevynechali ani slovenské ženy. Tie v zložení Ivona FialkováTerézia PoliakováAnastasia Kuzminová a Paulína Fialkovápokukovali po najlepšej desiatke. Už zo zloženia štafety sa dalo usudzovať, že prvá polovica bude v našom podaní slabšia, Slovenky mali útočiť v druhej polovici. Zaujímavé je, že dnešné poradie, teda Ivona na prvom, Terézia na druhom, Nasťa na treťom a Paulína na štvrtom úseku sme skúsili po prvýkrát v histórii. Zmena je život, a niektoré zmeny môžu ruže prinášať.

Ivona Fialková už niekoľkokrát rozbiehala štafetové preteky, naposledy pred týždňom klasický mix. Už vtedy ukázala, že jej táto pozícia vyhovuje, už v úvodnom kole sa dokázala preštrikovať cez niekoľko súperiek. Aj dnes chcela rozbehnúť štafetu podobne, na štarte mala však výhodnejšiu pozíciu. Fialková výbornou nohou vstúpila do dnešného zápolenia. Na trati sa predrala cez päť žien. Tiež prvá položka v jej podaní bola výborná, päť rán našlo cieľ. Žiadne dobíjanie, všetko skoro do stredu, iba dva náboje sa trošku zatúlali a strelnicu opustila ako siedma s minimálnym mankom na vedúce pretekárky. Na druhom okruhu sa zubami-nechtami držala konkurentiek, a preto si pozíciu udržala. Stojka však už taká excelentná nebola, dva náboje jej ušli, ale nebolo z toho trestné kolo. Ivona sa prepadla na jedenástu pozíciu, čo nebol príliš dobrý výsledok. Hlavne preto v treťom kole zo seba vydala maximum, už sa nemala na čo šetriť. Síce jej manko oproti prvej žene o niečo narástlo, na prvú odovzdávku prišla šiesta so stratou 30 sekúnd.

Na rad prišla Terézia Poliaková, teda náš najrizikovejší úsek. Už v prvom kole sa ukázalo, že Terka bude strácať tradične v bežeckej časti, dobrou správou bolo, že sa prepadla len o tri miesta a jej strata na čelo príliš nenarástla, len o deväť sekúnd. Celkovo na najlepšiu bežkyňu však nakúpila celých 29 sekúnd. Dychtivejší beh mohol zanechať svoje stopy na strelnici, Poliaková na päť terčov potrebovala šesť nábojov. Nebol to najhorší zápis. Posunula sa tak na desiatu priečku, pričom jej manko bolo skoro minútové. Na druhom kole o niečo zrýchlila. Síce tentokrát stratila ďalšiu pol minútu, bežala rýchlejšie ako kolo predtým. Pomohla si tým, že sa nechala potiahnuť nemeckou súperkou. Preto bolo otázne, ako ustojí stojku, lenže tá bola rovnako dobrá ako ležka. Štyri náboje našli cieľ, ten piaty nie, ale dokázala ho opraviť skoro okamžite. Jej výsledný výkon na strelnici patril medzi tie najlepšie, Terézia dnes nič nepokazila. Ani v poslednom bežeckom kole, v ktorom opäť čo-to schytala, ale nestratila ani pozíciu. Na druhú odovzdávku dobehla na 11. mieste, strata slovenského tímu bola 1:51.

Anastasia Kuzminová mala pred sebou prázdne pole, najbližšia súperka pred ňou utekala o 13 sekúnd skôr, a bola to Herrmannová. V prvom okruhu tak veľa pozícii získať nemohla, mohla sa ale aspoň priblížiť k nejakým dievčatám. To sa jej podarilo, mala druhý najlepší bežecký čas, pričom nestíhala len za Nemkou, a to o päť sekúnd. Kuzminová tak otvorila cestu do Top 10 výborne, už len k tomu pridať dobré položky. Hneď na streľbe v ľahu však prišli dve hrúbky, obe jej uleteli na hranu. Boli to tesné výstrely na dvanástu hodinu. Hrozná smola. Manko tak opäť narástlo na 1:44, pozíciu našťastie nestratila. Nasťa si uvedomila, že musí zrýchliť. V druhom kole zapla raketový mód, tentokrát bola úplne najrýchlejšou dámou. Dokonca sa k čelu pretekov priblížila o celých 26 sekúnd! Potom prišla streľba v stoji a aj keď opäť nedokázala vybieliť päť terčíkov pomocou piatich nábojov, opravovala len raz a to úspešne. Razom z toho bola siedma priečka, ktorú už v poslednom okruhu vylepšiť nedokázala. Kuzminová na záver stratila 17 sekúnd, na poslednú odovzdávku prišla siedma s mankom 1:18.

Paulína Fialková pri vstupe do pretekov bola vo veľmi ťažkej situácie. Okolo nej žiadnej živej duše, a to široko-ďaleko. V prvom kole tak krúžila osamotene, mohla si ísť aspoň svojim vlastným tempom a pripraviť si tep na ležku. Tak či tak sa Paja do toho pustila po hlave, prvý okruh bola tretia najlepšia, rýchlejšie ako ona bežali len Nórka a Nemka. Stratila päť sekúnd. Potom prišla streľba v ľahu, kde jej padli tri úvodné rany, no potom prišla strata koncentrácie, Fialková na chvíľku vypadla z tempa a minula. Stále to nebolo zlé, lenže jeden terčík musela opravovať dvakrát, takže nožničky medzi ňou a šiestou ženou sa opäť o niečo pootvorili. Slovenský tím v tomto okamihu okupoval siedmu priečku, jeho manko bolo 1:21. Paulína ešte flintu do žita nehádzala, na ďalšom okruhu sa vôbec nešetrila. Znovu nebola najrýchlejšou ženou na trati, opäť jej patrilo tretie miesto, jej strana na prvú sa ale zmenšila. Tentokrát stratila iba štyri sekundy. Veľké divadlo v jej podaní však stále ešte malo len prísť. Záverečná položka a nula vo fantastickom tempe. Fialková tak posunula náš tím už na šiestu priečku, pričom do Top 5 chýbalo len osem sekúnd. Paulína bitku o piatu priečku nevzdala, robila, čo len mohla, lenže už stratu dohnať nedokázala. Nakoniec finišovala na šiestej pozícii len 53 sekúnd za zlatom.

Dnes to bolo fantastické divadlo slovenských žien, ktoré šiestou pozíciou vyrovnali tohtosezónne maximum z Oberhofu i Ruhpoldingu. Za OH v Pjongčangu zaostali iba o jednu pozíciu. Každá do bodky splnila to, čo mala. Niektoré dokonca prekročili svoj tieň. Ivona bola výborná, pozícia rozbiehačky jej totálne vyhovuje, opäť to potvrdila. Je to výborný prísľub do budúcnosti. Dnes jej preteky chutili bežecky a tiež strelecky. Podobné hodnotenie platí tiež u Terézie, ktorá sa na trati prekonala a na strelnici jej to konečne padalo takmer podľa predstáv. Áno, vždy sa dá niečo urobiť lepšie, ale dve opravy neboli vôbec žiadna tragédia. Práve naopak, klobúk dole pred Poliakovou. U Nasti sme čakali, že na trati nebude brzdiť, otázne bolo, čo na strelnici. Spomedzi našich žien použila najviac náhradných nábojov, ale boli len tri. Paulína na záver ukončila veľkolepé predstavenie, bojovala do posledných metrov a tá stojka, to bola rozprávka. Ukázala, že zajtrajšok by mohol byť jej dňom, treba len dúfať, že cez noc sa forma zázračne nevyparí. Suma-sumárum, šieste miesto je skvelé.

Záverečné slovo šéfredaktora:

Dnes Daniel Kuzmin mierne zariskoval, keď úseky poskladal tak ako ešte nikdy. Zmena to bola iba kozmetická, nič zásadné sa nestalo. Terézii pomohlo to, že šla v skupinách a bojovala pekne so súperkami. Nasti alebo Paulíne by na druhom úseku iba zavadzali, a tak mohli svoj výkon ukázať neskôr. Treba povedať, že žiadna z našich dievčat nesklamala na strelnici. Teréziu psychicky vôbec nerozhádzalo jedno dobíjanie tak, ako sa to stalo v Ruhpoldingu. Škoda, že sestry Fialkové nedobili jednu minelu hneď na prvý raz, no naozaj sa nedá nikomu nič vyčítať. Tri pretekárky skvele bežali, Terézia vzhľadom na dlhodobé bežecké trápenie ešte predviedla slušný výkon. Ostali sme v boji o medailu. Lepšie sme dopadli iba štyrikrát v histórii – na MS 1995 v Anterselve (4.), OH v Nagane 1998 (4.), OH v Salt Lake City 2002 (5.) a OH v Pjongčangu 2018 (5.), ale ešte nikdy sme za bronzovým kovom nezaostali iba o 18 sekúnd. Aj keď by sme chceli už veľa, zrejme už dlhé roky (alebo nikdy) nebudeme tak blízko. O dve dobíjania menej a sme presvedčení, že Paulína by si medailu ujsť nenechala. Aj tak je to pre naše dievčatá povzbudzujúce. Zaistili si prize money od IBU a tiež aj top tím od ministerstva na ďalšie roky. Výhodné je to najmä pre Ivonu s Teréziou, ktoré akoby majú isté financie na ďalšie roky.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB