V Lenzerheide sa v dobrom svetle ukázali Ema Kapustová alebo sestry Remeňové

Počas uplynulých ôsmich dní bolo v akcií štrnásť slovenských reprezentantov a reprezentantiek, ktorí sa zúčastnili svetového šampionátu juniorov a kadetov vo švajčiarskom Lenzerheide. Najlepším slovenským výsledkom medzi kadetmi bolo 25. miesto Emy Kapustovej z vytrvalostných pretekov, na 25. priečke skončila aj Zuzana Remeňová v šprinte.

Od roku 1967 juniori a kadeti každoročne bojujú o koruny svetových kráľov a kráľovien, poslednú edíciu ich šampionátu hostil biatlonový areál v Lenzerheide, a to na prelome januára a februára. Slovensko na ňom reprezentovali traja kadeti, tri kadetky, štyria juniori a štyri juniorky. Za kadetov súťažili Damián Cesnek, Matej Gregor, Adam Koštial, Ema Kapustová, Sára Pacerová a Barbora Horniaková, za juniorov Lukáš Ottinger, Tomáš Sklenárik, Samuel Hubač, Peter Golian, Mária Remeňová, Zuzana Remeňová, Henrieta Horvátová a Júlia Machyniaková.

Najskôr do akcie naskočili kadeti a kadetky, ktorí v poslednú januárovú nedeľu bojovali o titul vo vytrvalostných pretekoch, doobeda išli chlapci. Spomedzi Slovákov najmenej chýb, päť, urobil Damián Cesnek, ktorý obsadil 65. miesto. Matej Gregor skončil na 77. priečke, Adam Koštial na 92. pozícii. Poobede sa snažili vylepšiť ich priečky kadetky. Ema Kapustová už na úvodnej ležke minula dvakrát, ale po divokom úvode sa skonsolidovala a ďalej chybovala iba raz. Aj preto vo vytrvalostných pretekoch skončila na 25. mieste. Sára Pacerová a Barbora Horniaková sa prezentovali kvalitnejším behom, lenže obe minuli sedem terčov, takže na úvod si pripísali 50., respektíve 56. miesto. Tituly vyhrali Martin Nevland z Nórska a Lea Meierová zo Švajčiarska.

O deň neskôr sa na trať dostalo až osem Slovákov a Sloveniek. Medzi juniormi sa zo slovenského kvarteta najviac predviedol Lukáš Ottinger, ktorý vybojoval 57. pozíciu. O dve priečky pod ním skončil Tomáš Sklenárik, Samuel Hubač sa na začiatok usadil na 68. mieste a Peter Golian na 81. pozícii. Viac radostí urobili slovenským fanúšikom dievčatá. Mária Remeňová sa so štyrmi chybami prehrýzla na 27. miesto. Blysla sa rýchlosťou na trati, a tiež na strelnici. Zuzana Remeňová už taká rýchla nebola, a keďže urobila o jednu chybu viac ušlo sa pre ňu 45. miesto. Hneď za ňou skončila Henrieta Horvátová, o dve priečky pod ňou operovala Júlia Machyniaková, ktorá spomedzi našich junioriek najlepšie strieľala. Juniorské vytrvalostné preteky vyhrali Max Barchewitz z Nemecka a Anastasija Chaliullinová z Ruska.

Utorok a stredu sa po areáli v Lenzerheide preháňali družstvá. Slovenské kadetské tímy sa medzi desať najlepších nedostali. Chlapci síce nešli do trestného kola, napriek tomu sa pre nich ušlo až 18. miesto. Dievčatá urobili päť trestných okruhov, na tri išla Sára Pacerová po streľbe v stoji, dva absolvovala Barbora Horniaková. Slovenské kadetky obsadili 16. priečku. V rovnakých vodách plávali aj slovenskí juniori, finišovali na rovnakom umiestnení ako slovenské kadetky. Najlepší slovenský výkon v štafetových pretekoch dosiahli juniorky. Ani im streľba príliš nevoňala, veď až tri išli do trestného kola, ale svoje chyby na strelnici vykompenzovali dobrými bežeckými výkonmi. Nakoniec sa dostali do najlepšej desiatky, keď ju uzatvárali. Zlaté medaily medzi kadetmi získali Nóri a Nórky, medzi juniormi Rusi a Francúzky.

Štvrtok sa nesúťažilo, na šampionáte bol deň voľna. Ďalšie cenné kovy sa rozdávali v piatok. Posledný januárový deň patril kadetom a kadetkám, ktorí absolvovali rýchlostné preteky. Zo slovenských chlapcov sa do stíhačky nekvalifikoval ani jeden, pretože najlepší výsledok v šprinte dosiahol Matej Gregor. Bolo ním 70. miesto. Damián Cesnek skončil na 80. mieste, Adam Koštial na 87. priečke. Úspešnejšie boli zas slovenské dievčatá spadajúce do tejto vekovej kategórie. Ema Kapustová minula iba jeden terč a opäť sa dostala medzi tridsiatku najlepších. Skončila na 29. mieste. Tesne za bodmi, na 46. mieste, finišovala Sára Pacerová. Iba Barbora Horniaková v šprinte uzatvorila svoj program na svetovom šampionáte, od stíhačky ju nedelili ani dve sekundy. Obsadila 61. priečku. Tituly putovali do rúk Alekseia Kovaleva z Ruska a Lindy Zingerleovej z Talianska.

Sobotu rovnakú disciplínu absolvovali juniori a juniorky. Na najvyšší stupienok sa postavili Vebjörn Sörum z Nórska a Anastasia Ševčenková z Ruska. Slovenský tábor výkony chlapcov opäť príliš nepotešili, ďalej išiel iba Tomáš Sklenárik, ktorému v šprinte patrila 42. priečka. Ostatní traja naši juniori svoje pôsobenie v Lenzerheide ukončili, Lukáš Ottinger na 61. mieste, Samuel Hubač na 68. mieste a Peter Golian na 81. mieste. To kvartetu slovenských junioriek sa podarilo dostať sa aj do stíhacích pretekov, pretože Henrieta Horvátová v šprinte obsadila 43. pozíciu, Mária Remeňová 46. priečku a Júlia Machyniaková 54. miesto. Zuzana Remeňová bola ešte úspešnejšia. Počas streľby v ľahu síce nechala visieť dva terčíky, v stoji bola bezchybná a nakoniec vyrovnala najlepší slovenský výsledok na svetovom šampionáte v Lenzerheide.  

Majstrovstvá sveta juniorov a kadetov sa uzavreli v prvú februárovú nedeľu, kedy sa rozdelili až štyri tituly, v stíhacích pretekoch. Do nich naskočilo sedem slovenských zástupcov, respektíve zástupkýň. Medzi kadetmi sme svoje želiezko v ohni nemali, zlato vyhral Martin Nevland z Nórska. Medzi kadetkami súťažili Ema Kapustová, ktorá svoje vystúpenie na svetovom šampionáte uzavrela na 33. mieste, a Sára Pacerová, ktorá obsadila 43. miesto. Zlato brala Anna Gandlerová z Rakúska. Poobedný program patril najskôr juniorom, vyhral Danilo Riethmüller z Nemecka. Jediný slovenský zástupca, Tomáš Sklenárik, urobil až sedem chýb, takže sa do cieľa dostal na 50. pozícii. Body nezískal. Na tie si siahli dve slovenské juniorky, konkrétne Henrieta Horvátová a Zuzana Remeňová, ktoré finišovali na 35., respektíve 36. mieste. Horvátová v stíhačke zatvorila 19 terčíkov. Tesne za bodmi skončila Mária Remeňová, bolo z toho 41. miesto. Júlia Machyniaková tiež výborne pálila, urobila iba dve chyby, a posunula sa na 47. priečku. Posledný titul vyhrala Anastasia Ševčenková z Ruska.

Na svetovom šampionáte tak slovenský tábor potešila viac dievčenská časť. Chlapčenská, najmä juniormi, nedopadli tak ako si predstavovali.