V stíhačke sme videli veľký súboj Böa s Fourcadom, Otčenáš s posunom na 34.

Oberhof 12. januára (Biatlon-Info.sk) Alexander Loginov nenadviazal na šprint. To Johannes Thingnes Bö odčinil svoj včerajší výkon a po siedmykrát v sezóne sa postavil na najvyšší stupienok. Spoločnosť na pódiu mu robili domáci Arnd Peiffer a Lukas Hofer.

Vo včerajšom šprinte Loginov predviedol doslova biatlonovú extratriedu a vyjazdil si luxusný náskok. Veď už na štarte mal pred najbližším súperom k dobru takmer pol minúty. Ruský biatlonista podobne ako v piatok rozbehol svoje preteky pomalšie, ale tentokrát nedokázal zostreliť všetkých päť terčíkov. Jedno jeho zaváhanie využil vo svoj prospech JT Bö, ktorý sa prehrýzol na priebežnú prvú priečku. Úvodnú ležku vybielili aj Martin FourcadeDesthieux alebo HoferDollPeiffer a Tarjei Bö museli ísť na jedno trestné kolo.

JT Bö dnes na trati tak neexceloval, v druhom bežeckom kole opäť nebol najrýchlejší, ale aj tak na druhú streľbu v ľahu prišiel s veľkým náskokom. Nór však druhú položku nedokázal vyčistiť a dal tak šancu svojim prenasledovateľom. Ale ani Loginov, ani Fourcade nedokázali zostreliť všetky terčíky a tiež museli absolvovať jedno trestné kolo. Rovnaký trend, teda jednu chybu, udržali tiež DollEberhard a Desthieux. Hlavne preto sa Peiffer a Hofer osamostatnili v boji o štvrtú priečku, pretože oni sa dokázali vyvarovať zaváhaní. Rovnako aj Moravec, ktorý sa už dostal do Top 10.

Úvodná stojka v tak ťažkých podmienkach mohla poriadne prehádzať priebežnú výsledkovú listinu. Uvedomil si to asi aj JT Bö, pretože Nór o niečo zrýchlil v bežeckej časti. Potom prišla samotná položka, kde JT Bö opäť minul jeden náboj. Fourcade si chybu konkurenta uvedomil a snažil sa na ňu správne zareagovať. Strieľal bleskovo a čisto. Podobný kúsok sa podaril už len Hoferovi a Desthieuxovi, ktorí pomaly útočili na pódium. Prvá streľba v stoji nevyšla podľa predstáv Peifferovi, ktorý na nej urobil prvú chybu v pretekoch, rovnako na jedno trestné kolo musel ísť aj Doll a Eberhard. Veľkú katastrofu si prežil Loginov, ktorý zapísal až dve chyby a stratil šancu na víťazstvo.

JT Bö a Martin Fourcade. Najlepší biatlonisti v minulej sezóne opäť zviedli veľkú bitku o výhru. Vo štvrtom kole sa medzi nimi nič podstatné nestalo, na záverečnú položku prišli spolu. Francúz to znovu stavil na rýchlu streľbu, no risk nebol zisk. Dve chyby zastavili jeho spanilú jazdu o víťazstvo. JT Bö tiež nevybielil všetkých päť terčíkov, ale jedno zaváhanie si mohol dopriať. To Hofer a Peiffer dnes predviedli neskutočnú galašou na strelnici a strelecké formy potvrdili aj na záverečnej stojke. Nulou si otvorili cestu na pódium. Reparát zložil aj Loginov, nulu si pripísal tiež DesthieuxDoll a Weger ukončili svoje strelecké predstavenie s jednou chybou, Tarjei Bö s dvomi.

Johannes Thingnes Bö dnes nenechal nikoho na pochybách, kto je najväčším favoritom na zisk veľkého krištáľového glóbusu. Nórsky biatlonista zvládol dnešné stíhacie preteky po taktickej a tiež psychickej stránke. V tak ťažkých podmienkach urobil len tri chyby a nenechal sa rozhádzať ani francúzskym súperom na poslednej položke. Upevnil si tak nielen vedúce postavenie v tejto disciplíne, ale aj v priebežnom poradí Svetového pohára. Jeho dnešné víťazstvo bolo už siedme v prebiehajúcej sezóne!

Drámu až do samotného konca sme sledovali v súboji o druhé miesto. Arnd Peiffer a Lukas Hofer sa síce chvíľku zahrávali s otvoreným ohňom, čo chcel využil Martin Fourcade, ale potom obaja zabrali a Francúza do boja o striebro nepustili. Nakoniec veľký súboj o druhú priečku musela rozhodnúť až záverečná rovinka, kde Peiffer predviedol, že mu ani šprint nie je cudzí a svojho súpera tesne porazil. Potešil tak vypredané hľadisko v Oberhofe. Ani Hofer nebude mať hlavu v smútku, dnes dosiahol najlepšie umiestnenie v tejto sezóne.

Až ako piaty v poradí prišiel do cieľa včerajší hrdina Loginov. Štyri nepresné výstrely a aj pomalší beh mu znemožnili obhájiť včerajší veľký úspech. S ťažkými podmienkami na strelnici sa výborne vysporiadal Desthieux. Jedna chyba ho posunula až na šieste miesto. V Top 10 dokázali jeho strelecký zápis napodobniť len Eder a Garaničev. Pred nich sa ešte dostali Doll, ktorý musel odkrúžiť štyri trestné kolá a Eberhard, ktorý odbehol ešte o 150 metrov viac. Najväčším skokanom dňa bol Simon Fourcade, ktorý si polepšil o 30 miest a nakoniec skončil 16.

Výborný výkon na trati aj strelnici od Otčenáša priniesol posun na body

Naši chlapi nastúpili s rozdielnymi cieľmi. Kazár chcel so všetkýchg síl udržať bodovaný výsledok, Otčenáš dobre vedel, že má na to, aby sa dostal na body. Bartko mohol iba prekvapiť.

Matej Kazár začal tradične pomalšie. Nezachytil rýchly vlak pretekárov, a tak šiel polovicu úvodného okruhu trošku osamotený a naskladali sa za neho súperi, z ktorých ho niektorí do prvej položky predbehli. V prvom okruhu dostal 24 sekúnd, bol to druhý najpomalší čas. Ale hlavne sa výborne skoncentroval na ležku. Trošku dlhšie otáľal s prvým výstrelom, ale všetky pekne padli. Ostával na 31. pozícii so stratou 2:20. V druhom kole bol opäť viditeľný bežecký hendikep, prepadol sa statočne, až o sedem pozícií s mankom 32 sekúnd v druhom okruhu. Dnes to bez núl nešlo. No Maťovi padali. S bilanciou 0+0 sa opäť vrátil vyššie, na 33. pozíciu. Bola tam už nejaká rezerva na ďalší zosun dole. Veľmi rýchlo sa dostal do dlhej skupiny od 33. až po 41. miesto. Tam sa našťastie udržal, už sa zásek dostal iba na 24 sekúnd. No prišla krízová položka číslo tri. Nesadla mu, minul tam dva terče a mohol sa rozlúčiť s dobrým výsledkom. Padol na 45. pozíciu s mankom 3:17. Tam ostával väčšinu kola, už tam nemal takých rýchych súperov. Ani ich tam nebolo veľa. Stratil tam pol minúty. No za 25 sekúnd sa mu podarilo zdolať všetky terče a keďže sa súperi mýlili, vyšvihol sa na 37. pozíciu. Pred sebou už pretekárov ani nevidel, ale za ním bola menšia medzera, takže upaľoval naproti štyrom bodom. Dlho sa zdalo, že udrží za sebou dvoch rýchlych Švédov, ale nevedno, čo sa stalo v samom závere, no v cieľovej rovinke ho predbehli traja súperi a bral napokon iba jeden bod za štyridsiatu pozíciu (+3:50).

Martin Otčenáš mohol vyťažiť aj z toho, že pár pretekárov neštartovalo a už na štarte nestrácal na body ani pol minúty. Bol vo vlaku s viacerými zaujímavými súpermi. Čakalo sa na úvodnú položku, tá pomer síl chcela zmeniť. Stalo sa, Martin ju za 27 sekúnd zvládol  bez chyby a posunul sa na 42. pozíciu. Za bodami zaostával už iba dve sekundy. Na trati sa mu darilo, predbehol Gerdzikova a už bol veľmi blízko. Nakúpil iba 18 sekúnd. Opäť rýchlo strieľal, vo štvrtom najlepšom čase, no minul prostredný terč, takže spadol na 47. pozíciu a body sa trochu vzdialili, konkrétne na jedenásť sekúnd. Aj keď potom predbehol Tršana, strata trochu narastala. No stále predvádzal veľmi slušný bežecký výkon, v treťom kole dostal iba 13 sekúnd. A keď tam nasadil rýchlu nulu za 25 sekúnd, katapultovalo ho to na 31. pozíciu. Navyše, jeho bežecký výkon tlačil šance na slušný výsledok vysoko. Pred poslednou položkou sa dostal do skupiny od 28. po 39. miesto. Škoda, že sa mu nepodarila pridať ešte jedna nula, mohol vypáliť prádne vysoko. Na odpor sa mu postavil prostredný terč. Zo strelnice teda odchádzal na 34. pozícii vo veľkej skupine. Celé posledné kolo sa tvrdo bojovalo, viacerých súperov predbehol aj bol predbehnutý, no napokon si už udržal 34. miesto (+3:21) a ďalších sedem bodov v sezóne. Predviedol parádny posun o dvadsať pozícií. Opäť dokázal, že vie strieľať.

Šimon Bartko sa hneď posunul na 54. pozíciu, keďže viacerí ľudia neštartovali a v prvom kole nič nevymýšľal, šiel v závese za Tsvetkovom i Dolderom. Videl aj Otčenáša, bola to väčšia skupina. Stratili iba 15 sekúnd na čelo. Šimon dobre zvládal úvodnú položku, ale posledný terč neskolil. Škoda, lebo mal šancu sa dostať na dostrel bodov, takto ostal úplne vzadu a už nemal šancu pekne pretekať so súpermi. To sa podpísalo na bežeckom výkone, sám toho veľa nezmohol, v druhom okruhu dostal 31 sekúnd. A chyboval pri druhom aj piatom výstrele, takže ostáva iba v boji o 53. miesto s Belgičanom Claudem. Bola to presne situácia do ktorej sa žiadny pretekár nechce dostať. Ušiel mu vlak. Navyše, stojky máva problematické. Len sme dúfali, že príde do cieľa. Opäť nakúpil cez pol minúty a zapísal si ďalšie tri chyby. Klasická nováčikovská stíhačka ešte aj vo veľmi náročných snehovo-veterných podmienkach. Bol predposledný s veľkým mankom 5:33. Potom už nemal dostatok motivácie a osamotene jazdiaci nakupoval straty. Pokúsil sa dojem vylepšiť ešte v poslednej položke, no nezvládol ani ju dobre a prišli ďalšie tri chyby. Keď strieľal, víťaz už bol v cieli, ale podľa nových pravidiel ho rozhodcovia z trate nestiahli a vytrápil sa až do cieľa, kde ho klasifikovali na poslednej 53. pozícii, čo je paradoxne jeho kariérny výsledok. Konečná strata masívnych 7:58.

Martin opäť raz ukázal, že ak je zdravotne v poriadku, na trati a hlavne strelnici mu to ide veľmi dobre, vie útočiť na skvelé výsledky. Ak by sme očistili šprint a brali do úvahy iba stíhacie preteky, bol štrnásty najlepší. V streľbe potvrdil vysoký štandard, pozitívne prekvapil v bežeckej časti. 30. bežák je zatiaľ sezónne mužské maximum. Popradský rodák predviedol druhý najlepší posun posledných rokov. Na Pjongčang to nemalo, ale dvadsať pozícií je skvelou vizitkou. Bodoval štvrtý raz v sezóne a s 33 bodmi mu patrí 47. miesto v hodnotení SP. Už sme dávno písali, že sme presvedčení o tom, že tento rok získa najviac bodov v kariére, už mu chýba k tomu iba 17 bodov.

Matejovi to na strelnici vyšlo aj nevyšlo. Tri položky boli skvelé, ale mrzí ho prvá stojka, kde nezdolal až dva terče a to ho pripravilo o dobrý výsledok. Rovnako ako bežecký výkon, ktorý má zatiaľ ďaleko od ideálu a symbolicky ho v závere obral aj o ďalšie tri body. No dobré je, že nijako nevybuchol a má za sebou dva slušné preteky za sebou. Šimonovi premiéra nevyšla. Akoby ho psychicky zlomil posledný terč na úvodnej položke, ktorý mu nedovolil bežať blízko Top 40. Po druhej položke sa dostal dovyhnanstva záveru výsledkovej listiny a nemal už koho stíhať. Preto má taká hrozivé štatistiky. Nedá sa teda veľmi z nich odvodzovať. Škoda, že strelecky zvládnutý šprint zatiaľ ostáva v tejto sezóne výnimkou.

 Vyjadrenie Martina Otčenáša (34. miesto, posun o 20 miest)

Jasné, že keď sa strelí, dá sa posunúť. Mne sa podarilo mať dobrú streľbu. Na tieto podmienky boli dve chyby fajn. Nebolo mi všetko jedno na tej strelnici, lebo je to tu strašne nevyspytateľné, cvakať-necvakať, koľko. Dve chyby sú teda obstojné, ešte jedna menej a bolo by to zasa lepšie, ale asi by sme už veľa chceli. Prehral som si to včera, keď mi zamrzli ruky a mal som pocit akoby som mal zlomené zápästia. Dnes som si na to dával pozor a už to bolo v poriadku.Na trati sa mi nepáčilo správanie niektorých pretekárov, ktorí sa hlava-nehlava drali dopredu, rozpájali vlaky, niektorí tam vyslovene nerozmýšľali, obmedzovali ostatných, tlačili sa tam, kde nebol priestor.No nič, v mojom prípade to bol taký štandardný výkon. Necítim sa momentálne tak, aby som mohol na tej trati nejako vystrájať. Každé preteky bolia a treba sa veľa premáhať i trpieť, no necítim sa zatiaľ ideálne. Pravdupovediac som si myslel, že tá strata bude väčšia. Ale vlastne dalo sa mi pretekať, moc mi neutekali.Zajtra sme zvedaví na štafetu, tretí súťažný deň v týchto podmienkach bude znova veľmi náročný. Dúfam, že urobíme výsledok, ktorý poteší. Potrebujeme sa v rebríčku národov posúvať vyššie k tej pätnástke. Urobíme, čo bude v našich silách.“

 Vyjadrenie Mateja Kazára (40. miesto)

„Dnes boli veľmi zaujímavé podmienky na trati aj strelnici. Bola to pre mňa výzva. Strelecky to na ležkách sedelo, no zasnežené položky sa šmýkali. Tiež zjazdy boli nebezpečné kvôli slabej viditeľnosti v snežení. Sneh skákal do tváre, okuliare namŕzali. Bolo to o to pestrejšie. Bežecky som do toho tlačil, ale nedalo sa zrýchliť. V poslednom kole som do toho dal všetky sily, aby som udržal 37. miesto. V poslednom kopci, keď sa priblížili dvaja rýchli Švédi aj Bielorus, nasadil som a veľmi trpel, aby som útoku odolal. No neuspel som. Pozitívne sú tri nuly. Bežecky mám čo robiť, aby som sa dotiahol na rýchlejších bežcov.“

Vyjadrenie Šimona Bartka (53. miesto)

„Neviem, čo sa so mnou deje. Veľmi zle sa cítim na trati. Brucho už bolo v poriadku, no vôbec mi to nešlo na bežkách. Na strelnici to bolo rovnako zle. Podmienky síce neboli ideálne, ale 3+3 na stojkách je hrozný výsledok. Uvidíme, ako to so mnou bude ďalej v nasledujúcom stredisku.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB