Slováci sa medzisezónne posunuli, v januári to už všetci chcú dokázať výsledkami

Banská Bystrica 9. januára (Biatlon-Info.sk) Úvodný trimester sezóny 2018/19 bol zo slovenského pohľadu veľmi typický. Videli sme úžasné výkony aj s triumfom či v jeho tesnej blízkosti, no i veľké trápenia a umiestnenia v závere výsledkovej listiny. Doterajší vývoj sezóny a nasledujúce kolá SP hodnotíme s Danielom Kuzminom i Annou Murínovou a pomáhame si aj grafmi, ktoré ukazujú najmä progres.

Veľké rozpoltenie u žien dobre ilustrovala hochfilzenská štafeta

Ženský tím sa nachádza vo veľkých protipóloch, kým dvom sa darí atakovať najvyššie priečky, dve sa nachádzajú v akomsi kŕči, z ktorého sa potrebujú vymaniť, aby sa dostali do lepšej psychickej pohody pred blížiacim sa vrcholom zimy. Tie lepšie dve sa naopak budú snažiť udržať výkonnosť. Druhý trimester veľa naznačí.

Kométou decembra bola Paulína Fialková, ktorá sa chcela zabudovať do svetovej špičky, ale že bude blízko červeného či žltého čísla, to asi čakal málokto. Aj štatistiky jasne ukazujú jej veľký progres, ktorý sa už pri takých vysokých poschodiach špičky robí veľmi ťažko. Na trati sa posunula z priemernej straty (na 7,5 km) 43 sekúnd na 16 sekúnd, čo už ju oprávňuje myslieť aj na víťazstvá. Perfektne vyznieva aj strelecký progres, kde sa z hranice 80-82 %, kde sa pohybovala tri predchádzajúce sezóny, dostala až k 89,5 %. To sú absolútne ingrediencie úspechu. Svedčí o tom aj fakt, že najhoršie skončila sedemnásta, v tejto hochfilzenskej stíhačke si ešte aj pokazila strelecké štatistiky. Inak bola najhoršie siedma. Z desiatich najlepších výsledkov kariéry zaznamenala až šesť práve v tomto decembri. To je obrovský posun.  

V celkovom hodnotení SP je Paulína na druhej pozícii so ziskom 345 bodov, teda má už toľko ako v celej vlaňajšej sezóne. 36 bodov stráca na líderku Wiererovú. Všetkých bude určite veľmi zaujímať, ako sa tento súboj bude vyvíjať ďalej. V jej prípade mala teda trénerská dvojica Murínová – Bajčičák jasnú úlohu formu udržať, teda nič nové nevymýšľať, len ostať v nastolenom trende. „Absolútne gro je, aby ostala zdravá, lebo keď telo zápasí s chorobou, je po forme. Robili sme všetko pre to, aby to bolo v poriadku, no jeden deň jej teplota vyšla na 37,2 a boli sme v napätí, či sa to odtiaľ odrazí hore, alebo padne spať a bude to ok. Našťastie to bola druhá možnosť. Tu v Oberhofe je to ale hrozné, fujavica, sneh. Človek je hneď mokrý. Bude to zasa náročné neochorieť,“ vraví Anna Murínová. Zaujímavé je, že sestry z Čierneho Balogu strávili prípravu doma, trénerka to odôvodňuje dobrými snehovými podmienkami v Osrblí i neskorým koncom prvého trimestra. Tiež to všetkým psychicky dobre padlo, mohli zresetovať. Tiež neminuli peniaze na cestovanie a ubytovanie v zahraničí, kde sú veľmi často.

Paulína Fialková na stupni víťazov (© Igor Stančík / SZB)

Anastasia Kuzminová začala sezónu v Östersunde mimo najlepšej desiatky, ale rovnako ako vlani sa tam postupne dostávala. Síce už nie tak rýchlo, ale výborné komplexné výkony predviedla najmä v druhej i tretej stíhačke a z triumfu sa radovala v masovom štarte. Malé problémy mala na strelnici, kde často nechávala jednu chybu a hoci je jej bilancia na úrovni 82 % druhá najvyššia v celej kariére, veľmi dobre vie, že tie najlepšie pretekárky siahajú až na 90-percentné méty. To bola teda hlavná výzva vianočnej prípravy. „Určite, lebo už nás takáto rana stála víťazstvo, a to vždy veľmi mrzí. No to je presne šport. Robili sme na tej streľbe, ale tréning je tréning, preteky niečo iné, uvidíme, ako to bude vyzerať. Chyby sú rôzneho charakteru, no pracujeme poctivo a každá rana je dobre vypracovaná,“ povedal nám Daniel Kuzmin.  

Zatiaľ trikrát bola najrýchlejšia na trati. Fyzicky je teda opäť na vynikajúcej úrovni a vlani sme boli svedkami, že to bola schopná predvádzať celú sezónu. Nádej na ďalšie skvelé výsledky je tak na mieste. „ Bežecky sa dostala na tú svoju úroveň a ukázala, že je to stále tam. Celkovo by som k Nasti povedal, že všetko je pod kontrolou a v poriadku,“ nádeja sa jej manžel. Doplníme, že Nasťa získala v decembri 237 bodov a je na šiestom mieste hodnotenia SP. Sviatky zvládla bez problémov doma i na sústredení v Pokljuke, takže všetko by malo byť nastavené dobre.

Nasťa Kuzminová s manželom po triumfe v NMNM (© Igor Stančík / SZB)

Ivona Fialková sa v úvode sezón nevie dobre chytiť, no keď po výborných vytrvalostných pretekoch hneď na začiatku získala prvých štrnásť bodov, všetko sa zdalo byť skvelo rozbehnuté. No prišli staré-známy problémy s chrbtom a trestné kola po streľbe v stoji. Na ležkách je na parádnych 88-percentách, ale v stoji ju bolí chrbát a veľmi sa trápi. Kopí chyby a odstreľuje sa od výsledkov. Body už nepridala. Rovnako vie, že nebude cestovať do zámoria, a tak bude robiť všetko pre to, aby sa presadila v tejto januárovej časti sezóny. No šibnutím čarovného prútika sa jej zdravotné problémy nevyriešia. „Určite, vedeli sme, do čoho ideme, ak nechcela celú zimu vynechať. Bola aj teraz u špecialistu v Košiciach, bojuje. Môžem povedať, že do Nového roka vstúpila s odhodlaním, je taká nakopnutá, verí, že prídu aj vydarené štarty,“ dúfa trénerka Murínová.

Naše ženy by mali nastúpiť v oboch januárových štafetách v Oberhofe aj Ruhpoldingu, no do zámoria už Ivona s Teréziou cestovať nebudú a pripravia sa na MS a obe by mali štartovať aj na ME. Paulína by mala cestovať do Kanady a aj keď si pre istotu jej tím vybavuje aj víza do Spojených štátov, do Salt Lake City by už ísť nemala. Vzhľadom na skúsenosti z minulej sezóny, kde sa Nasti dlhodobo darilo, má jej tím v pláne všetky kolá SP. Logicky ale štafety v oboch zámorských strediskách neobsadíme, teda tam si trocha oddýchne.

Otčenáš so solídnym štartom, no všetci chlapi musia riešiť všelijaké problémy

U chlapov zatiaľ nedošlo k výsledkovému progresu, v aký dúfali. Bodoval iba jeden, opäť sa odstreľovali a niekedy im nefungovali ani nohy, často ako zákon schválnosti keď vyšlo jedno, nevyšlo druhé. Náznaky zlepšenia ukázali, no budú ich potrebovať spojiť dokopy priamo v súťaži. Veľmi dobré výsledky okolo Top 20 nie sú vôbec vylúčené. Aj napriek blbým výbuchom na strelnici i trati ukázali zlepšenia aj grafy. Ak sa ich vyvarujú, môže to byť naozaj dobré.

Najlepší úvodný trimester mal Martin Otčenáš, ktorý ako jediný pretavil celoročnú prípravu aj v prvé slušné výsledky, a to 27., 32. a 38. miesto. Od troch bodovaných výsledkov za trimester sa rozhodne dá odraziť, no nedá sa ani skákať od radosti. Pozitívom boli najmä strelecké výkony v šprintoch či štafete. Bilanciu dostal na 83 % a s ňou sa dajú vymýšľať výsledky, najväčším nedostatkom Martina boli fyzické problémy v rýchlostných pretekoch v Pokljuke a Novom Meste, kde výrazne zaostal za svojim potenciálom. Ak by sa ich Martinovi podarilo odstrániť, bol by už už blízko k statusu pretekára širšej svetovej špičky. „Je to ozaj o tom, že bežecky je raz v pohode a inokedy ho niečo trápi, čiže reálne sa aj bežecky posunul, ale ešte to nevidno na každom výsledku. Škoda, že po Novom Meste mal teploty a nemohol ísť s nami na prípravu do Pokljuky, tak uvidíme, ako na tom teraz bude,“ povedal nám šéftréner mužského tímu Daniel Kuzmin.

Martin Otčenáš prichádza na strelnicu (© Igor Stančík / SZB)

O druhý najlepší výsledok sa postaral Matej Kazár, ale bola to až 44. pozícia tesne pred Vianocami. Podarilo sa mu vyčistiť všetky terče rýchlostných pretekov, ale na trati stratil až dve minúty. Strelecky držal celý december slušnú líniu, ale na trati sa nevedel rozbehnúť. Ak by nebolo šprintu v Hochfilzene a stíhačky v NMNM, mysleli by sme si, že sa zhoršil a akoby už fyzicky odchádzal, no tieto dva štarty ukázali, že ešte má čo ukázať. „Tiež netreba zabúdať na štafetu, ktorej on vie parádne pomôcť. Uvidíme, dúfam, že sa stabilizuje, smeruje to hlavne na svetový šampionát,“ vraví tréner. Matej hlási veľmi dobrú náladu, rodina mu vždy vie dodať veľa síl a tvrdo trénoval. Vo veternom Oberhofe by mohol zúžitkovať aj svoje veľké skúsenosti.

Pohľad na naše hlavné štatistiky po prvom trimestri ukazuje veľké zlepšenie u Tomáša Hasillu. Na trati sa mu podarilo zlepšiť o dvadsať sekúnd a po zbabranej minulej zime sa výrazne zlepšil aj strelecky a zatiaľ sa aspoň vrátil k hodnotám tesne pod 80 %. Výborne šiel najmä v oboch štafetách, kde to s ním v minulosti nevyzeralo dobre. V dôležitých individuálnych vystúpaniach ale pokračuje čakanie na bodovaný výsledok. „Veď práve to. Môžeme sa pozerať na štatistiky koľko chceme, ale preteká sa na výsledky a tie zatiaľ nie sú. Ten šprint na Morave bol katastrofálny. 1+4? Takto sa nestrieľa v pretekoch SP. Je to šport, raz za čas sa stane, dobre, ale v šprinte sa dá súťažiť maximálne s jednou chybou, zatiaľ sa k tomu ešte nedostal. Tomáš, rovnako ako aj ostatní, dobre vie, že ozaj šiel na trati hore a s nulami môže byť v Top 15 či Top 20. Musí sa stabilizovať.“

Tomáš Hasilla (© Igor Stančík / SZB)

U Šimona Bartka sa potvrdil ďalší bežecký progres a aj určitá miera stability na trati. S týmito výkonmi môže pravidelne bodovať, v stíhačke byť vždy. No on sa do nej v SP nepozrel ešte nikdy. Dôvod je zrejmý, problémy na strelnici. Od výsledkov je veľmi ďaleko. V decembri na strelniciach ani tak nefúkalo a v šprintoch prišli štyri, tri a dokonca pred sviatkami šesť chýb. To je veľká škoda. Práve vďaka výkonu na trati ho ale Kuzmin stále nevyradil z prvého tímu. „Šancu dostane ešte aj v Oberhofe, no zatiaľ to je na tej strelnici zlé. Ako som vravel pred sezónou, štart v stíhačkách nemôže byť ani cieľom a zatiaľ sa tam Šimon ešte nedostal. No, už sa potrebuje trafiť. Zatiaľ som ho stiahol zo štafety, kde nezvládal nervozitu, ktorá plynula zo zodpovednosti. Snáď mu to trochu uvoľní ruky.“ V tíme dokonca uvažujú o tom, že ak nepostúpi do stíhacích pretekov, Marek Matiaško príde poňho a odvezie ho na IBU pohár do Poľska.  

Mimo A-tím sa hneď po úvodných pretekoch dostal Michal Šíma. Na trati sa aj on, rovnako ako tí mladší členovia nášho tímu, zlepšil, no v jeho prípade je to ešte málo na našu štvoricu a tiež mu to nešlo ani na strelnici. Výnimkou bolo ale 18. miesto v IBU pohári, keď sa v stíhačke posunul o 19 miest vďaka skvelej streľbe. „Michal má za sebou dobrý výkon v Ridnaune. Ukázal jeho potenciál a aj preto mu dám tento týždeň šancu v štafete. Ak potvrdí, že v nej je právom, otvorí sa mu cesta aj na ďalšie, minimálne, štafety,“ povedal nám tréner.

Náš servisný tím s Danielom Kuzminom (© Igor Stančík / SZB)

nedeľňajšej štafete by sme mali nastúpiť v pozmenenom zložení Šíma – Kazár – Hasilla – Otčenáš. Hľadanie optimálneho zloženia štafety bude môcť pokračovať ešte v Ruhpoldingu, no v Kanade by už chcel tréner nastúpiť v zložení aj úsekoch ako na MS. Z predchádzajúcej vety vyplýva, že naši muži budú cestovať do Canmore, ale ôsme kolo SP v Salt Lake City vynechajú. Platí plán, že Šíma s Bartkom by mali štartovať na ME, čo bude pre nich dôležitým vrcholom sezóny, pretože na MS budeme môcť v individuálnych disciplínach štartovať iba traja.  

Záverečné slovo Daniela Kuzmina pred štartom druhého trimestra: „Je pravdou, že vrcholom sezóny sú majstrovstvá sveta, ale preteky svetového pohára sú preteky a musíme výkonnosť a plody celoročnej driny ukazovať aj tam. Na tréningoch im to ide, nie je to dobrý pocit, keď v pretekoch vidíte, že to akoby neboli oni. Celý tím vyvíja enormné úsilie, aby uspeli. Nemôžu sa sťažovať na prípravu, podmienky, servis, trénerov… Už som viackrát povedal, že ak neuspejú, už to nemusia mať. Všetko závisí od nich. Nemôžeme už robiť ich prácu.“

  Okrem našich elitných biatlonistov budeme mať v akcii aj juniorov v IBU pohári. Vzhľadom na jasné výsledky nominačných pretekov na MSJaK pre Veroniku Machyniakovú a Mateja Balogu s Tomášom Sklenárikom ich vedenie zväzu poslalo do poľského Duszniki-Zdrój. Tam sú cez víkend na programe dva štarty v rýchlostných pretekoch. Všetci sa pokúsia dobre naladiť v záverečnej fáze prípravy na MS. Veronika by určite chcela potvrdiť svoju streleckú stabilitu a trošku sa posunúť na trati, Matej zasa potrebuje viac istoty na strelnici. Tomáš zažije v tejto lige premiéru. Jeho jasným cieľom teda určite bude nedebutovať na priečkach okolo stého miesta ako jeho predchodcovia, ale hádam mu jeden zo štartov vyjde aj na atak prvej polovice výsledkovej listiny. Streľba mu v tejto sezóne zatiaľ ide slušne, trošku lepšie ako Balogovi. No príde tlak novej ligy. Ako sme avizovali, ak Bartko nepostúpi do stíhacích pretekov, doplní tím v Poľsku.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB