V štafete triumf Francúzok, naše znova na šiestej pozícii s troma výbornými úsekmi

Ruhpolding 19. januára (Biatlon-Info.sk) V ženskej štafete to túto sezónu vyzerá veľmi zaujímavo. Kým v Hochfilzene sa radovala nastupujúca generácia Talianiek, Švédok a Francúzok, v Oberhofe sa už žezlo vrátilo do tradičného Ruska s Nemeckom a úspešné pretekárky z prvej štafety sa nedostali ani na pódium. Boli sme zvedaví, ako to bude v Ruhpoldingu.

Svoje tretie štafetové preteky v sezóne absolvovali aj ženy. Zaujímavé bolo, že ani tu nezostal pokope víťazný ruský tím. Tréneri ich zostavu z Oberhofu totálne prekopali. Z minulotýždňového kvarteta zostala v ňom len Jurlovová – Prechtová. Ani taliansky výber nebol totožný ako v nedeľu. V tomto prípade sa však zmena čakala, keďže Talianky v Oberhofe totálne vyhoreli. Namiesto Vittozziovej, ktorá dnes vôbec neštartovala, ich tím rozbiehala Wiererová.  

Bola to práve Wiererová a tiež Simonová, ktoré na úvodnom úseku predviedli najlepší strelecký výkon. Obe zvládli prejsť svoju časť štafety bez jediného zaváhania, a keďže v bežeckej časti medzi nimi nezvykli väčšie rozdiely, na prvú odovzdávku prišli spolu. Skvelú známku za streľbu si zaslúžili aj Solemdalová či Merkušinová, ale ako Nórka, tak aj Ukrajinka nepredviedli takú raketovú paľbu ako úvodné dve ženy, a preto mali na trati čo robiť, aby stiahli stratu, ktorú pri strieľaní nabrali. Ani jednej sa to však nepodarilo, no nestrácali na priebežné prvé miesto veľa. Ostatné pretekárky už museli minimálne raz dobíjať. Puskarčíková raz, Morozovová trikrát a Hinzová dvakrát.

Veľmi opatrný súboj na druhom úseku zviedli Bescondová a Sanfilippová, po bežeckej stránke. Obe pretekárky kládli dôraz na streleckú časť a tá vyšla lepšie Francúzke. Bescondová síce v ľahu musela použiť jeden náhradný náboj, no potom prišla bezchybná stojka, po ktorej utiekla svojej súperke. Sanfilippová to mala naopak. Prvú položku vybielila, na druhej zaváhala až dvakrát. Hlavne preto sa na ňu zozadu dotiahla Paulína Fialková. Slovenka dnes zostrelila desať terčov pomocou desiatich nábojov a nakoniec odovdzávala pomyselný štafetový kolík na druhom mieste. Do najlepšej päťky sa na druhom úseku dostali aj Nemky zásluhou Dahlmeierovej. Laure síce v ľahu zostal visieť jeden terč, ale dokázala ho zostreliť náhradným nábojm. Veľmi rozpačitý výkon podali TandrevoldováBrorssonová a Jislová, ktoré svoje reprezentácie neudržali v boji o pódium. Vo všetkých troch prípadoch bola na vine streľba, Česku nepodržal tradične už ani beh.

Na treťom úseku držala francúzsku vlajku Braisazová, ktorá už na začiatku svojej časti mohla počítať s luxusným náskokom. Aj ona pokračovala vo výbornom streleckom predstavení, nadviazala na výkony svojich kolegýň a už po treťom úseku boli Francúzky jednou nohou na najvyššom stupienku. Zosadiť ich z neho mohli už len dve reprezentácie, Nórky a Nemky. Prvé menované sa do boja o najvyššie umiestnenia vrátili vďaka Eckhoffovej, ktorá využila slabšiu konkurenciu na treťom úseku a potiahla svoj výber na striebornú pozíciu. Eckhoffová nielenže výborne bežala, ale aj strieľala bez chyby. Preussová taktiež nesklamala, ale dve dobíjania na stojke znamenali, že Nemecko stratilo kontakt s druhým miestom. Výsledkovou listinou smerom hore sa posunuli aj Švédky. Perssonová síce musela použiť až tri náhradné náboje, ale dokázala podskočiť zo siedmej na piatu pozíciu. Medzi ne vyskočila ešte Starychová, ktorá si príliš nepotykala so streleckou časťou, no v tej bežeckej dokázala svoje zaváhania vymazať. Veľký prepad na treťom úseku zažili Talianky. Ďalšie zlyhanie Gontierovej, podobne ako v Oberhofe, znamenal, že víťazky z Hochfilzenu dnes na pódium nevyskočia. 

Finišmenkou Francúzska bola Chevalierová, ktorá úvodnú časť svojho úseku zvládla bravúrne. Na trati dokázala zväčšiť medzeru medzi ňou a jej prenasledovateľkyňami. Potom prišla jej slabšia stránka, streľba v ľahu, ale ani tu Anais nezaváhala. Zostrelila päť z piatich. Olsbuová a Herrmannová sa už po ležke sústredili na vzájomný súboj, o druhé miesto. Rozhodlo o tom aj to, že na prvej položke ako Nórka, tak aj Nemka museli dobíjať. Zato Jurlovová – Prechtová a Öbergová sa k striebornej pozícii o niečo priblížili, keďže aj ony vybielili všetkých päť terčov, no ich strata bola stále viac ako gigantická. 

V druhom okruhu Chevalierová trochu spomalila, ale držala si rovnaký náskok ako po prvej streľbe. Keďže na záverečnej položke musela použiť len jeden náhradný náboj, bola bitka o víťazstvo rozhodnutá. Zaujímavejší bol súboj o druhé miesto. Olsbuová dokázala udržať nervy na uzde, aj keď ani tentokrát nezostrelila všetky terče bez dobíjania, ale Herrmannová musela vystreliť až osemkrát, aby mohla opustiť strelnicu. O tretiu pozíciu ju však už nikto nemohol pripraviť, keďže ako Öbergová, tak aj Jurlovová – Prechtová, nedokázali napodobniť výkon z ležky a ich strata sa tak opäť zväčšila. Záverečnú položku zvládla výborne aj Kuzminová, ktorá posunula Slovensko na šiestu pozíciu.

Dlhé francúzske čakanie v štafetových pretekoch žien v Ruhpoldingu sa skončilo. Anais Chevalierová mohla na poslednom okruhu zvoliť aj tréningové tempo, mohla si užiť krásu tamojšieho kraja a o výhru už prísť nemohla. Francúzske ženy tu naposledy vyhrali štafetu pred 25 rokmi. Dnes zostava v zložení Julia SimonováAnais BescondováJustin Braisazová a Anais Chevalierová zlomila dlhé francúzske prekliatie hlavne vďaka famóznemu streleckému zápisu. Žiadna iná krajina nepoužila na zostrelenie 40 terčov len štyri náhradné náboje.

Najlepší výsledok v tejto sezóne získala nórska reprezentácia. Tá poslala do dnešnej štafety to najlepšie, čo doma majú, a výsledok okamžite prišiel. Vyzdvihnúť treba najmä Tyril Eckhoffovú, ktorá vrátila nórsky tím do boja o striebro. Marte Olsbuová Roeisalandová následne hodenú rukavicu prijala, zdvihla a priniesla do cieľa na druhom mieste. Tretie skončilo Nemecko. Denise Herrmannová robila v poslednom kole všetko, čo mohla, ale jej strata bola veľká. Po takom priebehu, aký dnes Nemecko zažilo, bola aj tretia pozícia viac ako solídnym výsledkom.

Ďalší pekný výsledok vybojoval aj švédsky tímÖbergová má momentálne veľmi dobrú formu a nebyť veľkej straty, ktorú nabrali jej kolegyne, mohlo z toho byť aj lepšie miesto. Nie príliš spokojní budú ruskí tréneri. Po minulotýždňovom víťazstve prišlo mierne vytriezvenie. Niekto by piate miesto bral za úspech, ale ruský tím určite nie. Dnes bola ich achillovou pätou najmä streľba. Rusky síce nebežali ani jedno trestné kolo, no museli dobíjať až 14-krát. Ešte horšie skončil taliansky výber. Ten však opäť doplatil na jeden slabší článok. Znovu ním bola Nicole Gontierová, ktorá sa tak na MS v štafete určite nepredstaví. 

Slovenky zopakovali šiestu pozíciu z Oberhofu, mali najmenej dobití za roky

Vraví sa, že víťazná zostava sa nemení, teda aj dnes sme nastúpili s I. Fialkovou na prvom úseku a nasledovali P. Fialková, Poliaková a Kuzminová. Slovenky síce nevyhrali, ale šiesta pozícia je na naše pomery akoby víťazstvom. Už sú preč tie doby, keď bola konkurencia menšia a o najvyššie pozície bojovalo tých istých pár krajín. Po roku 2005, teda so súčasnou generáciou, sme lepšie skončili iba na vlaňajších OH a minulým týždňom sme vyrovnali štafetové výsledky z Oberhofu 2012 a Hochfilzenu 2013.

Ivona Fialková sa odstrelila už na ležke šprintu, takže nemala tu ideálnu náladu. Dnes mohla všetko napraviť výborným výkonom na úseku, kde sa nevytvárajú veľké rozdiely, ak sa pretekár triafa. V úvodnom okruhu sa vyhýbala problémom a usalašila sa na tej pozícii, z ktorej vyrážala, teda okolo desiateho až dvanásteho miesta. Zvládla to v poriadku. Prišla ležka, ktorá rozhodla o tom, či ostane v rýchlom vlaku, alebo bude musieť dobiehať. Po štvrtkových skúsenostiach si počínala veľmi opatrne, zásobník vystrieľala za 33 sekúnd, no hlavne, že sa nepomýlila. Vyrážala do druhého okruhu so stratou desiatich sekúnd a trošku blbou medzerou troch sekúnd na súperky pred ňou vo veľkej skupine. Kilometer trvalo, kým ich dobehla. No nepodarilo sa jej úplne ich chytiť a aj v druhej polovici kola mala menší odstup, taký bezpečnostný. Všetko viedla Wiererová. Stojka jej už tak ideálne nevyšla, no dve dobíjania boli ešte celkom v poriadku. Viaceré pretekárky tam mali problémy. Vyrážala na deviatej pozícii s mankom 32 sekúnd. Pred sebou mala tri pretekárky. Všetky predbehla a šla na šiestej pozícii. Na ňu sa nalepila rýchla Nemka Hinzová s Ruskou Morozovovou. Nemka ju v závere predbehla. Sestre tak odovzdala na siedmej pozícii s mankom 38 sekúnd. Na celom svojom úseku stratila na trati iba necelých desať sekúnd. Zvládla to veľmi dobre.

Paulína Fialková dostala k sebe na prvé kolo Dahlmeierovú a tá nasadila vysoké tempo. Pohltili Ukrajinku Semerenkovú a stratu na čelo znižovali. Vytvorila sa postupne partia od piateho po desiate miesto. Pred strelnicou dobehli ešte aj Češku Jislovú. Paulína pálila výborne, no poslednú ranu neskolila. Po jej dobití sa jej manko dostalo k 39 sekundám, teda zhruba tam, kde jej štafetu odovzdala Ivona. Pred sebou mala Jislovú, tesne za sebou Dahlmeierovú. Domnievali sme sa, že asi aj týchto dvetisíc metrov pôjde s nemeckou šampiónkou, no naša pretekárka nastolila také tempo, že Laura a ani iné pretekárky nemali šancu. Dokonca dobehla tretiu NórkuTandervoldovú, na ktorú po streľbe strácala štrnásť sekúnd. Mala jasne najlepší bežák v tomto okruhu. Fantastický výkon pokračoval na stojke. Tam strávila iba 26 sekúnd, čo sa nepodarilo žiadnej pretekárke. Bez potreby dobíjať sa posunula na tretiu pozíciu s mankom 27 sekúnd. V treťom kole dobehla aj predbehla Talianku Sanfilippovú. Odovzdala so stratou dvadsiatich sekúnd na druhej pozícii. Predviedla veľmi podobný výkon ako Nasťa pred týždňom. Na trati bola jasne najrýchlejšia až o deväť sekúnd pred druhou najrýchlejšou Mironovovou.

Terézia Poliaková mala pred sebou ďalšiu náročnú úlohu vysporiadať sa s obrovským tlakom plynúcim z vysokého postavenia. V prvom okruhu pustila pred seba Gontierovú a začalo sa nabaľovať manko. V prvom okruhu jej strata z dvadsiatich sekúnd stúpla na štyridsaťdva a dobehli ju Eckhoffová s Preussovou. Terézia sa výborne skoncentrovala a predviedla parádnu položku päť na päť. Jej manko hneď kleslo na 33 sekúnd. Zatiaľ to bolo veľmi dobré. Neprajníci mali zatvorené ústa. V druhom kole na každom medzičase stúpla jej strata o desať sekúnd. Spolu stratila na veľmi rýchlu Braisazovú 31 sekúnd. Prišla kľúčová položka pretekov. Minula prvý výstrel, no trošku zmenila polohu a ostatné štyri padli. Prišlo dobíjanie. Žiaľ, netrafila, a tak sa to už zmenilo na hru nervov. Veľmi sa trápila, akoby ju hlava nepustila a ten ľavý terč jednoducho nezdolala ani na záverečný štvrtý pokus. Nasledovalo trestné kolo a pád na desiatu pozíciu, no najmä zvýšenie straty na dve minúty. V záverečnom kole to ešte aj opticky nevyzeralo dobre, keď sa cez ňu postupne dostala Češka, Poľka, Rakúšanka, Bieloruska aj Američanka a Terka odovzdala až pätnásta s mankom 2:23. Pravdou ale je, že akonáhle sa dostala do toho vlaku, aj keď ju súperky predbiehali, už sa celkom držala a v druhej polovici kola dostala iba osem sekúnd.

Nasťa Kuzminová ešte celkom nemohla považovať dnešný deň za tréning, pretože deviatu pozíciu mala iba desať sekúnd pred sebou. Dokonca sa do skupiny dostala aj veľmi pomalá Talianka Runggaldierová i Češka Vítková, takže to bola na túto fázu pretekov veľmi netradičná skupina od siedmej až po šestnástu pozíciu. Nasťa sa v prvom kole skúsene nikam nehnala a skôr šetrila. Vedela, že ak sa bude sápať cez súperky, stratí zbytočne veľa síl. Predbehla tak iba štyri a prišla na ležku dvanásta. Po dlhej dobe minula terč, štvrtý, no rýchlo ho dobila a pokračovala jedenásta. Už sa to ale pred ňou uvoľnilo a už bolo jasné, že sa so súperkami nebude „párať“ a ukáže im chrbát. Za kilometer si podarila s Rakúšankou, Bieloruskou, Češkou i Taliankou a bola siedma. Manko na šiestu pozíciu Švajčiarky Meinenovej už ale bolo trochu väčšie, takmer pol minúty. No ostalo jej z neho iba osemnásť, takže Nasťa ešte bola v hre o zopakovanie minulotýždňového výsledku. v druhom kole bola jasne najrýchlejšia. Podarilo sa jej to, pretože prišla nula a Švajčiarka dobíjala. Nasťa mierne zaváhala iba pri poslednom výstrele, ale padol a v poslednom kole už mohla ísť v pohode. Síce sa zo všetkých síl snažila ešte dobehnúť Jurlovovú, no bola príliš ďaleko, a tak to v poslednom kilometri už pustila. V cieli sa teda objavila šiesta so stratou 1:57. Predviedla tak ďalší parádny výkon na úrovni toho od Paulíny. Na trati bola síce druhá, no za šialene rýchlou Herrmannovou, ktorá dnes chcela ukázať, že patrí do nemeckej zostavy.

Možno si už ani nevieme vážiť, že sme dnes sledovali ďalší vynikajúci výkon našej štafety, o čom sme ešte nedávno mohli len snívať. Ivona sa na prvom úseku našla a opäť raz sa ukázalo, že rozdiely v tomto úseku sú minimálne, čo vidíme aj v prípade Šímu. Líderka SP Wiererová jej nedokázala dať viac ako desať sekúnd na trati. Tréneri musia posúdiť, či je tam možné risknúť Teréziu, ktorá by sa tak stratila v „balíku“ a nemusela obhajovať čelné pozície. Paulína na trati i strelnici nechala všetko, absolútne sa rehabilitovala za minulý týždeň a posunula nás zo siedmej na druhú pozíciu s mankom iba dvadsiatich sekúnd na čelo. Terézia mala aj tentoraz problémy, hoci chýbali milimetre, aby ten nešťastný terč trafila a všetko sa mohlo otočiť. Bohužiaľ, aj trošku šťastia sa nepriklonilo na jej stranu. Anastasia to znova perfektne ukončila, keď sa posunula až o deväť pozícií na šiestu.

Zaujímavosťou je, že naše pretekárky dobíjali iba sedem nábojov, a to je najmenej za dlhé roky. Nepamätáme si takúto presnú štafetu na našej strane. Každá pretekárka bola raz čistá, Nasťa s Paulínou dobíjali raz, Ivona dvakrát a Terézia trikrát. O piate miesto sme prišli práve tým trestným okruhom, ktorý nemal byť. No radšej teraz ako na MS.

Pohľad na štatistiky hovorí o tom, že vôbec najlepší úsek zo všetkých pretekárok mala Tiril Eckhoffová. Dobíjala iba raz. Bola o sekundu rýchlejšia ako Nasťa a desať ako Paulína. Naše dve pretekárky teda dnes podali absolútne špičkový výkon. Na trati mali naše takéto časy: Ivona 15:43, Paulína 15:09, Terézia 16:35, Nasťa 15:06.

rebríčku národov sa naše dostali už na neuveriteľnú siedmu pozíciu pred Ukrajinky. Toto si zapamätajme, pretože takto vysoko sme v tomto miléniu neboli. Už v Canmore prídu prvé straty, ktoré budú pokračovať v Salt Lake City, takže padneme zhruba na trinástu až štrnástu pozíciu, ktorú budeme zasa dvíhať na MS a v Osle. V štafetovom rebríčku sme na deviatej pozícii. Tiež ale platí vízia poklesu, pretože v Canmore štartovať nebudeme. Táto zostava sa predstaví už iba na MS.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB