V Osrblí sa skončila domáca sezóna, rozdávali sa ešte tituly v hromadnom štarte

Súťažná zima sa v Osrblí skončila tento víkend rýchlostnými pretekmi a súťažou s hromadným štartom. Nedeľa bola zároveň majstrovstvami Slovenska v tejto disciplíne. Štartovalo v nej 193 súťažiacich vo všetkých kategóriách.

Elitné kategórie žien aj mužov sa uskutočnili bez reprezentantov, ktorí súťažili na ME v Minsku. Voľno dostali aj niektorí juniorskí reprezentanti. Iní sa tu odrazili na záverečnú medzinárodnú „Tour“ Arber + Hochfilzen. Kolo organizoval miestny Klub Biatlonu Valaská – Osrblie.

V sobotu nenastúpil Matej Kazár, takže priestor dostali ostatní a zvíťazil Norbert Gröne aj napriek siedmim chybám, čo je v šprinte veľmi veľa. Konkurencia tu však nie je veľká. U žien mali najlepšie časy Eva Lehotská s Katarínou Kaliskou. U starších mužov sa opäť presadil s veľkým náskokom Radovan Cienik, no trochu vyrovnanejšie to bolo v 50+, kde pomerne tesne porazil Ján Berčík Eduarda Kostelníka.

V kategórii juniorov chýbal Lukáš Ottinger, a tak to bol tesný súboj nových tímových kolegov Samuela Hubača s Tomášom Sklenárikom. Obaja dvakrát minuli a stáva sa len občas, že v tejto koštelácii je lepší Samuel. V sobotu tomu tak bolo o štyri sekundy. Peter Golian sa na ich súboj pozeral z úctivej vzialenosti dvoch minút. U dievčat to bolo bez väčšiny reprezentantiek a tak si po pohodlný triumf prišla Zuzana Remeňová aj so štyrmi chybami. Pripomíname, že sa nekvalifikovala na MEJ, takže tu končila sezónu.

V staršom doraste to stále dopadne nejako inak. Tentoraz vyhral Filip Bury, no Damián Cesnek aj Matej Gregor boli na trati rýchlejší. No urobili viac chýb. Dorastenky boli bez Kapustovej s Horniakovou, a tak sa tešila Tatiana Sivčáková, keď o päť sekúnd porazila Janku Graňákovú. Sáre Pacerovej sa nevyplatili tri chyby na ležke. V mladšom doraste sa ako inak opäť na najvyšší stupienok postavil Adam Černák, hoci Bruno Melicher bol rýchlejší na trati. No a dočkala sa aj Nina Uhliarová medzi dievčatami narodenými v roku 2004.

V žiackych kategóriách počet štartujúcich trochu poklesol, ale u najstarších chlapcov nedošlo k ničomu novému. Všetky preteky doteraz ovládol ŠKP Martin, len sa občas vymenia aktéri. Tentoraz triumfoval Maxim Mejtský iba o dve sekundy pred kolegom Martinom Maťkom. Až 24 najstarších žiačok súťažilo a tiež to bolo medzi nimi tesné. Triumfovalo nové meno, a to Tamara Molentová, keďže Demianová mala veľmi slabý deň. O deväť sekúnd zdolala Veroniku Šteczovú. V prostrednej kategórii to bola ako inak záležitosť Markusa Sklenárika a vôbec neprekvapilo ani víťazstvo Dominiky Patrášovej aj napriek trom chybám.

Najmladší žiaci už nestrieľali, no najrýchlejší v bežeckej stope tentokrát nebol Ján Kováč. Nováčikom v Orblí bol Čech Jakub Rozkošný, ktorý ho zdolal o šesť desatín sekundy. Aj u dievčat sa zrodilo prekvapenie v podobe triumfu Kláry Klebercovej. Emu Šuchtárovú zdolala o tri sekundy. No a napokon prípravka. Súťažilo sa bez Andreja Gajdošovciho, takže sa tešilo nové meno – Tadeáš Tkáč. Päťstometrovú trat z dievčat najrýchlejšie zvládla Rozkošného sestra Erika, ktorá si o sekundu poradila s doteraz vždy najlepšou Alicou Beraxovou. Až šesť dievčat sa zmestilo do rozdielu desiatich sekúnd.

Nedeľa patrila boju o majstrovské tituly v masovom štarte a jednoznačný triumf zaznamenal Mateja Kazár. Pomýlil sa trikrát a mládežníckeho trénera Filipa Kramlu zdolal o vyše tri a pol minúty. Iba bronz za týchto okolností ostal pre Norberta Gröneho. U žien to bol obrovský súboj Laury Chovanovej s Alexandrou Balogovou a došlo až ku skúmaniu dojazdu, ktorej teda udeliť zlato. Fotobunka medzi ne nadelila len desatinu sekundy. Alexandra si bude musieť na prvý triumf ešte počkať. Bronz ostal pre Evu Lehotskú, ktorá sa držala do tretej streľby.

U štyridsiatnikov sa zo zlata potešil Radovan Cienik, ktorý tentoraz výrazne zdolal Ľuboslava Palgutu a bronz si na krk zavesil Viliam Trizna. Štandardne to dopadlo aj u žien s víťazstvom Kataríny Kaliskej pred Danou Bartalskou-Níňajovou. V najstaršej kategórii potvrdil dobrý víkend Ján Berčík, Eduard Kostelník minul priveľa terčov. Bronz pripadol Ivanovi Čaneckému.

V juniorskej kategórii sa opäť veľmi tesne pobili Samuel Hubač s Tomášom Sklenárikom. Opäť rovnako strieľali a rozdali si to v cieľovej rovinke a znova bol úspešnejší Samo. No to už bol v cieli Lukáš Ottinger, ktorý sa tešil zo zlata. U junioriek sa rozhodli štartovať aj dve pretekárky, ktoré cestujú na juniorský IBU Cup a MEJ. Bol to veľmi tesný súboj Márie Remeňovej s Luciou Michaličkovou. Obe rovnako strieľali a veľmi podobne aj bežali, ale napokon rozhodla rýchlejšia paľba Márie. Po bronz si prišla Zuzana Remeňová, ktorá sa takto rozlúčila so sezónou. Ešte musíme zdôrazniť, že dvojičky Remeňové sú z oravského Hruštína, nie Revúcej ako sme mylne uviedli pred pár týždňami.

V dorasteneckej kategórii pokračovala rotácia víťazov a ku slovu sa dostal Damián Cesnek. Absolútne využil výbornú streľbu len s dvoma chybami a o minútu zdolal Mateja Gregora so šiestimi trestnými kolami. Rovnaký počet minel zaznamenal aj bronzový Matej Horniak, no zaostal až o dve minúty. V závere prípravy si prišla odbehnúť preteky aj Ema Kapustová a aj preto, že urobila len jedinú chybu šla celé preteky sama. V tesnejšom súboji o striebro bola lepšia Sára Pacerová pred Tatianou Sivčákovou.

Mladší dorast strieľal tiež štyrikrát, takže nedalo sa čakať nič iné ako ďalší triumf Adama Černáka, hoci Bruno Melicher bol na trati rýchlejší. Ale strelecky na Adama v tomto ročníku nemá nik. Na pódiu ich doplnil Sebastian Ilavský. U dievčat si tretí titul majsterky SR v tejto zime vybojovala Kristína Makovínyová, keď vyhrala súboj s veľmi motivovanou Ninou Uhliarovou, ktorá však urobila až osem chýb a ešte dostala aj dvojminútovú penalizáciu.

Žiacke kategórie strieľali len dvakrát a prípravka neštartovala, aj to boli Majstrovstvá Slovenska. Najstarší žiaci šli 4,5-kilometrovú trať. Najlepší výkon opäť predviedol Maxim Mejtský a pódium bolo v rovnakých farbách, keďže ho tam doplnili kolegovia Martin Maťko a Martin Cienik. Po slabšej sobote sa k triumfu medzi najstaršími žiačkami vypela Ella Demianová a na druhú pozíciu tak odsunula Tamaru Molentovú. Vďaka výbornej streľbe sa podarilo prekĺznuť na stupne víťazov prvý raz Diane Kánovej.

Markus Sklenárik vyhral aj záverečné ôsme preteky 12-13-ročných a je dobré, že sa v budúcej zime posunie do vyššej kategórie. Vďaka dvom nulám sa na strieborný stupienok podarilo vyskočiť Samuelovi Štefankovi a tretí bol Michal Biž. U dievčat si prišla po ďalšiu zlatú medailu Dominika Patrášová, hoci tentoraz ju vďaka nulám na strelnici porazila Češka Plevová. Striebro brala Xénia Uhliarová a bronz Ema Beraxová. Teda bolo to rovnaké pódium ako na MSR vo vytrvalostných pretekoch.

U desaťročných sa už klasicky nestrieľalo a opäť vyhral Čech Rozkošný. No rozdávali sa slovenské majstrovské tituly, po ktorý si prišiel Ján Kováč pred Kamilom Kotuľom a Martinom Pančíkom. Na dvoch kilometroch bola spomedzi dievčat najrýchlejšia Radoslava Cieniková, ktorá až v cieľovej rovinke tesne zdolala Kláru Klebercovú. Bronz pripadol Eliške Ferenčíkovej.

Zdroj: Biatlon-Info.sk