Tento týždeň bude v akcii až 22 biatlonistov

12. decembra (Biatlon-Info.sk) Svetový pohár sa presúva do Hochfilzenu, rakúskeho strediska, ktorému tradične patrí priestor v prvom trimestri. Po minulom víkende sa dostal do problémov Martin Fourcade a medzi ženami sa potvrdilo, že na vysoké priečky v poradí si budú trúfať mladšie biatlonistky.

Paulína sa pokúsi ostať na vlne


Hochfilzen patrí medzi strediská, ktoré sú položené vyššie, nad hranicou tisíc metrov nad morom. Organizmy pretekárov zvyčajne mesiac pripravujúce sa na severe Európy prakticky na hladine mora s rýchlou preorientáciou mávajú ťažkosti. Keďže sa ale začínalo v Pokljuke, ktorá je tiež vysoko a nenasledoval ani letecký presun, nemuseli by sme na pretekároch badať veľké rozdiely vo výkonnosti. No práveže my by sme veľmi radi videli najmä v mužskej časti, kde boli naši reprezentanti pomalší, ako by si aj oni sami predstavovali.

Hrdinkou Pokljuky bola Paulína Fialková, ktorá sa aj tento týždeň pokúsi dostať k výsledkom z úvodu sezóny. Naladená je perfektne, určite si už ani nespomína, že vlani sa jej v Rakúsku nedarilo, naopak, určite si rada pripomenie svetový šampionát v roku 2017, keď sa prvý raz na vrchole sezóny prepracovala do Top 10. Nič nenasvedčuje tomu, že by mala bežať pomalšie ako v Slovinsku, kľúčové bude udržanie streleckej bilancie. Opäť bude kľúčový šprint, podľa ktorého sa určí aj poradie štartu stíhacích pretekov.

Paulína Fialková v Pokljuke (© Igor Stančík / SZB)

Anastasia Kuzminová ukázala, že je veľmi dobre pripravená, no často jej ostával jeden nezostrelený terčík. V Hochfilzene sa jej na strelnici zvyčajne darí, vlani v šprinte aj stíhačke urobila iba po jednej chybe a odštartovala spanilú jazdu za malými glóbusmi. Dobre si počínala aj na svetovom šampionáte pred dvoma rokmi, keď sa rozbiehala po druhej materskej dovolenke.  

Ivona Fialková s Teréziou Poliakovou v nedeľu nepretekali, takže si mohli oddýchnuť pred zajtrajšími rýchlostnými pretekmi a budú mať novú šancu. Ivona má za sebou iba dva štarty, takže ak jej sadne deň a obídu ju zdravotné problémy, ušetrený fyzický fond bude môcť využiť. Otázne bude, ako si obe poradia s tým, že druhá časť 2500-metrového kola je trochu ťažšia a na strelnicu sa prichádza po menšom stúpaní, teda pretekárky budú mať čo robiť, aby ustrážili ideálne tepy a zvládli streľbu.

Ivona Fialková na tréningu (© Igor Stančík / SZB)

Druhé kolo SP je kruté v tom, že pretekár má už iba jednu šancu a keď spacká šprint, ďalší individuálny štart príde až o týždeň. Naši chlapi nezačali tak, ako si predstavovali, takže umiestnenie mimo Top 60 by určite ešte viac nahlodalo ich psychiku. Tomáš Hasilla sa už pokúsi neostať jeden terč od bodov, ale schmatnúť ich, Martin Otčenáš s Matejom Kazárom potrebujú najmä zrýchliť na trati. Dobre vedia, že strelnica nie je ich nepriateľom. U Šimona Bartka je pesnička stále tá istá, potrebuje sa trafiť a dostať už do stíhacích pretekov. Chlapi sa musia mať na pozore aj z toho dôvodu, že ak sa bude v Taliansku dariť Michalovi Šímovi, je možné, že niektorého vytlačí zo zostavy pre Nové Mesto. Nie je to však dané už vopred.  

V nedeľu sa všetci tešia na štafety. Ženy si určite ešte dobre spomínajú na olympijskú štafetu a zdá sa, že ak by sme všetko spriemerovali, forma našich dievčat by mala byť podobná tej z Pjongčangu. Chlapi sa pod vedením Milana Gašperčíka nedostali do Top 10, úloha je jasná, prekĺznuť tam. Hochfilzen bude náročný aj pre náš servis. V tomto období tu veľmi často sneží. Ešte pred pár dňami tu nebol sneh a organizátori si už obhrýzali nechty, no v utorok a aj dnes výdatne sneží a podmienky budú veľmi náročné. V zjazdoch by sa mohlo tvoriť nebezpečné sklo, prví pretekári možno budú ratrakmi pre ostatných. Uvidí sa ešte aj podľa toho, či bude snežiť priamo počas súťaží.

Tomáš Hasilla na tréningu (© Igor Stančík / SZB)

Šíma sa chce cez Ridnaun vrátiť do A-tímu, juniori s cieľom súťažiť aj v nedeľu Po vynechaní úvodného kola IBU Cupu sa náš tím pod novým šéfom Marekom Matiaškom presunul z Obertilliachu do Ridanny, kde začnú aj naši zbierať body do rebríčka národov a dúfajme, že aj do hodnotenia samotného IBU pohára. Vo štvrtok sa jazdia mix štafety, v sobotu šprinty a nedeľu stíhačky. Michal Šíma chce ukázať, že sa medzisezónne zlepšil a pokazenú druhú polovicu vytrvalsotných pretekov v Pokljuke netreba brať až tak vážne. Pred sebou má jasný cieľ návratu do prvej ligy. Zvyšní chlapci zažijú sezónnu premiéru. Juniori Matej Baloga, Róbert Valenta a Matej Lepeň budú mať pred sebou mimoriadne náročnú úlohu zdolať polovicu štartového poľa a dostať sa do stíhacích pretekov. Balogu v sobotu čaká desiaty štart v tejto lige a v posledných štyroch vystúpeniach bol trikrát tesne v Top 60. Určite by bolo sklamaním, ak by v nedeľu stál a ostal iba na jednom štarte. Od Valentu s Lepeňom sa zázraky nečakajú. Boli hodení do tejto rieky, pretože náš A-tím má iba päť členov a mladší tiež chcú dostať priestor v juniorskom IBU pohári. Za našimi hranicami to bude pre nich v tejto lige premiéra.  

Veronika Machyniaková sa už podobne ako rovesník Baloga v prvom trimestri nevracia k juniorským súťažiam. Už má takmer dve desiatky štartov v IBU pohári a tiež má jasný cieľ postúpiť do stíhačky. Absolútnu biatlonovú premiéru bude mať bývalá bežkyňa na lyžiach Aneta Smerčiaková, ktorá by mala plátať dieru na našom ženskom poli. Ako jej to pôjde, je veľmi otázne. V interných kontrolných pretekoch príliš nepresvedčila, ale jej progres môže byť rýchly. Minimálne všetci v to musia dúfať.

 Michal Šíma (© Igor Stančík / SZB)

„Keďže tu máme dve dievčatá, pôjdeme veľký mix v zložení Machyniaková, Smerčiaková, Šíma a Baloga. Všetci sú zdravotne v poriadku. Takmer tri týždne sme sa pripravovali v Obertilliachu a teraz si iba na pár dní odskočili do Talianska, kde je veľmi pekné počasie, množstvo snehu. Neviem, čo mám čakať od tejto mladej zostavy, kam sa zaradia. Okrem Michala sú všetci juniori. Nevieme ani, ako sa zachovajú ostatné krajiny, či podobne ako my, alebo postavia všetko starších pretekárov. Anetu zajtra čaká úplná biatlonová premiéra, takže je na nej vidieť nervozitu. Uvidíme,“ zreferoval nám z Ridanny Marek Matiaško, ktorý bude viesť náš tím na IBU Cupoch a s ním tam sú aj dvaja mladí servismani Ondrej Kosztolányi a Samuel Závalec.  

Naše nádeje budeme s napätím sledovať v Lenzerheide

Päť našich reprezentantov v juniorskom veku a traja v dorasteneckom sa cez víkend postavia na štart 1. kola juniorského IBU pohára v Lenzerheide. Jazdia sa tam vytrvalostné a rýchlostné preteky. V súťažiach, kde sa môžu zúčastniť pretekári narodení od roku 1997 a mladší posielame veľmi mladučký výber troch chlapcov narodených v roku 1999, dve takéto dievčatá, dve 2000 a jednu, ktorá už zažila iba nové milénium. Všetci boli po príprave v Obertilliachu krátko doma a dnes odcestovali do Švajčiarska. Trénerské duo Milan Gašperčík – Jaroslav Kamenský pozorne sleduje najmä tých starších, ktorí bojujú o juniorskú miestenku na domáci svetový šampionát. U kadetiek sa nečaká, aby niektorá z týchto na štarte chýbala. Aj napriek nízkemu veku týchto biatlonistov majú všetci okrem najmladšej Barbory Horniakovej už skúsenosti s medzinárodným biatlonom. Určite všetci dúfajú v to, že sa čo najviac z nich dostane na bodované priečky. Tomáš Sklenárik by pri ideálnej streľbe mal mať aj na Top 10-15. Postaviť sme mohli päť chlapcov aj päť dievčat. Tých do Švajčiarska aj päť cestovalo, pretože Horvátová, Haidelmeierová, J. Machyniaková, M. Remeňová a Horniaková majú podobnú výkonnosť. Kontrolné preteky ale u chlapcov ukázali väčší rozdiel za trojicou Hubač, Ottinger, Sklenárik, a tak pred Vianocami súťažiť nebudú. Pre dorastencov by bolo sobotňajších 15 kilometrov veľkým šokom.  

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB