V Canmore sa už pretekať nebude, kvôli mrazom zrušili aj nedeľňajšie šprinty

Canmore 10. februára (Biatlon-Info.sk) Mimoriadne nízke teploty v kanadskom Canmore donútili organizátorov 7. kola svetového pohára robiť množstvo zmien v programe, formáte či aj dĺžkach jednotlivých súťaží, no cez víkend ani to nepomohlo a po mrazivej sobote, keď ortuť teplomera celý deň nevystúpila nad kritickú hranicu -20ºC, zrušili aj nedeľňajšie súťaže – rýchlostné preteky.

Predpoveď počasia síce hovorí o tom, že popoludní má byť v Canmore -17, či dokonca aj -16 stupňov, ale pred mužským nástrelom bolo ešte stále -26, a tak sa rozhodcovia s organizátormi aj zástupcami trénerov dohodli, že nebudú ďalej čakať.

Aj keď je na pondelok hlásené oteplenie, v Kanade sa už súťažiť nebude, pretože by to bolo logisticky náročné. Tímy už majú naplánovaný presun do Salt Lake City. Naša reprezentácia okrem Anastasie Kuzminovej však do USA necestuje. Mužom sa teda nepodarilo získať ďalšie dôležité body do rebríčka národov a Paulína Fialková preletela cez polovicu planéty iba kvôli jednému štartu.

Aktuálna situácia sa nepáči nikomu. Ozývajú sa hlasy, že zdravie pretekárov je prvoradé, takže rozhodnutie je správne, ale exekutíve IBU sa vyčíta, že pred MS poslala svetovú elitu do ďalekej arktickej zimy a maličkého strediska, kde nie sú ani fanúšikovia či záujem médií. Špeciálne ženské preteky neboli ani vysielané v dostatočne atraktívnom vysielacom čase pre Európanov. Hoci je pravdou, že raz za niekoľko rokov sa to dá vydržať, vieme, že na Canmore 2019 sa v dobrom spomínať nebude.

Dobrý názor vyslovil Daniel Kuzmin, že takéto kolá SP by sa mali jazdiť buď v úvode sezóny, alebo na jej konci, keď je ten termín vľúdnejší a v Európe bývajú problémy so snehom. Slovákom to nesadlo o to viac, že až na Nasťu nemali v pláne cestovať do Spojených štátov, teda odpretekali toho za morom málo a špeciálne nepríjemné je to pre Paulínu Fialkovú.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB