V šprinte opäť rýchle nohy Sloveniek, Fialková siedma, Kuzminová desiata

HOCHFILZEN 13. decembra (Biatlon-Info.sk) Po krásnych súbojoch o najvyššie priečky v Pokljuke, ktorých súčasťou bola aj Paulína Fialková, sa biatlonová karavána presunula do rakúskeho Hochfilzenu, kde sme dnes očakávali ďalší pekný slovenský deň.

Paulína opäť s bojom o najvyššie priečky, Nasťa zrýchlila a skončila desiata  

Slovensko bolo aj dnes vo veľkom očakávaní pekných výsledkov aj vo svetovej špičke. Pokljuka všetkých namlsala najmä vďaka Fialkovej. Navyše, v Hochfilzene sa vlani parádne chytila aj Kuzminová.

Anastasia Kuzminová si opäť zvolila štart v prvej skupine. Vyžrebovali jej aj číslo dva, takže sa nemohla s nikým porovnávať. Chcela ale staviť na dobre upravenú trať, keďže to je vždy rizikom, keď predtým výdatne sneží. Nebolo teda prekvapením, že z prvých pretekárok bola najrýchlejšia. No aj po Mäkäräinenovej prejazde to vyzeralo výborne. Pomalšia bola iba o šesť sekúnd. Prišla ale ďalšia nevydarená položka. Netrafila tretí terč a pred štvrtým chvíľu váhala, chcela to viac predýchať. No aj tento terč ostal stáť a nasledovalo tristo metrov v trestnom kole. Ani tá položka nebola za 32 sekúnd z najrýchlejších, takže mala čo dobiehať, konkrétne 57 sekúnd. V druhom kole ostávala veľmi rýchla, na lietajúcu Fínku dostala iba štrnásť sekúnd. Následne prišla výborná stojka bez chyby za 25 sekúnd. To ju vrátilo do súboja o slušný výsledok. Dostala sa blízko k hranici Top 10. V poslednom kole opäť zapla svoje turbo a znova patrila medzi najrýchlejšie pretekárky. S mankom 49 sekúnd na suverénnu Fínku čakala, ako sa umiestni. A bolo z toho desiate miesto. Na dve chyby perfektný výsledok. Veď na trati bola siedma najrýchlejšia so zásekom iba 33 sekúnd na Mäkäräinenovú.

Paulína Fialková si ako tretia žena poradia SP mohla zvoliť akúkoľvek štartovú skupinu bez ohľadu na čokoľvek. Aj ona chcela tú prvú, vyžrebovali jej desiatku. Ako ju poznáme, nezačala stopercentne, od Mäkäräinenovej v prvom okruhu dostala sedemnásť sekúnd. Prišla pekná položka za 28 sekúnd, no tesná chyba pri poslednom výstrele. Bola to veľká škoda, pretože nemohla tak byť v Top 10, ale po 2500 metroch strácala už 46 sekúnd a bola za Top 40, a to bolo pre pretekárku s cieľom útočiť na pódium veľa. V druhom kole zrýchlila. Bola jedenásta najrýchlejšia s mankom sedemnástich sekúnd a dúfala v nulu. Stalo sa. Navyše to znova zvládla veľmi rýchlo, iba za 25 sekúnd, a dostala sa na chvost najlepšej desiatky. Znova sa snažila zo seba dostať maximum v záverečnom kole, bola tam štvrtá najrýchlejšia a s finálnym mankom 44 sekúnd obsadila siedme miesto. Lichotivo opäť vyzerá bežecká štatistika, kde je Paulína na štrnástej pozícii so stratou 47 sekúnd. Na strelnici bola zasa desiata najrýchlejšia.

Ivona Fialková má rovnaku taktiku ako jej sestra, teda začína pomalšie. V prvom okruhu to tak aj vyzeralo s manko, 25 sekúnd až na hranici Top 60. Výborne sa ale skoncentrovala na ležku, kde chybu neurobila a na jej pomery to zvládla aj veľmi rýchlo, presne za pol minútky. Preto sa razom posunula na 25. priečku so stratou pol minúty a vyzeralo to veľmi pekne. V druhom okruhu šla vo veľkej eufórii. Posunula sa o deväť miest a mala tam devätnásty najrýchlejší bežecký čas s mankom iba osemnástich sekúnd takmer až na úrovni sestry Paulíny. Šancu na životný výsledok ale premrhala na stojke, kde nepadli až tri rany a razom bolo po všetkom. Nasledoval pád na chvost Top 60 a znova to bol už iba boj o stíhacie preteky. V poslednom kole prišlo trápenie so zásekom až 37 sekúnd. Ukázal sa znova nie ideálny zdravotný stav aj 450 metrov v trestnom kole. Na stíhačku to ale naštastie stačilo. Obsadila 58. pozíciu so stratou 2:11. Naša posledná pretekárka

Terézia Poliaková mala jasný cieľ, dostať sa do stíhacích pretekov cez čistú streľbu a o niečo lepší bežecký výkon. Už v prvom kole ale prišla 40-sekundová strata. A tiež chyba pri štvrtom výstrele. Strata narástla na 1:14 a bola ďaleko od stíhačky. V druhom kole prišlo ďalších 44 sekúnd straty a aj keď prišla nula na stojke, nevyzeralo to nádejne. Bola na šesťdesiatej pozícii. A podľa očakávania v poslednom okruhu s mankom 54 sekúnd padla na konečné 68. miesto (+2:34). Bol to akýsi zákon schválnosti, pretože dnes by sa s nulou do stíhačky dostala. Jej strelecká bilancia je ale veľmi pozitívna. Od vlaňajšieho trápenia je to veľmi ďaleko. Slovenských fanúšikov môže tešiť, že Paulína ani na štvrtý pokus nevypadla z najlepšej desiatky výsledkovej listiny. Jazdí perfektne konzistentne a túto siedmu pozíciu bude môcť využiť aj v sobotňajších stíhacích pretekoch. Opäť si pripísala veľmi bohatých 36 bodov a hoci ju už má Vitozziová na dostrel jediného bodu 165 – 164, ostáva na tretej pozícii. Dá sa teda povedať, že kraľuje zvyšku sveta, keďže Wiererová s Mäkäräinenovou sú odskočené, jedna na 39, druhá na 19 bodov. Paulína navyše nepredvádza len konzistentné výsledky na úrovni špičky, ale rovnako aj v pomocných ukazovateľoch. Už sme uvádzali, že na trati bolo iba trinásť rýchlejších pretekárok, aj to mnohé iba o pár sekúnd, na strelnici si zasa rýchlejšie počínalo iba deväť súperiek. Táto biatlonová skladačka zatiaľ výborne funguje. Anastasia sa na trati ako druhá na štarte nemala s kým porovnávať, no štatistiky sú aj pre ňu priaznivé. Na trati zaostala iba o 33 sekúnd v siedmom čase a dostať sa do Top 10 s dvoma minelami je akýmsi návratom vlaňajšej Nasti. Samozrejme, škoda tých chýb na strelnici. Prvý raz v sezóne urobila dve chyby na jednej položke, no aspoň sa chytila bezchybnou stojkou, tá by ju mala pred sobotou povzbudiť. Ivona predviedla svoj typický šprint. Ležku zvládla a boli sme v očakávaní skvelého výsledku, no neustála stojku, prišli tri chyby a v závere to už nebolo dobré. Necíti sa dobre a uvidíme ako to bude v jej prípade vyzerať v sobotu. Na body stráca pomerne veľa, pol minúty. Možno ju tréneri pošetria na štafetu. Terézia bola opäť blízko postupu do stíhačky. Hoci na trati to znova bolo o tom istom ako v Pokljuke a už aj dlhodobo, na strelnici urobila jedinú chybu a tá ju aj stála Top 60. Zatiaľ jej terče padajú za cenu dlhého pobytu na strelnici. Dnes to ale v jej prípade rolu nehralo. V sobotu si teda oddýchne a budeme ju potrebovať v štafete. Ak by tam čistila terče, mohla by nám pomôcť k výbornému výsledku.  

Vyjadrenie Paulíny Fialkovej pre RTVS (7. miesto)


„Dnes to rozhodne nešlo samo. Na trati to bolelo, v Pokljuke sa mi určite šlo lepšie, ale zasa je jasné, že únava sa bude postupne zväčšovať. Ale myslím si, že to bol slušný výkon. Jasné, že posledná rana na ležke ma hrozne mrzí. Bola to moja stiahnutá chyba, už som sa videla na odchode. Snažila som sa to napraviť stojkou, tá bola dobrá aj relatívne rýchla, takže to sa mi aspoň podarilo. Sú tu náročné kopce a akosi je tá trať viac cítiť. Na strelnici sa vietor trochu točil, ale podmienky sa dali bez problémov ustriehnuť, to bolo v poriadku.“

Vyjadrenie Anastasie Kuzminovej pre RTVS (10. miesto)


„Zasa tá ležka, na ktorú som sa dnes veľmi pripravovala. Opatrne som strieľala, boli sme dohodnutí, že budem na tej ležke pracovať rozvážne, no zrejme som si nevyrátala dobre ten príchod na strelnicu – dýchanie. Myslím si, že tam bola závada, lebo práca na spúšti bola v pohode. Zase teda bola ležka zradná, ale som veľmi rada, že som stojku zvládla na nulu a dnes sa mi aj trošku lepšie bežalo. Hochfilzenskú trať poznám dokonale a páči sa mi. Myslím si, že to pôjde smerom nahor. Budem na tej ležke ešte pracovať, aby už padali nuly aj tam. Zatiaľ by som to povedala tak, že strieľam podobne dobre, no na stojke viem dávať tie nuly ako na tréningu, no na ležke zatiaľ nie.“  

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB